Sarcină & BebeDe când mănâncă un copil mâncare solidă și când este momentul potrivit...

De când mănâncă un copil mâncare solidă și când este momentul potrivit să îi diversifici alimentația?

De cand mananca copilul mancare solida si cand este momentul potrivit sa ii diversifici alimentatia? Dupa cum stiu toate mamicile, se recomanda ca de abia dupa 6 luni de viata sa incepi sa ii oferi lui bebe alte alimente in afara de laptele matern. Insa bebelusii sunt diferiti – poti constata ca, chiar la 6 luni, el refuza alimentele noi sau ca de la varsta frageda de 4 luni, pare interesat de alte mancaruri.

Nu exista o regula clara care sa iti spuna de cand mananca copilul mancare solida – cel mai bine este sa respecti alimentatia doar pe baza de lapte matern pana la 6 luni, pentru a evita riscurile indigestiei, intolerantei alimentare si a alergiilor. Insa daca ti se pare ca bebe nu are o greutate adecvata, nu pare satul niciodata si daca te gandesti sa ii oferi inainte anumite mancaruri, este nevoie sa ceri si sfatul medicului pediatru. Retine: pe la 3-4 luni, bebelusul va trece printr-un episod in care va cere mai des de mancare – insa este o perioada scurta, dupa care isi revine la normal (nu este inca vremea sa ii diversifici alimentatia).

Inceperea diversificarii

In primul rand, in jurul varstei de 5-6 luni, este nevoie sa introduci in regim mancaruri semi-solide, precum si cerealele cu lapte (matern sau formula) si apoi piureuri din fructe si sa vezi cum se descurca bebelusul cu acestea. Nici nu se pune problema acestei schimbari pana ce copilasul nu poate sta intr-o pozitie cat de cat dreapta, cu capul ridicat. In plus, greutatea sa corporala ar trebui sa fie dubla din momentul nasterii si pana cand se incepe introducerea noilor alimente.

Mestecat

Ii oferi bebelusului mancare semi-solida si apoi solida dupa ce observi ca face miscarile specifice mestecatului si cand inghite bine, fara a ii curge multa saliva din gura. Incepi cu cereale cu orez si piureuri si cand vezi ca inghite bine, i le prepari mai solide.

Curiozitate

Daca ai inceput deja sa il hranesti cu piureuri speciale si il vezi ca pare interesat cand simte miros sau vede mancarea adultilor pe masa, este momentul sa incerci noi alimente.

Treptat

Asadar, in jur de 5-6 luni, poti incerca sa ii oferi o mancare semi-solida precum piureuri sau cereale, insa doar o data pe zi – restul meselor vor consta tot in lapte matern sau formula. Apoi, treptat, pe masura ce mesteca, i le faci mai solide si introduci doua mese, apoi trei. Insa pana la 1 an, nu trebuie sa renunti la lapte.

Cate una

Nu introduce mai multe alimente deodata. Este important sa ii oferi un nou aliment intr-o saptamana si sa vezi daca dezvolta vreo reactie adversa. Daca se plange de dureri, are iritatii sau diaree – evita in viitor alimentul. Urmareste si daca pare ca micutului ii place sau nu – si bebelusii au gusturi, iar daca refuza o mancare de mai multe ori, nu il forta, ci incearca altceva. Prima oara, se prea poate sa se strambe, caci nu este obisnuit, insa daca incerci de vreo trei ori si nu vrea, inseamna ca pur si simplu nu ii place!

Scaun pentru masa

Pentru a incepe o alimentatie mai diversificata si mai ales cand te gandesti sa ii oferi mancaruri solide, este necesar ca bebe sa poata sta in scaunelul sau special. In plus, este bine chiar de la inceput sa il obisnuiesti sa manance la masa, in bucatarie, pentru a diferentia dupa locatie, dupa camera in care este, activitatile pe care le poate face.

Incepe cu fructe si legume

Este de preferat sa eviti, in special in primul an de viata, ouale, laptele si branza de vaca si carnea grasa. In schimb, este bine sa incepi cu fructe si legume – stomacul lui sensibil le digera mai usor. Asadar, poti pisa banane, avocado, pere, piersici, mere coapte si le poti amesteca initial cu apa fiarta. Ca legume, morcovii pot fi o idee buna.

De cand incepe copilul sa manance mancare solida?

Asadar, dupa 6 luni, incepi diversificarea alimentatiei si ii introduci cereale, apoi piureuri din fructe si legume. Dupa inca doua luni, ar fi momentul potrivit sa faci piureurile mai solide si sa incerci si alte alimente. Poti sa ii oferi bucati mici de pui si vita (poate si peste, insa atentie ce tip de peste si cat de bine este preparat), bucati mici de cartofi fierti, dovlecei, paine.

Ce sa eviti

In special pana la varsta de 1 an, este esential sa eviti anumite alimente: untul de arahide sau alune (il inghite cu greu), lapte si branza de vaca (prefera lapte praf sau matern, caci proteinele din laptele de vaca sau din preparatele pe baza de lapte de vaca pot provoca indigestii si chiar alergii). Evita sa ii dai bucati prea mari pe care le poate inghiti nemestecate (taie carnea, legumele, fructele in bucatele foarte marunte) si alimente foarte tari cu care se poate inneca – nuci, alune, bomboane, seminte, chips. Chiar daca este curios si pare atras de mancarea voastra, nu il lasa sa manance din preparate picante, grase, greoaie (de tipul celor cu carne tocata).

Reguli

Dupa cum s-a spus, de cand incepe copilul sa manance mancare solida, este bine sa il obisnuiesti sa stea in scaunel, la masa din bucatarie. Stai intotdeauna impreuna cu el, supraveghindu-l si evitand ca el sa se plictiseasca si sa inceapa sa arunce peste tot cu mancarea. Eventual, mananca si tu ceva impreuna cu el – insa chiar daca invata sa manance singur, nu luati masa cu cel mic langa voi! Poate deveni mai atras de mancarea voastra decat de a lui si cere sa manance – iar majoritatea preparatelor pentru adulti sunt inca prea greoaie pentru un copilas sub 3 anisori.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.