Copii & adolescențiAnorexia și bulimia la fetele adolescente, cum depistăm semnele

Anorexia și bulimia la fetele adolescente, cum depistăm semnele

Tulburari alimentare extrem de frecvente in randul adolescentelor, anorexia si bulimia la fete sunt probleme grave, cu atat mai mult cu cat tinerele nu accepta deseori ca au, intr-adevar, o problema si invata sa se ascunda de parinti cu eficienta. Standardele pentru evaluarea frumusetii corporale impuse in societate si influenta celor din jur au facut ca tinerele sa aiba o imagine de sine negativa, ce duce usor spre tulburari alimentare – ele privesc afectiunea lor ca fiind doar o modalitate temporara de a deveni slabe (si deci atragatoare).

Pentru parinti, este esential sa se intereseze de semnele si cauzele aparitiei anorexiei si a bulimiei la fete, caci nu numai ca se pare ca foarte multe adolescente dezvolta asemenea tulburari alimentare – cam 3 fete din 10 (!) – dar acestea sunt si extrem de riscante (provoaca anemie, deshidratare, subnutritie, boli de stomac si, in cazuri deosebit de grave, se poate ajunge la deces).

Ce este anorexia si ce este bulimia la fete?

Anorexia este o tulburare emotionala, aparuta deseori dupa un anumit eveniment care a marcat-o negativ pe adolescenta. Ea are o imagine distorsionata, negativa de sine, percepandu-se mult mai grasa decat este cu adevarat. Fata anorexica isi vede doar defectele, exacerbandu-le si primul ei scop este sa scape de grasime – mai important decat orice altceva.

Anorexicele privesc mancarea ca fiind inamicul numarul 1, ferindu-se de multe alimente si incep deseori diete extrem de riscante, care nu le asigura nimic din nutrientii necesari (diete drastice precum cea care contine doar apa si fructe). Ele ajung sa creada ca o singura felie de paine sau o portie de friptura le ingrasa cu zeci de kilograme!

Bulimia la fete apare deseori combinata cu anorexia. Fetele isi percep trupul mult mai gras decat este, nu il accepta si fac orice pentru a-l schimba. Insa la fetele care sunt si bulimice, ele doresc sa evite mancarea si sa tina diete, dar intampina in acelasi timp pofte de nestavilit, care le fac sa manance des la o masa sau intre mese cantitati mari de mancare (alimente precum dulciuri, rontaieli, mancaruri grase).

Dupa care, sentimentele de vinovatie pentru pierderea controlului si mancatul in exces le fac sa apeleze la orice cale de a scapa de acea mancare inainte de a fi digerata. In general, fetele se ascund si vomita rapid mancarea, insa pot apela si la alte metode, precum apelarea la laxative puternice (sub forma de pastile sau ceai). O fata este bulimica atunci cand are asemenea crize de mancat excesiv si eliminat prin metode induse o data sau de doua ori saptamanal o perioada de peste cateva luni.

Semnele anorexiei si bulimiei la fete

Este extrem de important sa iti urmaresti discret fata la varsta adolescentei pentru a identifica o posibila criza si a putea interveni la timp. Tocmai pentru ca fetele se ascund foarte usor, poti sa nu observi tulburarea alimentara o vreme – iar daca nu iei masuri, fata nu poate scapa de ea mult timp, ani intregi.

Semnele anorexiei sunt scaderea vizibila in greutate (fara adoptarea vreunui sport), evitarea multor alimente, refuzarea unor mese (de exemplu, cand sare peste cina), tinerea postului negru timp de o zi – doua, mancatul cu ritm lent si cu o anumita repulsie, grija constanta pentru cum arata, credinta ca este inca grasa si intrebari de genul „arat grasa in fusta asta”?

Semnele bulimiei sunt mai greu de depistat: pentru ca ti se poate parea ca fiica ta nu are nici o problema, pentru ca mananca cu pofta la masa, iar tu nu banuiesti ca are o relatie anormala cu mancarea. Insa daca vezi ca deodata isi schimba dispozitia (incepe sa se simta vinovata pentru ca a mancat) si se retrage la baie mai mult timp, este cazul sa incerci sa o urmaresti discret.

Daca o intrebi, se prea poate ca ea sa nege credibil. In plus, daca face deja asta de o vreme buna, va gasi moduri de a te pacali: de exemplu, va gasi alte locuri in afara de baie in care sa poata voma (gradina, iese in oras dupa masa, chiar in camera sa intr-un lighean). Asadar, incearca sa gasesti o cale de a o verifica eficient, insa fara sa ii spui asta. Bulimia determina ca fata sa aiba des pofte pe care nu si le poate controla, sa se gandeasca des la anumite mancaruri, sa consume uneori, chiar intre mese, portii foarte mari – prea mari.

anorexia

Un alt simptom este daca vezi ca lipseste mancare din frigider – ea mananca pe ascuns pentru a putea apoi elimina in liniste si daca isi face provizii de dulciuri sau rontaieli in camera. In plus, fata va fi extrem de preocupata de aspectul ei si va prezenta o teama acuta de supraponderalitate.

Alte semne ale acestor tulburari alimentare: este constant agitata sau iritata, este deshidratata si bea foarte multa apa (are gura uscata), are fata umflata, vase de sange sparte la ochi si iritatii in jurul gurii de la vomat.

Ce sa faci daca banuiesti ca fata ta este anorexica sau bulimica

O urmaresti cu atentie. Pentru ca fiica ta se ascunde, trebuie sa gasesti cai de a o urmari si de a verifica daca e bulimica. Cat despre anorexie, este mai simplu sa iti dai seama.

Vorbeste cu ea. Intreab-o daca nu crede ca are o tulburare alimentara, spune-i ca nu este nimic grav, insa ca trebuie sa iti destainuie. Daca accepta ca are o problema, lucrurile devin mai simple. Vorbeste cu ea despre ce o deranjeaza, de ce are o parere asa proasta despre ea insasi, ajut-o sa realizeze ca masurile luate nu sunt rationale si sa constientizeze semnele tulburarii alimentare. Daca, insa, neaga cu inversunare, desi tie iti este clar ca sufera, trebuie sa iei anumite masuri stricte – inclusiv sa o verifici permanent, mai ales in cazul bulimiei.

Increderea in sine. Pentru ca aceste tulburari se manifeta des din cauza imaginii de sine negative, a dorintei sa fie placuta (iar a fi placut si dezirabil = a fi slab), a influentei celorlalte fete, tu ar trebui sa o incurajezi, sa ii spui cat de bine arata, sa ii explici ca barbatii nu isi doresc bete, ci femei normale. Este bine sa o incurajezi, apreciezi si sa ii arati ca este draguta chiar daca nu prezinta vreun semn de anorexie si bulimie (increderea in sine este importanta la adolescenti). Ai grija si ce exemplu ii oferi tu, ca mama: daca te vede mereu nemultumita de propriul corp si de greutatea in exces si te vede urmand diete, atunci iti va fi greu sa o convingi pe ea ca nu este sanatos!

Depresie? Ai grija si daca bulimia a fost cumva declansata de depresie – urmareste cum se poarta, cum vorbeste, ce activitati face fiica ta – in cazul depresiei, este nevoie de interventia specialistului. O stare depresiva ar fi putut fi declansata de o schimbare neplacuta in viata fiicei tale, de probleme la scoala, de probleme in familie, chiar de dificultati de integrare in grup (in special daca alte fete au ras de ea).

Dieta? In cazul anorexiei, adsolescenta vrea sa tina diferite diete. Spune-i clar ca daca doreste asta, desi nu are nevoie de ea, va avea voie sa tina o dieta, atat timp cat stabiliti impreuna o dieta sanatoasa – in care sa integrezi toti nutrientii, dar in cantitati moderate. Ai grija sa respecte dieta, sa manance de obicei impreuna cu tine (altfel, poate arunca mancarurile la gunoi, spunandu-ti ca le-a consumat). Daca e vorba de o fata bulimica, stabiliti o dieta care sa implice ore regulate de masa, alimente sanatoase, mancatul impreuna la masa si nu la TV, evitarea alimentelor grase. Daca, totusi, se gandeste obsesiv la un aliment, incurajeaz-o sa guste, dar fara exces. Este nevoie de multa grija si verificarea constanta a adolescentei, pentru a te asigura ca nu cade iarasi prada tulburarilor alimentare.

Tulburarea alimentara persista? Daca fata nu accepta ca are o problema si daca vezi ca discutiile nu duc nicaieri, iar incercarea de a stabili un regim alimentar sanatos iti este sabotata, este timpul sa apelezi la specialist, oricat se opune fiica ta. Daca lasi anorexia sau in special bulimia sa persiste, ea nu va scapa mult timp de ele. Asadar, puteti incerca: psihoterapie de grup (in care se intalneste cu alte fete cu tulburari), terapie individuala comportamentala si cognitiva, chiar hipnoza (dar la un specialist in psihiatrie si psihanaliza).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.