Animale de companieTotul despre creșterea unui papagal nimfă

Totul despre creșterea unui papagal nimfă

Iubitorii de pasari sunt cei mai pretentiosi atunci cand vine vorba sa isi aleaga o noua specie, iar cei care vor ceva deosebit aleg papagali nimfa. In ceea ce priveste aspectul lor, acesta fiind cel care face diferenta intre sexe, masculul adult are „obraji” si mot galbene ca lamaia. In mijlocul obrajilor are doua pete rosii carmin. In ceea ce priveste motul, acesta este lung si ascutit in varf, are apoximativ forma unui pinten de cocos. Ce face deliciul celor ce detin aceasta pasare este faptul ca ea poate cobori sau ridica dupa preferinta motul.

Acesti papagali sunt deosebiti si in ceea ce priveste penajul. Pentru cei ce vor sa recunoasca o pereche de papagali nimfa trebuie sa stie ca partea superioara a spatelui este gri-fumurie, aripile sunt gri-brun-inchis, acestea avand o pana lunga ce formeaza varful, pieptul si abdomenul sunt gri-albastrui de diferite nuante, de la gri deschis pana la brun-negricios.

Pentru achizitionarea sigura a unui mascul si a unei femele trebuie sa se stie ca la o femela partea inferioara a cozii are striuri (dungi) galbene, penele de pe partea inferioara a aripilor au pete rotunde, dese, de culoare galbena, crestetul si motul sunt de culoare gri-galbui si nu in ultimul rand lipseste culoarea galbena pronuntata din obraji.

Odata stabilit care este sexul pasarii si dupa achizitionarea unei perechi de papagali nimfa este importanta ingrijirea acestora, asadar cateva sfaturi sunt binevenite.

Pasarile adulte sunt putin pretentioase in acest sens. Hrana de baza este constituita din seminte de floarea soarelui, mei, porumb, ovaz. In timpul anotimpului calduros este indicat sa fie hraniti si cu lucerna, trifoi, papadie, patlagina, spanac, salata, frunze de morcov, ardei gras. Cum de cele mai multe ori iarna nu avem la dispozitie aceleasi alimente suplimentare pentru pasari ele se pot inlocui cu mere.

Acestea pot fi date rase sau bucati din care sa ciupeasca. Desi poate parea ciudat, in alimentatia acestor papagali nimfa este necesar sa se includa si coji de oua pisate, cenusa, sare de bucatarie, caramida pisata. Astfel se satisface un necesar de microelemente pe care altfel pasarea care ar trai in libertate le-ar putea consuma.

Aceasta specie se reproduce in captivitate, varsta optima find dupa implinirea a doi ani. Aceasta etapa din viata lor nu este legata de anotimp si poate avea loc chiar si iarna. Singura conditie o constituie o incapere in care temperatura sa depaseasca 10 grade. Cuibul poate fi confectionat din scandura si poate fi de forma cubica, cu o gaura de intrare de 8 cm. In ceea ce priveste perechea de papagali nimfa trebuie luat in considerare faptul ca la aceasta specie pasarile sunt foarte fidele.

papagal nimfa
papagal nimfa

O pereche ce s-a format ramane asa ani indelungati. Femela poate depune pana la patru-sapte oua, care sunt clocite de ea in timpul noptii si de ambii parteneri in timpul zile (schimbandu-se intre ei). Clocitul dureaza 19-20 de zile. Puii ce vor iesi din oua vor fi acoperiti de puf galben si se poate intampla ca ei sa fie parasiti de parinti. Pot astfel muri de frig, deci necesita o atentie mai mare din partea celor au in ingrijire astfel de pasari.

Daca va tenteaza achizitionarea unei perechi de papagali nimfa, este important de stiut faptul ca pasarile sunt blande, nu au un mod de viata pretentios, pot fi usor imblanzite. Pot ajunge sa imite vocea omeneasca (pot invata sa faca acest lucru in cateva sapatamani sau in cativa ani) si fluieraturile, puii fiind cei mai usor de invata aceste lucruri. Masculii sunt de fapt cei care fluiera indelungat mai ales in perioada de reproducere. Au capacitatea de a invata anumite triluri mai ales daca sunt tinuti si in vecinatatea altor pasari.

Papagalii nimfa nu sunt agresivi.

Nu vor manifesta un astfel de comportament nici fata de un om nici fata de alte specii, putand convietui cu acestea. Pentru ca sunt pasari de clima uscata, le place nespus de mult vara torida, dar pot rezista datorita aclimatizarii si pana la o temperatura de -20 de grade.

Tocmai pentru ca pot fi imblanzite usor si sunt pasari prietenoase trebuie sa li se acorde atentie cel putin o ora pe zi. Este de altfel un lucru la care trebuie sa se reflecte inainte de achizitionare. Daca nu acestea pot sa ajunga si fie deprimate, poate chiar sa se imbolnaveasca.

Papagalii nimfa pot fi dresati sa faca anumite lucruri, insa este nevoie de realizarea unei legaturi intre crescator si pasari, acordarea unei atentii mai mari, folosirea hranei ca recompensa. Cand considera ca nu sunt in centrul atentiei, vor face galagie mare, acesta fiind un semn ca nu sunt satisfacute nevoile lor de socializare. Daca nu sunt destul de blande, de obicei vor incepe sa muste.

In ceea ce priveste durata vietii, un astfel de papagal poate trai intre 12 si 20 de ani, putand astfel sa va tina companie pentru o perioada indelungata de timp.

Video – Papagal nimfa: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.