Casă și grădinăSfaturi pentru cultivarea corectă a roșiilor, istorie și pași

Sfaturi pentru cultivarea corectă a roșiilor, istorie și pași

Rosia, sau Solanum lycopersicum, este una dintre cele mai populare… fructe din intreaga lume! Si da, nu ati citit gresit si nici noi nu am scris gresit deoarece, din punctul de vedere al botanicii, rosia este considerata in mod eronat o leguma. In randurile care urmeaza veti putea strabate interesanta istorie a acestor frcute deosebite, precum si cateva sfaturi utile pe care le puteti pune in aplicare pentru cultivarea rosiilor.

Scurta istorie a rosiei

Dupa cum am spus si anterior, rosia esta una dintre cele mai iubite fructe din intreaga lume si chiar daca cei mai multi dintre dumneavoastra considera ca rosia este o leguma, din punct de vedere botanic rosia are toate caracteristicile unui fruct, avand in vedere ca se dezvolta din ovulul florii. Din punct de vedere stiintitific, semintele rosiei reprezinta fructul propriu-zis al plantei. Probabil va intrebati de ce totusi rosia este considerata o leguma si nu un fruct. Ei bine, spre deosebire de alte fructe, rosia nu este chiar atat de dulce si este folosita in cea mai mare masura pentru prepararea diverselor feluri de mancare, fiind un ingredient de-a dreptul deosebit.

Rosia face parte din familia Solanaceae, majoritatea plantelor care fac parte din aceasta familie fiind cunoscute pentru valoarea nutritiva.

Istoria rosiei incepe in timpurile stravechi, mai precis in jurul anului 700 atunci cand era cultivata de catre azteci si de catre incasi, de aceea se considera ca rosia isi are originile pe teritoriul american. Nativii din sudul Americii priveau aceasta planta intr-un mod diferit fata de cel din prezent, considerandu-se ca micile seminte ale rosiilor aveau un efect afrodisiac. De-a lungul timpului, aceasta planta cu proprietati miraculoase a fost cunoscuta sub numeroase denumiri.

De exemplu, botanistul de origine franceza Turnefort a numit aceasta planta deosebita Lycopersicon esculentum, in traducere “piersica lupului”, deoarece aspectul rosiei semana foarte mult cel al unei piersici iar denumirea de “lup” i-a fost atribuita deoarece botanistul era de parere ca rosia era un fruct otravitor. Cuvantul tomata, din englezescul “tomato” provine din cuvantul de origine spaniola “tomate” derivat din Nahuati (limba aztecilor).

In momentul in care explorarile pe teritoriul american au inceput sa ia amploare, aceasta deosebita planta a fost adusa si pe teritoriul European, in jurul secolului al XIV-lea, mai exact, in anul 1519 cand exploratorul Cortez a descoperit rosii in gradinile din Montezuma si nu a ezitat sa aduca minunatele seminte si in Europa. La inceput, pe teritoriul European, rosiile au fost cultivate si crescute doar ca plante decorative, ele nefiind consumate ca alimente.

In Statele Unite, rosia a devenit un aliment important in timpul Razboiului Civil si inca de atunci acesta leguma a devenit un element important al gastronomiei.

Rosiile – sanatate la superlativ

Dupa cum am spus si anterior, rosiile se numara printre cele mai indragite si populare fructe/legume din intreaga lume deoarece au numeroase proprietati si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Sunt bogate in fibre si in vitaminele A si C si o rosie de dimenisuni medii are aproximativ 35 de calorii. Cercetarile recente au domonstrat ca licopenul, substanta care ofera culoarea rosie a acestui fruct este ideala pentru a preveni aparitia cancerului.

Cultivarea rosiilor

rosii

In intreaga lume exista numeroase tipuri de rosii, aceste plante deosebite putand fi plantate atat in gradina cat si in balcon, deoarece persoanele care nu se pot bucura de viata la casa pot profita de spatiul pe care balconul il pune la dispozitie si nu ezita sa isi cultive legume si verdeturi pentru a se bucura de aceasta sursa de vitamine in fiecare zi. Pe teritoriul romanesc, cele mai populare tipuri de rosii sunt cele de gradina. Acestea sunt si cele mai des intalnite, dar si cele mai gustoase si mai bogate in vitamine deoarece mediul de dezvoltare este propice. Sunt de mari dimensiuni si sunt specific sezonului cald.

Rosiile canelate sunt si ele destul de populare, diferentiindu-se prin dungile vizibile la exterior si prin parfumul foarte puternic. In cele mai multe supermarket-uri si magazine de cartier gasim asa-numitele rosii sferice. Acestea sunt de dimensiuni medii si nu sunt chiar atat de gustoase si de bogate in substante nutritive, singurul avantaj fiind ca acestea se gasesc pe tot parcursul anului fiind importate din diferite regiuni ale lumii. Iar in balcon, cele mai multe persoane aleg sa cultive rosii cherry, rosii de mici dimensiuni, foarte gustoase.

Cultivarea rosiilor in gradina nu este un proces dificil insa aceste plante necesita o ingrijire deosebita. De cele mai multe ori, rosiile se cultiva prin rasad si acesta poate fi cumparat de-a gata sau poate fi facut de catre gradinarii priceputi care vor pune in rasadnita, intr-un sol foarte fertil, semintele de rosii si le vor oferi acestora lumina si cantitatea de apa necesara pentru a se dezvolta. Aceasta activitate este facuta cel mai adesea la inceputul primaverii, insa se poate realiza chiar si la sfarsitul lunii mai, cultura fiind mai intarziata. Dupa ce primele frunze rasar, este bine ca rasadul sa fie replicat pentru a avea mai mult spatiu sa se dezvolte. La sfaristul lunii mai, inceputul lunii iunie are loc plantarea rasadului in gradina.

Aceste plante au nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta, asa ca este bine ca spatiul dintre randuri sa fie curpins intre 50-70 cm si distanta dintre rasadurile de pe un rand sa fie curpinsa intre 20-40 cm. Gradinarii iscusiti sunt de parere ca mranita, un ingrasamant deosebit rezultat al gunoiului de grajd, ajuta foarte mult la dezvoltarea plantei, de aceea este bine ca acesta sa fie pus in cuib. In general, rosiile se uda cam o data pe saptamana, de preferat in primele ore ale diminetii sau seara.

Dupa plantarea rasadului in gradina, solul trebuie udat insa intodeauna la radacina, nicidecum planta in sine. Rosiile se dezvolta rapid si din acest motiv planta are nevoie de sustinere. De cele mai multe ori se folosesc araci de care se leaga plantele. Randurile trebuie atent curatate de buruieni. Daca rosiile sunt ingrijie corespunzator, acestea vor fi ferite de boli deoarece sunt plante foarte rezistente si in acest fel va puteti bucura de o sursa de vitamine chiar la dumneavoastra in gradina.

Cultivarea rosiilor se poate face si in sere, productia fiind mai fortata si in acelasi timp mai rapida. In acest caz, gradinarii trebuie sa aiba in considerare temperatura solului la 10 cm adancime. In acest caz, temperatura solului trebuie sa fie mai mare de 15 grade.

Daca nu sunteti chiar atat de norocos incat sa va bucurati de o gradina, rosiile pot fi plantate si in balcon. Nu putini sunt cei care locuiesc in apartament si aleg sa faca din balcon un mic rai al legumelor proaspete. Rosiile pot fi cultivate in ghivece si necesita, de asemenea, o ingrijire speciala. Solul trebuie sa fie bogat in substante nutritive iar lumina nu trebuie sa le lipseasca. Mai mult decat atat, pentru a preveni aparitia anumitor boli, balconul trebuie sa fie foarte bine aerisit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.