Momentul in care auzi primele cuvinte ale bebelusului tau este un moment unic, asteptat cu atata nerabdare… De fapt, atunci cand cresti un bebelus, exista atatea momente unice, pline de bucurie si entuziasm: prima oara cand sta in fundulet, prima oara cand merge in patru labute, prima oara cand sta in picioare, prima oara cand rade, prima oara cand gangureste… A-i urmari dezvoltarea sa este o experienta plina de satisfactii si fericire!
Insa inainte de a astepta cu entuziasm primele cuvinte ale bebelusului, trebuie sa stii ca el invata sa comunice in etape: plans, gangurit, limbaj non-verbal, lalait (silabisit). In general, un copilas va avea un vocabular mai divers si va putea raspunde adecvat unor intrebari diferite pe la varsta de doi ani – dar aceasta depinde de multi factori: capacitatea sa intelectuala, ritmul dezvoltarii, dar mai ales modul in care voi ca parinti il stimulati si il invatati limbajul.
Plansul
In primele doua-trei luni de viata, bebe comunica ceea ce vrea prin plans. El plange daca ii este foame, plange daca ii este cald/frig, plange daca il doare ceva, plange daca vrea atentie si afectiune… De aceea, proaspetii parinti nu stiu de multe ori ce cere bebe prin plansetele sale – aici ii ajuta foarte mult o rutina stabilita, asa incat nevoile sale de baza sa ii fie regulat indeplinite (hrana, schimbat, somn, atentie). Un moment frumos dupa primele doua luni este cand bebe rade cu adevarat pentru prima oara: in sfarsit, ii auziti vocea facand altceva decat sa planga!
Gangurit
Prin luna a doua sau a treia de viata, bebe va incepe sa gangureasca – insa nu poate pronunta nici un cuvant. El va scoate pana pe la patru luni diverse sunete de neinteles. Odata cu ganguritul in „limba sa”, bebe invata sa comunice si prin limbaj non-verbal: in special mimica si gesturi cu manutele (cand vrea ceva, isi intinde manuta spre obiectul dorit).
Silabisit
Odata ce incepe sa gangureasca, ii va placea sunetul vocii sale. Va incepe sa silabiseasca anumite cuvinte pe care le aude des si care sunt simple. Cuvintele din doua silabe cum ar fi mama, tata, papa, pipi sau silabe fara un sens anume: lala, lulu, lili, panala… Esential in aceasta etapa este ce cuvinte a auzit el in jur. Insa trebuie sa stii ca in prima faza, el va spune mama sau tata doar pentru ca a auzit asta si pentru ca sunt silabe simple, nu va sti ca vi se adreseaza voua! Apoi, va corela acest cuvant cu venirea ta langa el si va intelege sensul sau.
Primele cuvinte
Astfel, intr-adevar, de multe ori primele cuvinte ale bebelusului sunt mama sau tata, dar la fel de bine pot fi pipi, pisi, buna, buni… Cam dupa primul sau an (insa uneori chiar si la cinci luni), bebe va rosti asemenea cuvinte simple si va invata sensul lor, daca il ajutati. El va putea sa raspunda la anumite cuvinte: va invata, de exemplu, ce inseamna papa. Pe la un an jumatate, bebe va avea cateva cuvinte in vocabularul sau (cateva zeci de cuvinte), pe care le va folosi de obicei adecvat si va intelege diferite cuvinte pe care i le spuneti.
El va sti sa coreleze anumite cuvinte cu persoana sau obiectul: parintii, bunicii, numele animalului de companie, numele jucariei sale, va sti sa spuna cand ii e foame, somn, cand il doare ceva. Cel mai important este sa ii oferiti sansa de a-si dezvolta vocabularul pasiv: aude cuvinte si le atribuie cu ajutorul vostru sensul adecvat, dupa care le va folosi.
Vorbeste!
De multe ori – insa nu este o regula, bebe va vorbi cu adevarat in jurul varstei de 2 anisori. O perioada, el va vorbi stricat, ceea ce poate fi cu adevarat amuzant – insa nu este deloc recomandat sa vorbesti si tu asa, caci nu se va putea corecta. Asadar, oricat de dragut va fi copilasul cand va pronunta stricat cuvintele, voi trebuie sa vorbiti corect cu el, fara sa alterati sau fara sa vorbiti alintat (cum vorbesti cu un catel!). Insa nici nu trebuie sa il corectezi prea des – lasa-l sa vorbeasca cum poate, dar ofera-i exemplul tau. Daca pana la trei anisori, bebe nu poate vorbi si are un vocabular limitat, este necesar sa mergi la un logoped.
Vorbeste-i
Cat mai des, cand stai cu bebe, vorbeste-i clar, lin, lasand spatii intre cuvinte, cu fraze cat mai scurte. Desi in primele luni, chiar in primul an, el nu intelege sensul cuvintelor, le achizitioneaza si isi formeaza astfel vocabularul. Nu ii vorbi alintat si nu ii spune obsesiv doar „mama” si „tata” in speranta ca o va repeta – foloseste multe cuvinte. Cand ii vorbesti, ar trebui ca bebe sa fie atent la ceea ce ii spui, sa nu fie distras de zgomote, miscari, lumini din jur (nu va memora informatia daca nu este atent). De asemenea, se pare ca ii stimulezi dezvoltarea daca il privesti in ochi cand ii vorbesti si daca il lasi sa iti atinga fata si buzele. Vorbeste miscandu-ti vizibil buzele pentru ca bebe sa observe.
Povesti
Povestirile special concepute pentru copilasi il ajuta mult in dezvoltarea vocabularului. Povestile cele mai bune sunt cele cu ritm si rima, in carti care au si desene explicative. De asemenea, cartile cu poze si desene sunt de ajutor – cand bebe priveste o poza sau desen, tu ii spui clar cuvantul asociat obiectului reprezentat. Nu trece prea rapid de la o poza la alta – lasa-l sa o priveasca si repeta-i de mai multe ori cuvantul.
Exemple
Ca si in cazul pozelor, il ajuti pe bebe daca de fiecare data cand cere o jucarie, arata cu mana sau rade la un obiect sau animal, ii spui de cateva ori cuvantul. De exemplu, daca intinde manuta spre pisica, ii spui pisica, daca intinde mana spre minge, ii spui minge in timp ce i-o arati si i-o dai. Pe parcurs, vei vedea ca bebe va incepe sa bolboroseasca si el ceva inca neinteligibil: incearca sa repete cuvantul spus de tine! Asa invata bebe sa vorbeasca!
Jucarii interactive cu sunete
Achizitioneaza cateva jucarii special concepute asa incat sa il distreze si sa il invete pe micut cuvinte. De exemplu, exista jucarii cu poze de animale afisate, iar cand micutul pune mana pe o poza, jucaria ii spune pe nume animalului. La fel, poti gasi cu plante, obiecte, parti ale corpului.
TV
Cauta un post special pentru bebelusi si copii mici. Asemenea posturi de televiziune difuzeaza unele emisiuni educative prin care bebe invata cuvinte. De exemplu, emisiuni cu teatru de papusi, in care papusile arata spre diverse obiecte din jur in timp ce le pronunta pe un ton vesel sau le canta (sa fie dublate in romana, caci daca asculta cuvinte in limbi straine, ii va fi greu sa invete, le va confunda).