In fiecare zi, fie ca este vorba de prepararea alimentelor, de igiena personala sau de alte activitati, apelam la fierbere, procesul prin care se formeaza bule de vapori, la temperaturi ridicate, acestea ridicandu-se la suprafata. Punctul de fierbere difera, in functie de lichid.
Fierberea apei
Fierberea apei de la robinet este cea mai sigura metoda de a ne proteja sanatatea, in conditiile in care pericolul infestarii ei, in retelele de distributie, dar si in cazul in care provine din izvoare sau fantani, cu microorganisme periculoase, este foarte mare. Bacterii precum Escherichia coli (E. coli), Legionella pneumophila, Salmonella, Shigella dysenteriae (responsabila de infectii intestinale), protozoare ca Giardia lamblia, Cryptosporidium parvum, virusul hepatitei A etc. pot provoca boli grave si pe termen lung.
Simptomele asociate existentei acestor microbi sunt greata, voma, diareea, durerile abdominale etc. Pentru a fi siguri ca toate microorganismele periculoase vor fi distruse, apa trebuie sa fiarba (la 100 grade Celsius) un minut. Nu este necesara o perioada mai lunga de fierbere, deoarece, odata atinsa aceasta temperatura, toate microorganismele care ne pot afecta sanatatea sunt distruse.
Prin acest procedeu, se elimina si o parte din clorul continut (dar nu in totalitate, din nefericire). Dupa fierbere, apa trebuie racita si pusa in recipiente curate, bine inchise, pana la momentul in care va fi consumata. Apa curata, proaspata, se pastreaza, de regula, trei zile, in frigider, si 24 de ore la temperatura camerei. In general, trebuie fiarta apa care se foloseste pentru:
- Baut;
- Prepararea biberoanelor si a alimentelor pentru copii;
- Spalarea fructelor si a legumelor care se consuma proaspete;
- Prepararea sucurilor, a cafelei, a ceaiului (avand in vedere ca niciodata nu trebuie pusa apa clocotita peste plantele care servesc la pregatirea ceaiului, deoarece ar distruge, in mare masura, principiile active din aceasta bautura);
- Spalarea dintilor;
Pentru alimentele a caror pregatire presupune fiebere prelungita (supe, paste, legume etc.) se poate folosi, direct, apa de la robinet. De asemenea, pentru igiena personala (baie, dus), se utilizeaza apa fara a o fierbe, cu conditia, de exemplu, ca spalatul mainilor sa se faca, obligatoriu, cu sapun, frecandu-se palmele cel putin 20 de secunde si uscandu-le apoi in intregime. Pentru spalarea vaselor la bucatarie nu este necesara fierberea, daca utilizati detergent si daca acestea vor fi bine uscate dupa aceea.
Fierberea legumelor in apa
Fierberea legumelor trebuie sa se faca in vase potrivite, nu prea mari, in care apa doar sa acopere legumele. Inainte de a fi puse la fiert, acestea trebuie foarte bine spalate si, cand este cazul, curatite de coaja. De obicei se adauga si putina sare, care va da un gust mai bun preparatelor, mult mai bun decat daca sarea se adauga la sfarsit.
Radacinoasele (morcovul, pastarnacul, radacina de patrunjel, telina etc.) se pun de la inceput, in apa rece, care va ajunge la punctul de fierbere, in timp ce legumele verzi (loboda, spanacul, brocoli, mazarea, fasolea verde etc. se pun in apa cand aceasta clocoteste.
Timpul de fierbere este esential pentru a pastra proprietatile nutritive ale legumelor, radacinoasele necesitand aproximativ 30 de minute de fierbere (se incearca, stadiul de fiebere, cu o furculita), in timp ce celelalte trebuie fierte intre, de exemplu, cinci minute – spanacul, zece minute – fasolea verde, brocoli, un sfert de ora – mazarea s.a.m.d. Pentru a pastra culoarea verde a acestora, imediat dupa fiebere, se pun sub un jet de apa rece.
Fierberea legumelor in aburi
Fierberea legumelor in aburi este preferabila fierberii in apa, deoarece conserva mai bine savoarea acestora, forma, textura, concentratia de vitamine si minerale. Se pun legumele in recipiente speciale sau intr-un vas perforat (din inox sau bambus), asezat intr-altul in care se afla apa pana la baza celui dintai. Se adauga putina sare, se acopera si se fierbe apa la foc mic. La aburi se mai pot fierbe pestele si carnea cruda. Exista si cuptoare, cu rezervor de apa, care permit gatirea oricarui aliment la aburi.
In prepararea hranei, fierberea are dezavantajul ca distruge enzimele, de care organismul are absoluta nevoie, diminueaza concentratia de vitamine, iar proteinele pierd aproximativ o treime din valoarea nutritiva, de aceea trebuie gasit un echilibru intre consumul de fructe si legume crude, pe de o parte, si alimentele preparate termic, pe de alta parte.