Copii & adolescențiGelozia între frați - cum sa îi faci față și să elimini...

Gelozia între frați – cum sa îi faci față și să elimini rivalitățile

Gelozia intre frati este un fenomen frecvent in orice familie, aparand din prima clipa cand copilasul afla ca va avea un nou frate sau surioara. Vazandu-si parintii care inainte ii acordau atata atentie entuziasmati si fericiti la gandul aparitiei unui nou copil, cel mic nu poate decat sa il priveasca in primul rand ca pe un rival.

De aceea, odata ce aflati vestea ca veti avea un alt copilas, doar voi ca parinti puteti lucra pentru evitarea sau macar diminuarea geloziei intre frati. Venirea nou-nascutului acasa ii poate da celuilalt copil senzatia ca nu mai este la fel de important, ca nu il mai iubiti la fel de mult! Si cu cat va vede mai fericiti si entuziasmati, roind in jurul nou-nascutului, cu atat gelozia creste… Ea poate duce la o viitoare competitie nesanatoasa intre frati in vederea obtinerii atentiei, afectiunii, laudelor parintilor. Insa nu asa trebuie sa arate o familie…

Riscuri implicate de aparitia geloziei intre frati:

Gelozia intre frati, daca nu ii acordati atentie, poate duce chiar la agresivitate. Aceasta emotie vine din teama copilului ca va pierde, ca relatia dintre voi va fi perturbata – si odata cu aparitia unui nou frate sau surioara, nimeni nu il poate invinovati pe copil ca simte asa.

Insa atunci cand parintii nu realizeaza pericolul geloziei intre frati, il ignora pe copilul mare si supraprotejeaza pe cel mic, aceasta emotie sapa adanc si provoaca uneori resentimente – din cauza fratelui/sorei mici si-a pierdut el statutul! Si asa apar comportamente cu potential agresiv – fie asupra fratelui/sorei, fie asupra propriei persoane sau obiectelor (cu rol de a atrage atentia parintilor).

Nu este de glumit: cand un copil se simte cu adevarat ignorat in detrimentul fratelui sau a sorei sale, el va da vina pe acest frate/sora si poate adopta comportamente agresive riscante in lipsa parintilor. Insa in majoritatea cazurilor, gelozia intre frati se va manifesta prin agresivitate pasiva: refuz de a se juca cu fratele/sora mai mica, refuz de a imparti jucariile, stricarea si ruperea jucariilor acestuia etc.

Alteori, copilul mai mare poate involua, poate sa se intoarca la anumite comportamente infantile menite de a atrage atentia, protectia si afectiunea parintilor: plange, tipa, da din picioare suparat, se comporta in general ca un copil mai mic.

Si atunci….este mai bine sa aveti un singur copil? Nu – insa este important sa stiti la ce sa va asteptati si sa il pregatiti pe copil pentru venirea noului frate/sora. O relatie incurajata si pozitiva intre frati ii ajuta pe ambii si contribuie la dezvoltarea lor psiho-sociala. In plus, o competitie amicala ii poate stimula. Iar odata ce ii arati ca nu are motive sa fie gelos pe cel mic, dragostea frateasca este un lucru pretios.

Sfaturi in evitarea sau diminuarea geloziei intre frati:

bataie intre frati

Implicati-l de la inceput

Atunci cand anuntati un copil ca urmeaza sa aiba un fratior sau surioara, acesta se poate simti neajutorat, caci nu a avut vreun cuvant de spus in aceasta situatie. Asadar, faceti-l sa se simta important si implicati-l in acest eveniment inca de cand aflati ca veti avea un alt copil. Incepeti cu intrebarea: „ti-ar placea un fratior sau o surioara, cu care sa te joci si de care ai grija?

Eu si tati vrem sa ai un partener, dar e important si ce crezi tu”

Daca copilul are sub patru ani de zile, simplificati lucrurile, insa tot ii cereti parerea: „am fost anuntati ca ne vine un fratior sau o surioara pentru tine. Ce parere ai?”. Inainte cu cateva zile de a-l intreba asta, cititi-i o poveste in care sunt doi frati care se iubesc si au aventuri impreuna, o poveste vesela – ii va ramane in minte.

„Vei fi cel mare”!

Explicati-i ca va avea un frate sau sora si ca aveti nevoie de ajutorul sau, altfel nu va descurcati! Faceti-l sa se simta important si implicati-l in activitati chiar inainte de nasterea bebelusului: luati-l la cumparaturi pentru mobila, hainele, caruciorul fratelui sau cereti-i parerea despre numele sau etc.

Ajutor

Iar odata cu nasterea bebelusului, pentru a evita gelozia intre frati, dati-i celui mare diferite responsabilitati si lasati-l sa stea cu voi si cu bebelusul. Rugati-l sa ii povesteasca celui mic diferite povesti preferate, sa ii arate jucarii, sa il legene. Nu il faceti sa se simta exclus, ci chiar foarte util si amintiti-i mereu cat de ajutor este.

Rutina

Un nou copilas in familie inseamna o groaza de noi responsabilitati si lipsa timpului. Insa, oricat de obositi sunteti, nu uitati ca sunteti parintii a doi copii si ca cel mare are nevoie la fel de mult de voi. Incercati pe cat posibil sa pastrati rutina anterioara si nu renuntati la timpul si activitatile placute pe care le faceati impreuna cu cel mare: plimbari, cititul povestilor, luatul mesei, jocul. Daca nu puteti merge la plimbare, faceti altceva cu copilul, dar stati cu el. Cand aveti timp si cel mic doarme sau e in grija altcuiva, stati cu copilul mai mare singuri si vorbiti cu el, vedeti cum se simte.

Sociabilitate

Cu cat copilul mai mare are prieteni, activitati placute, un program plin zi de zi, cu atat se va simti mai putin ignorat sau gelos. Asigurati-va ca petrece timp cu alti copii de varsta lui – chemati-i colegii de gradinita/scoala acasa la voi, mergeti in weekend la locurile de joaca…

Gelozia intre frati e normala!

In primul rand, nu ramaneti socati si nu il pedepsiti daca se infurie si striga: „il urasc pe…”! Este o reactie emotionala normala si atat timp cat sunteti prezenti, nu va duce prea departe. Nu il faceti sa se simta prost, nu folositi apelative de tipul „esti copil rau” si nu il pedepsiti. Vorbiti cu copilul si spuneti-i ca e normal sa se simta putin gelos, eventual povestiti-i cat de gelosi ati fost cand s-a nascut propriul frate/sora… Spuneti-i, insa, ca voi ii iubiti pe amandoi la fel si ca bebelusul are deocamdata nevoie de putin mai multa atentie pentru ca e slab si mic, nu mare si puternic ca el.

Cereti-i inca odata ajutorul sa contribuie la cresterea fratiorului sau. Iar cand si cel mic va creste si ii veti prinde aruncand cu lucruri unul in altul sau luptandu-se, ii opriti si ii admonestati pe amandoi – nu folositi niciodata replica: „tu esti mai mare, ar trebui sa stii mai bine, deci tu esti responsabil”.

Atentie

Foarte important: cand copilul mare este cu voi, nu ii acordati prea multa atentie si afectiune bebelusului! Daca va vede mereu in jurul celui mic, pupandu-l, gangurindu-i si rasfatandu-l, este doar logic ca se va simti gelos! Daca faceti gesturi de afectiune fata de bebelus, faceti si fata de celalalt copil si spuneti-i ce bine e ca sunteti o familie mare.

Fara comparatii!

In nici un caz nu faceti nici un fel de comparatie intre copilul mic si cel mare, in special daca el este de fata! Desi voi ii iubiti la fel de mult, o asemenea comparatie, chiar inofensiva, il poate face pe copil sa creada ca celalalt este preferatul vostru! Asadar, nici macar o replica de tipul „tu aveai capul mai mare”, „tu dormeai mai putin”, „tu plangeai mai des” nu are ce cauta!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.