Despre bebe…
In saptamana 23 de sarcina, micul bebe are cam 29 de centimetri de la crestet la talpi si cantareste 560-570 de grame. Pentru ca legaturile neuronale s-au dezvoltat, are miscari mai complexe: se atinge si isi exploreaza propriul trup, dar si cordonul ombilical. Simtul auzului este foarte fin: orice sunet ridicat sau puternic il face sa se miste si sa isi agite mainile. Sub pielea rosiatica si plina de riduri, se depoziteaza straturi de grasime. In aceste saptamani ale sarcinii, cresterea este lenta si constanta intr-o evolutie normala a sarcinii.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 23 de sarcina, uterul este acum rotund si pozitionat in sus, ceea ce iti poate face buricul convex. Bebe cere multe substante nutritive, deci s-ar putea sa iti fie mai des foame – pastreaza ideea de mese mici, dar foarte frecvente, in loc sa te umpli pana la refuz la o singura masa. Daca in ultimul timp scapasesi de nevoia constanta de a urina, aceasta isi face iarasi aparitia. Trebuie in continuare sa verifici daca nu cumva apar hemoroizii.
Din saptamana 23 de sarcina (dar mai probabil mai incolo), se pot manifesta anumite contractii nedureroase ce pregatesc trupul tau – se numesc contractii Braxton Hicks si nu prezinta nici un risc in evolutia sarcinii decat daca sunt insotite de dureri sau sangerari.
Control?
Ai grija sa respecti datele regulate ale controalelor medicale, chiar daca totul este in ordine si nu te confrunti cu nici o neplacere mare. In acest trimestru al sarcinii, controalele medicale ar trebui sa se desfasoare in fiecare luna. Este esential ca medicul sa verifice ritmul tau de crestere in greutate, tensiunea ta, nivelul glicemiei, al fierului si sa urmareasca constant evolutia si cresterea bebelusului.
Odihna
Desi in trimestrul doi al sarcinii ai un nivel crescut de energie (comparativ cu primul trimestru), nevoia de odihna este esentiala in pastrarea tonusului fizic si psihic. Daca te lipsesti de odihna cand corpul ti-o cere, epuizarea fizica aduce dupa sine si efecte negative pe plan emotional si psihic: stari de irascibilitate, de nervozitate, de anxietate, de tristete. Deci nu-ti spune nu atunci cand exista posibilitatea sa te intinzi macar pentru o jumatate de ora (mereu pe o parte si nu pe spate)!
Edem
In saptamana 23 de sarcina sau in urmatoarele, sunt mari sanse sa ti se umfle considerabil picioarele, gleznele, bratele: este din cauza retentiei de apa si se manifesta mai intens daca afara este foarte cald sau umezeala. Ce sa faci: consumi multa apa, stai cu picioarele in sus, nu sta picior peste picior, imbraca-te subtire si comod, cu materiale vaporoase cand afara este foarte cald (rochii lungi de vara). Insa daca brusc ti se umfla foarte mult mainile si fata, poate fi vorba despre preeclampsie, hipertensiune si este necesar sa iti suni imediat medicul.
Decoreaza camera copilului
Aveti o camera care va fi a lui bebe? Perfect – este timpul sa te gandesti cum va arata. Chiar daca locuiti intr-un apartament micut si bebe nu are propria camera, este bine sa ii creezi propriul lui colt in care vei pune patutul si toate celelalte.
Un sfat bun: intai uita-te in cataloage sau comanda piesele de mobilier necesare, precum patutul, dulapiorul pentru haine si masuta pentru infasat. Apoi, in functie de stilul si culorile mobilierului, gandeste-te cum vei varui camera (sau ce tapet vei folosi, ce modele, ce desene), apoi alege, in functie de nuanta stabilita si draperii, covorase si asternuturi.
Cand este vorba de varuit sau vopsit, este mai bine sa nu o faci tu: urcatul pe scara este riscant si in plus, vaporii si mirosul nu iti fac bine. Daca totusi te apuca un elan si vrei sa dai cateva pensule, ai grija sa aerisesti bine si sa incerci sa nu inspiri mult vaporii.
Alege vopsea fara COV (compus organic volatil) ce nu degaja vapori toxici. In decorarea camerei, poti sa alegi diferite modele pe pereti (vopsite sau pe tapet) dupa cum ai imaginatie si gust, dar esentialul este sa creezi un spatiu luminos (dar ai grija sa achizitionezi draperii care sa opreasca lumina sa intre cand bebe doarme), vesel si sigur.
Cum alegi patutul?
Deoarece este piesa cea mai importanta pentru bebe, cateva sfaturi despre cum sa alegi un patut bun: cel mai bine este sa achizitionezi un patut nou si daca il faci la comanda, sa il ceri inca de acum, caci dureaza uneori mai mult de o luna-doua.
Asigura-te ca este solid (apleaca-te pe el, zdruncina-l), vezi daca sistemele de imbinare sunt stabile; alege un model simplu, fara aplice sau decupaje in care bebe isi poate prinde mainile sau piciorusele; salteaua sa fie noua si sa se potriveasca bine in structura de lemn (poti alege o saltea organica mai scumpa, dar mai sigura sau una obisnuita, dar noua, pe care sa o aerisesti cu o luna inainte de a o folosi); patutul sa aiba laterale fixe; nu achizitiona un patut vechi decat daca vine de la o persoana cunoscuta care a fost multumita de el – in aceasta situatie, cumpara oricum o saltea noua pentru patut.