Despre bebe…
In saptamana 24 de sarcina, bebe are in jur de 30 centimetri si cantareste in jur de 600 de grame. Fizionomia sa este ca a oricarui nou-nascut in miniatura: ochii, urechile, gura si nasul sunt complet dezvoltate si pozitionate (ochii raman inchisi). Este si mai activ, incepe sa se miste mai mult si sa doarma mai putin: face tumbe, se rostogoleste si il simti cand vrei sa te odihnesti. Continua depozitarea de grasime ce ii asigura pastrarea unei temperaturi corporale bune.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 24 de sarcina, uterul este cu vreo 5 centimetri deasupra buricului. Pentru ca burtica continua sa creasca si pielea se intinde din ce in ce mai mult, poti avea mancarimi sau senzatia de uscaciune (nu uita de crema de corp hidratanta). Incepand cu saptamana 24 de sarcina si pana in cea de-a 28-a, va fi probabil necesar sa faci o verificare a glicemiei pentru a vedea daca te confrunti cu diabetul gestational (destul de frecvent la femeile insarcinate). Poti avea sangerari vaginale – oricand le depistezi, suna-ti medicul, care iti poate recomanda repaus la pat o anumita perioada. Problemele cu somnul se intensifica.
Poti avea acele cunoscute contractii Braxton Hicks – nedureroase, ca o incordare brusca a burticii (nu il afecteaza cu nimic pe bebe). Daca durerea de ligamente (cauzata de intinderea lor pentru a sustine greutatea in plus) devine foarte intensa, ar fi bine sa vorbesti cu medicul si sa nu iei singura nici un fel de medicament sau remediu natural.
Test glicemie
Incepand cu saptamana 24 de sarcina si pana in saptamana 28, cel mai sigur vei face un test de masurare a glucozei in vederea verificarii diabetului gestational – afectiune destul de comuna chiar in cazul sarcinilor fara risc. Diabetul gestational este o forma usoara si doar temporara, insa nedepistat si netratat, poate prezenta riscuri in devoltarea bebe-ului. Semnele ca ai putea avea diabet gestational: greata, oboseala, sete intensa.
La medic, ti se va da un lichid dulce sa il bei, apoi ti se vor efectua analizele de sange (se masoara nivelul de zahar din sange). Daca ai un rezultat pozitiv, ti se va mai face o testare, iar in caz de diabet gestational, ti se vor prescrie: o dieta speciala, un program de exercitii fizice si o anumita medicatie fara risc.
Repaus la pat
Anumite conditii, precum sangerarile vaginale, preeclampsia sau o stare totala de epuizare, pot necesita un repaus temporar la pat, recomandat de catre medic (daca ti se recomanda sau impune repausul la pat, acesta este privit ca fiind concediu medical). Intereseaza-te cat timp este bine sa stai in pat, in ce pozitie, cat te poti misca fara risc, cat poti sta in fund, daca poti lucra de acasa, daca mai ai voie sa faci exercitiile tale fizice.
Rareori, poti fi nevoita sa stai in pat fara sa te misti decat pana la toaleta timp de mai multe zile – nu dispera, foloseste acest timp pentru a prinde putina odihna, a te uita la filme, a citi o carte buna.
Intensificarea problemelor cu somul
Din saptamana 24 de sarcina si urmatoarele, iti va fi din ce in ce mai greu sa prinzi 7-8 ore de somn neintrerupt. Cateva sfaturi utile: foloseste perne moi pentru suport (lateralul burticii, intre genunchi, sub spate), urmeaza un program strict: o ora stabilita de culcare si trezire, nu consuma lichide cu o ora inainte de culcare si mergi inainte sa te bagi in pat la toaleta (consuma multe lichide in timpul zilei); imbraca-te subtire, cu pijamale din bumbac – iar daca transpiri mult, schimba-te in timpul noptii si nu dormi asa.
Lenjeria de pat trebuie sa fie placuta si mereu curata, nu trebuie sa adormi cu lumina in camera (fara TV inaintea culcarii – mai bine o carte), foloseste dopuri de urechi daca te deranjeaza zgomotele. Salteaua ta de pat trebuie sa fie tare, insa comoda. Daca nu iti este greata, mirosul slab de lavanda te poate relaxa si adormi – un saculet cu flori uscate.
Vise frumoase sau urate?
Se pare ca si din cauza activitatii hormonilor, dar si din cauza temerilor, grijilor tale normale pentru o viitoare mamica, este obisnuit sa ai parte de nenumarate vise in timpul noptii care iti saboteaza odihna. Aceste vise pot fi frumoase si vesele sau, din contra, pot fi oribile cosmaruri care te baga in sperieti – de multe ori, legate de nastere si durere. Vorbeste despre aceste vise cu sotul tau, care te poate linisti si ia obiceiul sa tii un jurnal al viselor: astfel, te poti gandi la ele si la semnificatia lor si te eliberezi de prezenta lor in mintea ta.
Daca iti dai seama ca ai vise recurente legate de durere, de complicatii la nastere, de diformitati ale bebelusului, asta inseamna ca ai temeri mari – informeaza-te cat mai mult asupra a ceea ce vei avea de facut, vorbeste cu alte viitoare sau proaspete mamici si te vei simti mai bine.