Alegerea pestilor de acvariu se face cu atentie, se urmareste gasirea unor specii mici, viu si variat colorate, cu forme corporale cat mai interesante, si care sa nu necesite conditii deosebite de ingrijire si hranire.
De-a lungul timpului, s-au creat (prin incrucisari si selectii repetate) varietati perfect adaptate conditiilor de trai, in spatiile restranse din acvarii, unde cresc si se reproduc normal. Varietatile pestilor adaptati vietii de acvariu initial provin din specii exotice, si fac obiectul preocuparilor crescatorilor acvaristi.
In alegerea pestilor de acvariu trebuie tinut cont in primul rand de a evita pestii bolnavi, exemplarele trebuie sa fie sanatoase. Pentru a se obisnui cu spatiul restrans din acvariu, cu luminozitatea si hrana care li se ofera, ei au nevoie de un timp indelungat pentru adaptare. Unii pesti adusi pot fi purtatori de paraziti externi sau de germeni patogeni, care in acvarii gasesc conditii optime de trai ca sa se dezvolte, si astfel pot imbolnavi destui pesti, ducand la moartea lor.
Alegerea pestilor de acvariu se poate face cu un anumit scop strict didactic, atunci se introduce in acvariu numai o singura specie, sau cateva specii caracteristice, apartinand aceluiasi grup, gen, familie sau ordin. Daca insa se urmareste ca prin populare sa se realizeze o varietate de culori, si o diferentiere de forme, intr-un spatiu cat mai mic (acvariile de apartament), atunci se introduc diferite specii apartinand chiar si la familii diferite. Astfel, se urmareste ca pestii din acvariu sa aiba loc suficient unde sa traiasca si sa se dezvolte, la fel si plantele si alte organisme existente, si sa le fie indeplinite conditiile necesare de ordin fiziologic specifice fiecarui individ in parte.
In functie de marimea acvariului, se va stabili si numarul pestilor care vor fi pusi in acvariu, se va tine seama si de marimea pestilor, de tipul si numarul plantelor, de temperatura din apa si luminozitate, cat si alte caracteristici de ordin fiziologic.
In functie de lungimea pestilor, se stabileste volumul de apa, tinand cont daca acvariul este dotat sau nu cu aeratoare.
Cand se grupeaza mai multe specii de pesti in acelasi acvariu, trebuie sa se aleaga specii care sa aiba aproximativ aceleasi cerinte fizico-chimice ale apei. Speciile adaptate la apa rece nu se pot altura speciilor care au nevoie de o temperatura ridicata si constanta, sau pestii adaptati la o apa salmastra sau cu saruri multe de calciu solvite, cu specii dulcicole ori cu cele obisnuite intr-o apa saraca in saruri de calciu.
La alegerea pestilor de acvariu din fiecare specie trebuie stiut numarului pestilor din fiecare categorie, si mai ales trebuie avut in vedere daca pestii duc o viata in grup sau nu. Grupul de pesti intr-un acvariu este format din 5 sau 6 perechi. Exista specii, care traiesc izolate, si sunt formate din una sau doua perechi. Singularizarea speciilor depinde insa, in unele cazuri, si de necesitate. Astfel, acvaristii sunt nevoiti sa tina separat una sau doua perechi de carassius auratus, varietati cu inotatoarele mari, si in special cu inotatoarea caudala in forma de voal, daca nu vor ca aceasta podoaba sa nu fie sfartecata de alti pesti.
Sunt specii de pesti de acvariu, ca de exemplu betta, care desi pot fi alaturate altor specii, in care sunt si masculi, nu poate trai intr-un acvariu, oricat de mare ar fi, decat un singur mascul de betta, deoarece un altul ar fi omorat in scurt timp.
In acelasi acvariu, alcatuirea perechilor se efectueaza in functie de specie. In mod normal, in acvariu se introduc o femela si un mascul. Exista si cazuri, in care se folosesc doi sau trei masculi pentru o singura femela, cum se intampla la pestii cardinali si zebra. La alte specii (vivipare), se folosesc un numar de masculi mai mic decat numarul de femele, deoarece in caz contrar femele pot fi traumatizate de acestia.
In alegerea pestilor de acvariu, se pot asocia pestii agresivi cu alte specii pasnice, cu conditia ca pestii agresivi sa fie mai putini la numar. Pestilor betta nu le trebuie mult spatiu, deoarece ei obisnuiesc sa ridice capul deasupra apei si sa respire aer. Pentru a putea trai, acesti pesti trebuie aiba conditii sa inoate la suprafata pentru a respira.
In alegerea pestilor de acvariu, in situatia in care se efectueaza experimentari piscicole (in acvarii), trebuie ca pestii sa fie de aproximativ aceeasi talie si de aceeasi varsta. Aceasta pentru ca rezultatele sa fie bune si sa nu genereze greutati la ingrijire. Nu trebuie sa se asocieze in acvariu un numar mai mare de doua sau patru specii, deoarece este greu de observat cu atentie comportamentul lor.
Dintre pestii de acvariu, mai cunoscuti sunt: guppy, pestele paradisului, pestele betta, pestele siamez, gaurami mozaic, tetra, neon tetra, tetra pitic sau creionas, cardinal, zebra, platy etc.