Timp liberHrana peștilor - asigurați-vă că peștii primesc toate substanțele nutritive necesare

Hrana peștilor – asigurați-vă că peștii primesc toate substanțele nutritive necesare

Alimentatia pestilor de acvariu se face cu atentie, urmarindu-se doar o hranire de intretinere, fara a se exagera si a avea ca rezultat ingrasarea acestora. Felul in care se realizeaza alimentatia si ingredientele ce alcatuiesc ratia este preocuparea acvaristului, cu scopul ca acesta sa aiba pesti sanatosi, viu colorati, care se pot reproduce, si sa evite imbolnavirea lor.

Mentinerea echilibrului intre alimentatia pestilor de acvariu si starea de sanatate se realizeaza cu dificultate, deoarece spatiul limitat in care pestii sunt constransi sa traiasca ii determina pe acestia sa consume hrana ce le este distribuita (fara a alege hrana dorita) si sa devina prea grasi, la o hranire neechilibrata si intr-o cantitate prea mare.

Mentinerea unui metabolism normal se realizeaza prin asigurarea unei alimentatii cu substante necesare, bine proportionate: lipide, proteine, minerale, vitamine. De asemenea, hrana trebuie sa fie suficienta (nici multa, nici putina). Cand este multa, duce la ingrasarea pestilor, cand este putina, are ca rezultat slabirea pestilor si aparitia fenomenului de canibalism. Un surplus de hrana, nefiind consumata integral, are ca efect si murdarirea apei in acvariu. De aceea se recomanda ca alimentatia pestilor de acvariu, sa se faca de trei ori pe zi si in cantitati mici, si cam la aceeasi ora, urmarind daca hrana a fost consumata sau nu integral.

 

Pentru ca hrana sa fie inghitita, ea trebuie sa aiba dimensiunea mai mica decat a gurii pestilor, in caz contrar ea trebuie maruntita inainte de a fi folosita. La unii pesti, hrana trebuie sa pluteasca pe apa, iar la altii, ea trebuie sa ajunga in substratul acvariului (la pestii de fund).

Alegerea alimentatiei pestilor de acvariu, se face pe categorii, pentru ca nu toti pestii consuma aceleasi grupe de organisme. Sunt pesti care consuma animale marunte de apa (larve de insecte, dafnii, viermi), altii prefera algele. In general, trebuie ca alimentatia sa fie cat mai variata, alcatuita din multe ingrediente.

Este indicat ca alimentatia pestilor de acvariu sa se faca cu hrana naturala vie (organisme marunte de apa) – aceasta cuprinde toate elementele necesare nutririi pestilor.

O parte din aceste organisme (cele microscopice) sunt capturate de pesti direct din acvariile respective (cand apa din ele nu se schimba la timp). Asa se intampla cu algele, protozoarele si rotiferii, care invadeaza suprafata apei, plantele microscopice, peretii sau obiectele din apa.

Alimentatia pestilor de acvariu adulti trebuie completata cu larve de insecte, crustacei, viermi acvatici sau terestri – procurate de acvaristi atat din apele naturale (in sezonul cald) sau din crescatorii (mai indicate pentru ca nu sunt infestate cu paraziti).

In acvariile destinate reproducerii pestilor nu se distribuie hrana vie, pentru ca toate aceste animale marunte devin pradatori pentru puietul pestilor nou eclozat.

Din apele naturale statatoare se pot colecta ca hrana: larve de tantari, capepode, dafnii, folosind un ciorpac (tifon prins de un cerc, ca un sac, si o coada de lemn) care se plimba la suprafata apei, apoi sacul se intoarce pe dos si se introduce intr-un vas in care s-a pus apa curata. Se urmareste cu atentie sa nu apara amestecate si animale pradatoare (insecte, lipitori, acarieni, viermi) – acestea trebuie indepartate.

mancare pentru peste

Din apele curgatoare se pot lua latausi. Larvele de chironomide si viermii inelati de apa (acestea sunt elemente bune pentru nutrirea pestilor) se iau din apele statatoare. Pestii rapitori se hranesc cu bucati de peste proaspat.

Alimentatia pestilor de acvariu pe baza de furaje, contine faina de cladocere, latausi, faina de peste, preparate compuse etc.

Faina de cladocere, latausi

Se prepara din exemplarele colectate din apele naturale, care se usuca si apoi se pastreaza in loc uscat. Faina de crustacee este un excelent furaj pentru pestii de acvariu.

Faina de viermi inelati

Se prepara din malul de pe fundul apelor naturale. Se tin cateva zile intr-un borcan in apa, pentru a se indeparta malul, apoi se introduc in apa fierbinte pentru a-i omora, se pun la uscat, se maruntesc si se depoziteaza in locuri uscate.

Faina de moluste

Se prepara din melci sau scoicile din apele naturale. Se omoara in apa fierbinte, se indeparteaza cochilia, se usuca la soare si se piseaza.

Faina de peste

Se poate procura din comert, trebuie sa fie de calitate buna, cu un procent scazut de apa, nemucegaita si neatacata de insecte. Ea se distribuie pestilor in amestec cu alte furaje. Furajele proaspete (latausi, bucati de peste, larve etc) trebuie tinute la frigider, pentru a nu se altera.

Alimentatia pestilor de acvariu trebuie sa contina si vitamine. Drojdia de bere are un procent ridicat de vitamine si in special vitamina B (foarte bun pentru pestii de crescatorie). In tipul alimentatiei, pestii trebuie observati daca se hranesc normal. Se va urmari comportamentul lor timp de cateva zile.

Puietul trebuie sa consume hrana externa (in cantitati mai mari), foarte marunta, care sa poata fi inghitita (alge monocelulare, protozoare). Dupa o saptamana, puietul se hraneste cu furaje fin pisate (praf de oua de gaina, faina de crustacei s.a.). Cand puietul s-a dezvoltat bine, se aplica alimentatia obisnuita pestilor adulti.

Pentru ca hrana sa fie stransa la un loc, se obisnuieste de catre acvaristi ca ea sa fie dispusa in niste forme (uneori ca un inel), care plutesc pe suprafata apei – o forma cu hrana reprezentand o portie de hrana.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.