Timp liberCârligele de pescuit, printre cele mai importante componente

Cârligele de pescuit, printre cele mai importante componente

Printre cele mai importante componente ale unei partide de pescuit se numara fara doar si poate carligele. Acestea trebuie sa fie suficient de mari pentru a fi proportionale cu dimensiunea pestilor vizati. Mai mult decat atat, carligele au nevoie sa se potriveasca cu marimile nalucilor si trebuie sa fie bine ascutite.

Un carlig de pescuit este alcatuit din cateva parti. In primul rand vorbim despre ochet (sau paleta, cum se mai numeste). Dupa aceea avem tija, spinul si varful. Rolul ochetului este de a nu lasa nodul sa se desprinda de pe carlig. Depinzand de tipul paletei, pescarii aleg nodurile care se pliaza cel mai bine pentru acestea.

In ceea ce priveste tija unui carlig, aceasta poate fi lunga sau scurta. In functie de momeala pe care vreti sa o folositi, veti alege carligele cu tijele corespunzatoare. De regula, tijele lungi sunt ceva mai utilizate, asta deoarece cu ajutorul lor putem scoate carligul mai usor din gura pestilor.

Spinul unui carlig de pescuit este componenta ce permite retinerea unui peste atunci cand acesta musca. Un spin mai mare ingreuneaza procesul de intepare, in vreme ce un spin prea mic nu ajuta la retinerea pestelui. Este important de tinut cont si de unghiul la care spinul este ridicat, intrucat pestii se pot scapa cu usurinta daca nu stiti care este cel mai potrivit mod de ridicare.

Varful unui carlig de pescuit poate avea mai multe forme. Acesta poate fi drept, indoit spre tija sau poate fi indreptat inspre exterior. Ultimul dintre ele prezinta avantajul unei intepari mai sigure, insa, totodata, exista si riscul scaparii pestelui.

Nu in ultimul rand, grosimea sarmei din care e facut un carlig are un rol foarte mare in legatura cu cat de rapid se efectueaza inteparile. Sarmele mai subtiri patrund in pielea pestelui cu o mai mare usurinta fata de cele groase, insa nu sunt la fel de vizibile in apa ca cele din urma.

In concluzie, exista mai multe clasificari ale carligelor de pescuit. Ele se deosebesc unele de altele prin lungimea corpului, prin forma si dimensiunile curburii, dupa tipul lor sau dupa diametrul sarmei.

Cârligele de pescuit

In urma ultimei clasificari, dupa diametrul sarmei, intalnim carlige de pescuit simplu, duble sau chiar si triple. Cele triple sunt formate din trei carlige simple, care se reunesc. Acestea se utilizeaza cu precadere pentru fixarea momelii vii in montura, de regula atunci cand se pescuieste cu lanseta.

Si in functie de tipul curburii lor distingem carlige care prezinta curbri rotunjite in unghi, carlige care au curburi rotunjite uniform sau carlige cu acul indreptat in lateral. De altfel, carligele sunt denumite in raport cu felul curburii lor.

Atunci cand dorim sa achizitionam carlige de pescuit, trebuie sa tinam cont de marimea lor, de culoare si de materialul din care sunt realizate.

Sub raportul marimii, cum am spus la inceputul articolului, este necesar sa existe o corelare foarte stransa intre dimensiunile carligului si pestii vizati. De asemenea, marimea acestuia trebuie corelata si cu momeala care se va utiliza.

In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate carligele, in prezent se gasesc pe piata o multime de aliaje care se folosesc in procesul de fabricatie. Multe dintre carligele de pescuit sunt facute din otel, bronz sau fier. De asemenea, o parte dintre ele au in alcatuire carbon 110. Acestea din urma sunt mai rigide si nu se deformeaza.

Culoarea este un alt factor pe care trebuie sa-l luam in calcul atunci cand cumparam astfel de unelte pentru pescuit. Pentru o camuflare cat mai buna a carligului, culoarea sa ar trebuie sa fie asemanatoare cu cea a momelii sau cu a mediul ambiental in care pescuiti. Exista mai multe culori ale carligelor, precum argintiul, auriul, rosul sau negrul.

Una peste alta, daca vreti sa cumparati carlige de pescuit si sunteti incepator in acest domeniu, aveti nevoie sa stabiliti cu exactitate ce tip de pesti vizati. Mai departe, alegeti-va momeala. Carligele normale sunt recomandate pentru momeala artificiala, in vreme ce carligele cu tepi sunt indicate in cazul folosirii momelii vii. In cazul utilizarii cocoloaselor de paine ca si momeala, ideal ar fi sa aveti la dispozitie carlige triple, de obicei ceva mai subtiri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.