Pescuitul la feeder este unul destul de practicat, asta pentru ca se poate pune in aplicare aproape in toate apele, indiferent de conditiile meteorologice. De asemenea, aceasta tehnica de pescuit se adreseaza mai multor tipuri de pesti. Nu in ultimul rand, pretul cumpararii echipamentelor necesare nu este unul foarte mare.
Pescuitul la feeder este unul de finete, cu toate ca este vorba despre un tip de pescuit pe fundul apei, la care se utilizeaza plumbi ori momitoare.
In ceea ce priveste sculele necesare pentru practicarea acestui stil, este bine sa stiti ca va va trebui o lanseta de minim 3,60 metri si maxim 5,20 de metri. Aceasta ar trebui sa fie alcatuita chiar si din cinci elemeti. In cazul in care considerati necesar, puteti lua inca un element, cu o lungime intre treizeci si cinzeci de metri, care se poate atasa de lanseta, ulterior. In legatura cu lanseta de feeder, este recomandat ca ea sa aiba multe inele si cel putin patru varfuri diferite. Fiecare dintre acestea se vor utiliza pentru lansarea greutatilor.
Mulineta de feeder trebuie sa aiba tambur fix. Frana poate fi atat frontala, cat si posterioara. Mulineta trebuie sa aiba o capacitate de stocare a firului in jur 100 de metri, pentru monofilament cu diametrul de 0,40 milimetri. Pana la urma, cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont este greutatea ce va fi lansata, in functie de care se va stabili si diametrul firului.
Lansarile mai lungi necesita utilizarea firelor mai groase si este nevoie sa se foloseasca bulgare mai mare de nada. Pentru lansarile scurte, momitoarele trebuie sa fie lestate si sa aiba un fir in jur de 0,10 milimetri in diametru. Alternativ, daca nu doriti sa efectuati lesarea, va trebui sa incarcati momitoarele cu mai multa nada.
Pescuitul la feeder presupune mentinerea unui echilibru intre rezistenta si grosimea firului, pe de-o parte, respectiv modul de incarcare si actiunea lansetei. Daca respectati aceste principii, atunci sansele ca firul sa cedeze scad, iar montura nu se va pierde. In caz contrar, sunt toate sansele sa aveti parte de neplaceri.
Accesoriile precum minciogul, agrafele, carligele, juvelnicul sau suportul au si ele un rol foarte mare in acest tip de pescuit. Este recomandat ca suportul sa fie telescopic, intrucat acesta poate sa se utilizeze atat pe rauri, cat si pe balti. De asemenea, daca este dotat cu trei picioare va avea o stabilitate superioara, indiferent de terenul pe care se monteaza.
Juvelnicul indicat pentru pescuitul la feeder trebuie sa aiba inele din metal foarte solid, sa fie facut din plasa fina si sa aiba un sistem de prindere. Cand vorbim despre minciogul potrivit pen tru feeder, se recomanda modelele telescopice, de pana la patru metri, cu un diametru mai mic al ochiurilor plasei. In ceea ce priveste deschiderea, aceasta este bine sa aiba minimum jumatate de metru.
Momitoarele pentru feeder se gasesc din belsug in mai toate magazinele specializate de pescuit. In functie de preferintele dumneavoastra si de tipul pestilor vizati, veti alege ceea ce se potriveste mai bine, intrucat din punctul de vedere al diversitatii nimeni nu se poate plange.
Dupa cum spuneam la inceputul articolului, pescuitul la feeder se poate practica atat pe balti, cat si pe apele curgatoare cu aceeasi usurinta. In legatura cu practicarea acestui stil de pescuit pe balti, imediat dupa ce v-ati ales locul unde veti sta, va trebui sa sondati vadul si sa verificati consistenta substratului. Nada trebuie separata in doua parti: una care se va utiliza pentru nadirea mai grea si pentru cea de intretinere, iar cealalta pentru incarcarea momitorului.
In ceea ce priveste tehnica folosita la pescuitul la feeder, este important sa stim ca montura se va recupera printr-o smucitura scurta, evitandu-se astfel crearea unei dare de nada care sa indeparteze pestii din zona vadului. Varful semnalizator se va alege dupa ce se va opta pentru un momitor. Nu in ultimul rand, trebuie sa stim ca lanseta de feeder se va pozitiona in paralel cu malul, pentru ca varful ei sa fie inclinat la 90 de grade fata de firul principal.Varful nu trebuie sa fie tensionat si este nevoie sa fie putin mai slabit, pentru ca, in caz contrar, momeala se va misca atunci cand nada se desface de pe momitor.
La pescuitul la feeder pe rauri, diferenta principala fata fata de balti apare in cazul tipurilor momitoarelor care se utilizeaza. De asemenea, lungimea strunei trebuie sa fie ceva mai mare.
Ceea ce este indicat sa cunoastem se refera la faptul ca la pescuitul la feeder pe ape curgatoare, firele mai groase merg cu momitoare ceva mai grele, iar varfurile lansetelor vor trebui tensionate suplimentar, in consecinta trasaturile neputand fi semnalizate asa cum trebuie. De aceea, este recomandata utilziarea unui fir foarte subtire, de regula chiar si un monofilament care sa reziste totusi in timpul drilului.