Timp liberCe trebuie să știm despre tipurile de lansete de pescuit

Ce trebuie să știm despre tipurile de lansete de pescuit

Lansetele de pescuit sunt ustensile vitale, de care orice pescar are nevoie. De aceea, exista o multime de lucruri pe care trebuie sa le stim in legatura cu acestea, care ne vor ajuta sa luam cea mai buna decizie atunci cand ne hotaram sa ne achizitonam o lanseta.

Multi dintre pescarii incepatori dau chix atunci cand isi cumpara lanseta de pescuit, deoarece fac acest lucru in necunostinta de cauza. Modelele mai comune de lansete sunt facute din tuburi de forma circulara, realizate din fibra de carbon sau sticla ori din diferiti compoziti.

Lansetele mai noi au in componenta grafit si sunt realizate din bambus sau lemn foarte usor. Pretul acestora este insa sensibil mai ridicat fata de cel al lansetelor de moda mai veche, dar merita, intrucat sunt mult mai rezistente si mai durabile.

Atunci cand vrem sa cumparam o lanseta de pescuit trebuie sa tinem cont de actiunea acesteia, de puterea ei,  de lungime, de tipul si de numarul inelelor de pe ea, dar si de modul de prindere a mulinetei si de gripul folosit pe lanseta (manerul acesteia).

Actiunea lansetei se refera la felul in care aceasta flexeaza, dar si la lungimea maxima la care ea se poate incovoia. In esenta, flexibilitatea unei lansete determina controlul pe care un pescar il are asupra pestelui. De regula, lansetele light sau ultralight sunt mai flexibile, in vreme ce acelea utilizate pentru pescuitul crapului sunt mai rezistente, insa sufera foarte mult la capitolul elasticitate.

Dupa flexibilitatea lansetelor, exista mai multe tipuri: cele cu actiune super rapida, cele cu actiune rapida, cele cu actiune medie si cele cu actiune lenta. Lansetele cu actiune de varf (super rapida) se folosesc foarte mult pentru pescuitul crapului, al somnului si al altor pesti de dimensiuni mari, deoarece sunt foarte rezistente si dau un randament foarte bun atunci cand se lanseaza monturi mai grele la distante mai mari. Un dezavantaj al acestor lansete se refera la faptul ca nu sunt deloc sensibile.

Lansetele cu actiune rapida se utilizeaza si ele destul de mult la pestii mari, precum stiuca, somnul sau bibanul. Acestea dau un randament excelent in cazul lansarilor la mare distanta si sunt capabile sa sustina incarcari superioare fata de lansetele cu actiune progresiva sau fata de cele cu actiune lenta. Mai presus de toate, lansetele cu actiune rapida au si avantajul unei intepari sigure a pestilor.

Lansetele cu actiune medie se folosesc la foarte multe tehnici de pescuit, insa nu sunt foarte usor de utilizat, necesitand o experienta destul de mare din partea pescarilor, in special pentru a nu permite pestilor sa scape, ascunzandu-se in locurile cu vegetatie din abundenta. Principalul dezavantaj al lor se refera la faptul ca sunt limitate in ceea ce priveste distanta de lansare. De asemenea, lansetele cu actiune progresiva nu suporta monturi cu greutate mare.

In ultima categorie de lansete dupa tipul actiunii acestora intra lansetele cu actiune lenta (parabolice). Acestea din urma sunt ideale pentru pescuitul cu monturi mai fine si cu naluci. Cel mai bine este ca ele sa se utilizeze pentru capturarea pestilor de mici dimensiuni. O caracteristica a lansetelor parabolice este sensibilitatea ridicata, pescarii simtind imediat atunci cand nalucile iau contact cu substratul sau cand in calea lor se regasesc obstacole subacvatice. Cu toate astea, tocmai din cauza mentionata mai sus , nu se pot folosi pentru lansarile la distanta si nici nu se pot incarca cu monturi grele.

In legatura cu puterea lansetelor, trebuie sa stim ca aceasta se calculeaza in functie de greutatea care se poate sustine pe ele, atunci cand sunt mentinute la orizontala, pana cand varful lor atinge solul ori alcatuieste un unghi drept in raport cu pozitia la orizontala a manerului (grip-ului).

Atunci cand facem referire la puterea unei lansete, luam in calcul si capacitatea de preluare a incaracarilor sau duritatea ei. In functie de puterea lansetelor, pescarii vor alege cele mai potrivite fire, un alt aspect important. Prin urmare, dupa puterea lor, lansetele pot fi ultra usoare (sau ultra light), usoare (light), medii, medii-grele, grele si ultra grele.

tipurile de lansete de pescuit

La cele ultra light cele mai bune fire sunt cele care au o rezistenta de maxim doua kilograme (in general se folosesc fire intre 0,3 kilograme si doua kilograme). Pentru lansetele light se recomanda firele cu o rezistenta intre doua si 3,5 kilograme. In cazul lansetelor medii, firele intre doua si 5,5 kilograme sunt optime, in vreme ce pentru lansetele medii grele, pentru cele grele si pentru cele ultra grele firul trebuie sa aiba o si mai mare rezistenta, uneori chiar si de peste 11 kilograme.

Depinzand de tehnica de pescuit pe care o preferati, unele lansete de dimensiuni mai mari sunt mai potrivite in diferite situatii, in vreme ce altele mai scurte dau un randament mai bun in alte circumstante. Spre exemplu, lansetele pentru tehnica de pescuit match sunt, de obicei, mai lungi, chiar si de peste patru metri. Actiunea acestora este medie sau parabolica. Lansetele ideale pentru crap sunt cele intre 3,20 si 4 metri.

Un alt lucru pe care e bine sa-l stim despre lansetele de pescuit se refera la faptul ca acestea pot fi formate dintr-unul, doua sau chiar trei segmente. Acelea care sunt alcatuite din trei bucati sunt mai usor de transportat, in vreme ce lansetele dintr-o bucata sau din doua tronsoane au avantajul ca sunt foarte rezistente. Imbinarea lansetelor se realizeaza in mai multe feluri, fie cu ajutorul unui cui spigot (normal sau invers) ori prin mufarea inversa.

Numarul total de inele si tipul acestora joaca un rol important in angrenajul unei lansete. De obicei, cele mai multe inele se regasesc in cazul lansetelor de match. Cu cat exista mai multe inele, cu atat incarcatura se va distribui mai uniform pe lungimea lansetei. Totusi, daca lansetele sunt echipate cu prea multe inele, atunci firul nu se poate derula cu usurinta si nu se pot efectua lansari lungi si, poate si mai grav, nici fire textile.

La polul opus, cu cat sunt mai putine inele, cu atat cresc sansele ca lanseta sa se rupa, din cauza ca incarcatura nu se poate distribui pe toata lungimea ei, insa se pot folosi fire textile. Mai mult decat atat, pescarii vor putea efectua lansari mai lungi fara sa se teama de frecarea firului cu inelele.

Exista mai multe tipuri de materiale care se utilizeaza pentru confectionarea inelelor, printre care nickelul, oxidul de aluminiu, sarmele de inox sau titaniumul. In prezent au inceput sa apara si inele facute din ceramica. Acestea sunt printre cele mai de calitate, insa pretul de achizitie al lansetelor care dispun de ele este si el mai ridicat.

Pescarii incepatori trebuie sa fie foarte atenti atunci cand cumpara o lanseta noua, intrucat unele modele, cu precadere cele mai ieftine, au defecte din fabricatie la inele. De aceea, este indicat sa se asambleze lanseta pentru a verifica foarte bine toate componentele acesteia din timp, evitand astfel eventualele neplaceri ulterioare.

Modul de prindere al mulinetelor pe lanseta se poate realiza cu ajutorul clamelor de fixare a mulinetei de suport (in acest caz exista dezavantajul ca nu se poate fixa in pozitia dorita) ori prin asezarea fixa, care, dupa insurubare, blocheaza mulineta in pozitia pe care pescarul o doreste.

In ceea ce priveste manerul lansetei, trebuie sa spunem ca acesta are doua parti de baza. Este vorba despre duplon si despre pluta. Primul dintre acestea se aseamana cu cauciul si are rolul de a asigura o prindere foarte buna a grip-ului lansetei, in orice fel de conditii. Pluta contribuie la o adeziune corespunzatoare. Nu exista recomandari speciale in legatura cu tipul grip-ului, ramanand la latitudinea fiecarui pescar sa aleaga ceea ce crede ca este cel mai confortabil pentru ei.

Unele lansete pot avea grip-ul doar din duplon sau doar din pluta. In unele situatii exista chiar amandoua componentele la o singura ustensila.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.