Cele mai bune momeli pentru somn sunt pestisorii vii (in special carasul sau obletele), ramele, lipitorile, scoicile, coropisnitele, ficatul de pui (in stare de putrefactie) si matele de pui sau broscutele.
Ramele se numara printre cele mai utilizate momeli pentru somn, intrucat ele se gasesc cu usurinta la magazinele de specialitate. Indiferent de tipologia lor (rosii, albe sau negre), acestea sunt unele dintre preferatele somnului. In ceea ce priveste modul de intepare, pescarii obisnuiesc sa foloseasca mai multe rame pe un carlig ceva mai mare.
Lipitorile se folosesc si ele pentru pescuitul somnului, insa ceva mai rar decar ramele. O parte dintre cei care le prefera le utilizeaza in aceeasi stare in care le gasesc, in vreme ce altii opteaza pentru „lipitoarea intoarsa”. Dupa ce taie un capat al acesteia, se impinge celalalt capat inspre primul, prin interior. Astfel, lipitoarea va avea aspectul unui ciorap intors pe dos.
Broastele reprezinta o alta momeala care da bine la somn. Cel mai bine, acestea se intep in carlig de pulpa. Trebuie sa aveti foarte mare grija sa verificati broastele relativ des, intrucat ele nu rezista mult, avand in vedere faptul ca sunt deja ranite de carlig. O broscuta aflata in stare letargica nu va atrage somnii la fel cum o face una capabila inca sa se zbata.
Pescarii folosesc si ficatei de pui pentru capturarea somnului. Trebuie totusi sa aveti un stomac foarte rezistent, intrucat ficateii in stare de putrefactie sunt cei mai indicati, deoarece acestia atrag acesti pesti prin continutul lor proteic foarte mare. De regula se foloseste o ancora tripla pentru a nu risca deloc pierderea acestora. De asemenea, se pot folosi si mate de pui sau de macrou, insa acestea se ataseaza si mai greu pe carlig.
Pestisorii vii (cu precadere carasul si obletele) sunt foarte eficienti la pescuitul somnului. Se pare ca cel mai bun este carasul de 10-12 centimetri. Obletele merge si el la fel de bine. Acesta se inteapa, de regula, in spatele dorsalei.
Coropisnitele se numara si ele printre cele mai utilizate momeli pentru prinderea somnului. Acestea se leaga de tija carligului folosindu-se o ata. Cu cat coropisnitele sunt in viata mai mult timp, cu atat vor creste sansele ca somnii sa muste, intrucat pestii sunt foarte atrasi de miscarile lor.
Nu in ultimul rand, se mai pot folosi si scoicile pentru a prinde somn, intrucat acestea fac parte din alimentatia de baza a pestelui la care facem referire. In plus, ele au un avantaj mare, in sensul in care se gasesc cu usurinta.