Cand vine vorba de pisici, toata lumea gandeste ca nu exista decat vreo cateva rase, restul doar seamana intre ele avand cateva diferente. In realitate, trebuie sa fiti constienti ca sunt atat de multe rase de pisici cat sunt si de caini si mai ales daca sunteti iubitor de pisici trebuie sa faceti clar diferenta (pentru a evita eventualele neplaceri). Din acest punct de vedere trebuie cunoscute si pisicile tonkineze pentru a nu face confuzie de caractere sau de cerintele pe care le au.
Generalitati – temperament
Pisicile tonkineze au aparut pentru prima data in America de Nord, rasa fiind creata pe la inceputul anilor 1930. Ele sunt rezultatul imperecherii dintre o pisica siameza si o pisica birmaneza, care prin selectie riguroasa au dus la exemplarul cunoscut astazi. Cateva secole mai tarziu, Asociatia Canadian Cat a recunoscut aceasta rasa, urmand ca apoi pisicile tonkineze sa fie recunoscute de Asociatia Cat Francers.
Odata cu recunoasterea rasei, in Statele Unite ale Americii a fost interzisa incrucisarea pe teritoriul american, desi rasa era cunoscuta. Cam in aceeasi perioada, Governing Council Of The Cat Fancy recunoaste pisica tonkineza ca rasa pe teritoriul Europei, iar in Anglia si Franta, Cartea Oficiala a Originii Felinelor o intruduce si pe aceasta intre paginile sale.
Rasa se caracterizeaza prin suplete, eleganta si farmec, pisica tonkineza nu se sustrage deloc tiparului. Totodata, intruneste si alte caracteristici comune felinelor printre care spiritul plin de curiozitate, mereu in atentie, intr-o continua cautare, inteligenta si pline de entuziasm, uneori retrasa in mediul sau, alteori deosebit de sociabila si plina de viata. Nu putem ignora faptul ca aceasta felina este totusi un animal de marime medie, iar prin jocurile ei se poate si pierde, asa ca daca o scapati vreodata din vizor, nu insistati cu cautarile.
Daca va vrea sa iasa la iveala, cu siguranta o va face, daca nu, pur si simplu are nevoie de „spatiul” ei. Felinele in general se caracterizeaza prin aceasta finete si extravaganta, asemeni unei dive, pline de har. Pisicile tonkineze traiesc pana la aproximativ 15 ani, cel mai repede mor la varsta de 12 ani, in cazul in care nu sufera de vreo boala grava. Ca toate celelalte pisici, caracterizate de o greutate mica, pisica tonkineza nu depaseste 6 kg, avand cel mai putin 3 kg, atunci cand ajunge la maturitate.
Aspect fizic
Pisica tonkineza poate fi gasita in mai multe culori. In functie de preferinte si de nevoile viitorului sau stapan, aceasta poate fi achizitionata si pentru decorul casei, in cazul in care acesta este unul dintre cele exotice. Pot fi gasite urmatoarele variante: pisica tonkineza liliachie, pisica tonkineza de culoarea broastei testoase, pisica tonchineza albastruie. Culorile acestor tipuri de pisici pot varia, deci o pisica are mai multe nuante, dar din aceeasi paleta de culori, nu vor fi niciodata patate sau cu alte modele.
Pe burtitca si pe labute au spre exemplu un albastru mai deschis sau, dupa caz, un violet mai deschis. Aceste pisici va vor uimi cu siguranta, datorita faptului ca au culori neobisnuite si caracter de dive. Mai mult decat atat, le puteti asorta si cu costumatia dumneavoastra daca sunteti un fan al culorilor stravezii. Pline de vigilenta, aceste pisici au si o curiozitate deosebita si dau dovada de multa sociabilitate.
Pisicile din rasa tonkineza nu sunt foarte mari, ele avand corpul mediu, o constructie plina de armonie, musculoasa totodata si densa. Aceasta pisica este combinatia perfecta intre caracteristicile de baza ale siamezei si ale birmanezei, acestea doua dau dovada de eleganta si rotunjime. Coada pisicilor tonkineze este subtire la varf si la baza porneste groasa, varful acesteia este rotund, iar labutele acestei rase sunt de marime medie, atat cele inferioare cat si cele superioare, sunt finute si ovale.
Pa langa culorile sofisticate pe care le poate avea o pisica tonkineza, aceasta mai are inca un plus imens si anume faptul ca blana sa este matasoasa si deosebit de stralucitoare, fiind nu prea lunga. Pisica tonkineza are capul unei forme geometrice triunghiulare perfect echilibrata, iar craniul sau este deltoid, usor rotunjit, cu conturul moale. Fata de alte pisici obisnuite, aceasta are urechile mari, putin rotunjite la varf, ochii uimitor de mici, cu o stralucire deosebita in culoare si uniformitate, la fel de exotica precum si culoarea blanii, astfel intalnim pisici tonkineze cu ochi verzi albastrui sau pisici tonkineze cu ochi turcoaz deschis.
Pisicile tonkineze sunt printre felinele speciale, care merita o ingrijire deosebita si asemeni multor feline multa atentie si afectiune din partea stapanilor. Aceasta felina nu trebuie hranita in exces (la fel ca majoritatea animalelor), trebuie sa aiba o hrana echilibrata, altfel risca sa devina supraponderala. Desi stapanii tind sa-si arate afectiunea fata de animalele lor de companie prin supradozaj alimentar, de multe ori mai bine si-ar arata afectiunea prin gesturi si grija.
Pisica Tonkineze, video: