Ceremoniile de nunta la indienii americani sunt pline de traditii bogate. Exista mai multe tipuri diferite de ceremonii de nunta in cazul indienilor americani. Unul dintre primii pasi pe care un viitor mire trebuia sa-l faca era sa primeasca de la familia viitoarei mirese permisiunea de a se casatori. Acest detaliu era unul esential si, adeseori, permisiunea trebuia sa fie acordata si de catre preot. In multe triburi, familia mirelui si familia miresei faceau schimb de cadouri care constau in imbracaminte, alimente, animale si diverse servicii. Acest schimb de daruri simboliza unirea tuturor celor implicati in casatorie.
Obiceiuri si traditii
Divortul, desi nu era ceva nemaintalnit, nu avea loc foarte des. Casatoria era vazuta drept o aventura a vietii. Totusi, daca avea loc un divort, posesiunile cuplului erau impartite intre cei doi in mod egal, iar copiii ramaneau cu mama lor. Patura alba a casatoriei era impartita in doua, ceea ce simboliza destramarea casniciei.
Odata ce cuplul era casatorit, era un lucru comun ca acesta sa locuiasca impreuna cu mireasa si familia ei. Totusi, uneori cuplul primea propria casa in care sa locuiasca. Mirele trebuia sa intretina si sa aiba grija de familia miresei si de asemenea era subordonat soacrei sale.
In mod tipic, cuplul nu avea parte de o luna de miere, insa aveau parte de timp pe care sa-l petreaca singuri, perioada in care membrii tribului le aduceau de mancare. In multe triburi, cuplurile primeau cosuri cu porumb, care erau un simbol al fertilitatii. Vase din ceramica pline cu bunuri de uz casnic erau deasemenea daruite mirilor, pentru ca acestia sa-si poata incepe noua viata impreuna. In schimb, tinerii casatoriti trebuiau sa efectueze diverse lucrari de caritate pentru membrii tribului.
Ritualuri importante
Unul din cele mai importante ritualuri de nunta era “Ritul celor sapte pasi”. In aceasta ceremonie, cuplul facea sapte pasi in sensul acelor ceasornicului, in jurul unui foc sacru. Mirele facea primul pas, dupa care se oprea si recita un juramant. Mireasa il urma indeaproape. Acest ritual continua pana cand mirele si mireasa faceau cei sapte pasi necesari.
In unele cazuri, mirele si mireasa faceau schimb de daruri care simbolizau dragostea dintre ei si viata lor impreuna (coceni de porumb, pene, pietre etc.). Porumbul semnifica fertilitatea, penele reprezentau loialitatea, iar pietrele simbolizau taria. In timp ce mirele si mireasa faceau aceasta plimbare simbolica, invitatii isi impreunau mainile si formau un cerc in jurul lor si al focului.
Desi prezenta verighetelor era indoielnica in ceremoniile antice, aceasta traditie a devenit populara in multe nunti. Schimbul de verighete simbolizeaza dragostea eterna care nu are inceput si nici sfarsit. Ceremonia paturii este un alt ritual important in cadrul ceremoniilor de nunta la indienii americani. Atat mirele, cat si mireasa, primesc cate o patura de culoare albastra.
Aceste paturi simbolizeaza toate necazurile si greutatile din vietile lor anterioare. La inceputul ceremoniei de nunta, mirele si mireasa sunt infasurati in aceste paturi. Dupa binecuvantarea uniunii, paturile albastre sunt indepartate, iar cuplul este infasurat intr-o patura alba care va fi purtata pentru tot restul ceremoniei.
Ceremonia de foc
Ceremonia de foc este o traditie frumoasa pe care cuplurile aleg sa o incorporeze in ceremonia de nunta si in ziua de azi. In timpul acestei ceremonii, este creat un cerc de foc cu ajutorul pietrelor si a sapte tipuri de lemn. In centrul acestui cerc se afla un teanc mare de lemne de foc, iar la nord si la sud de acest cerc se afla alte doua focuri mai mici. Aceste focuri mici reprezinta vietile individuale ale mirelui si miresei.
Dupa ce sunt aprinse cele doua focuri mici, mirele si mireasa spun rugaciuni si apoi imping cele doua focuri catre teancul de lemne din centrul cercului mare, care se aprinde. Ceremoniile de nunta ale indienilor americani sunt destul de diferite de traditiile cu care majoritatea oamenilor sunt obisnuiti, insa tocmai acesta este farmecul, faptul ca sunt unice si deosebite.