Exista cateva monturi foarte cunoscute pentru pescuitul la crap, printre care montura cu naditor, cea inline, montura cu plumb pierdut sau montura elicopter.
In ceea ce priveste montura cu naditor (momitor), trebuie sa stiti ca aceasta este, probabil, cea mai utilizata pentru pescuitul crapului. Este recomandat ca nada de pe momitor sa contina mai multe lucruri, printre care porumb, seminte, pelete sau canepa. Astfel, pestele va fi tinut ocupat pentru mai mult timp pe vad, exact ceea ce doreste pescarul.
De regula, naditorul este incarcat si relansat o data la minim 60 de minute, dar se poate face si mai repede, chiar si o data la 30 de minute. Din acest motiv, exista totusi unii pescari carora acest tip de montura nu le surade, pentru ca un numar prea mare de lansari si recuperari va speria exemplarele mari de crap, facand imposibil prinderea lor.
De ce aveti nevoie pentru o montura cu momitor?
Pentru asta va trebuie un naditor de minim 40 de grame si maxim 80-90 de grame (depinde de puterea lansetei pe care o folositi), un vartej, un forfac destul de scurt (in jur de 10 centimetri), un carlig mai mic si un segment de tub de protectie, de regula leadcore.
Ca sa legati montura cu momitor trebuie sa treceti linia principala prin tubul de protectie, duap care prin naditor. Urmatoarea etapa este legare de vartej, utilziand nodul uni. Mai departe, forfacul se va atasa vartejului, dupa care se va face o montura semifixa ori culisanta, in functie de preferintele dumneavoastra.
A doua cea mai utilizata montura pentru pescuitul crapului este montura in-line. Se spune ca aceasta produce cel mai bun efect de preintepare, intrucat, la miscarile pestelui, plumbul contreaza foarte puternic pentru ca forfacul este foarte elastic si se intinde foarte mult, iar carligul se va fixa foarte bine de buza pestelui. Cu toate acestea, pentru ca lucrurile sa mearga struna, aveti nevoie si de un plumbaj foarte greu.
Pentru o montura in-line va trebuie un con de cauciuc si unul siliconic, un forfac, un segment de protectie in jur de 50 de centimetri (poate fi si mai mare, de pana la 80 de centimetri), un vartej si plumbul necesar.
Cum se leaga montura in-line?
Pentru inceput, treceti linia principala prin tubul de protectie, dupa care o veti introduce prin conul de cauciuc si prin plumb. Mai departe, legati-o de vartej, utilizand, ca si in cazul monturii cu momitor, un nod uni. Dupa aceea, mufati toate elementele intre ele si introduceti conul siliconic pe forfac, dupa care legati-l de vartej. In cele din urma, mai trebuie sa impingeti vartejul prin partea superioara a plumbului.
Montura aceasta are avantajul ca, daca linia principala se rupe, doar plumbul se va pierde, in vreme ce crapul va ramane fixat pe carlig.
Cel de-al treilea tip de montura folosita pentru acest peste este cea cu plumb pierdut (sau Safety Clip, cum mai este cunoscuta). Ea este ideala pentru pescuitul la distanta, deoarece are avantajul de a impiedica forfacul sa se incurce in momentul lansarii. De asemenea, ea poate fi utilizata chiar si la plantatul din barca, nu doar la pescuitul la distanta. Montura cu plumb pierdut se poate folosi cu un segment de tub leadcore sau anti-tangle.
Componentele necesare acestei monturi sunt segmentul de tub (recomandate sunt cele de 50-80 centimetri), plumbul, conectorul anti-tangle, forfacul, clipsul, conectorul conic de cauciuc si un vartej.
Ca sa legati montura cu plumb pierdut trebuie sa introduceti segmentul de tub prin conectorul conic, dupa care sa-l treceti prin clips si sa-l atasati de vartej. Conectorul siliconic se va aseza pe forfac, dupa care acesta din urma se va pune pe vartej si se va impinge in clips. Pe clips se poate atasa plumbul dupa preferintele dumneavoastra. Pe partea striata a clipsului se va pune mansonul de cauciuc, iar la capatul opus al tubului leadcore se va atasa o linie principala, folosind de obicei un nod Grinner.
Montura Safety Clip poate fi atat fixa, cat si semifixa. Clipsurile care sunt dotate cu un orificiu unde se poate introduce un stift de plastic au avantajul ca previn iesirea vartejului si de aceea monturile la care se folosesc astfel de clipsuri sunt monturi fixe. In cazul clipsurilor care nu sunt prevazute cu stifturi nu se poate aplica o montura fixa, ci una semifixa.
Cea de-a patra montura des utilizata pentru crapi este cea elicopter, numita in acest mod deoarece vartejul si forfacul se invart de-a lungul liniei principale, pe tot axul plumbului, atunci cand se efectueaza lansari. Un mare plus al acestei monturi se refera la faptul ca permite lansari foarte lungi si, de asemenea, se poate folosi pe mai toate tipurile de substrat, cu toate ca cel mai indicat este cel moale.
De regula, pentru montura elicopter se utilizeaza un segment de tub leadcore sau anti-tangle de minim un metru (nu mai mare de un metru si jumatate), un manson de cauciuc, un forfac de 8-10 centimetri, doua perle de cauciuc, plumb aerodinamic si un vartej. Pentru aceasta montura, trebuie sa treceti linia principala prin tub, dupa care printr-o perla de cauciuc si prin mason. Dupa aceea, introduceti vartejul, pe care se va lega forfacul, dar si a doua perla. Totul se va atasa de plumb.