Casă și grădinăPlante de apartament decorative din specia palmier - Livistona rotundifolia, palmierul de...

Plante de apartament decorative din specia palmier – Livistona rotundifolia, palmierul de masă

Planta de apartament – Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) este una dintre cele mai frumoase plante decorative, cu aer exotic, care se cultiva in ghiveci. Se integreaza foarte bine intr-o camera de zi sau, vara, pe terasa. Frunzele sunt mari, rotunde (“rotundifolia”), sub forma de evantai, de un verde intens, lucios. Denumirea acestui palmier aminteste de numele baronului de Livistone, fondatorul Gradinii Botanice din Edinburg, cel care l-a descris, pentru prima data, in 1670.

Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) este originara din Australia, China si Filipine, unde, in natura, ajunge la inaltimi impresionante (in jur de 40 de metri). In ghiveci, poate atinge 2-3 metri inaltime si poate fi vazuta frecvent in spatiile mari (mall-uri, holurile institutiilor, terase, piscine). Exista si o specie pitica, potrivita pentru apartament, Livistona chinensis subglobosa, care creste mai lent, dar luxuriant, si are o mai mare rezistenta la temperaturile scazute.

Cultivare si ingrijire

Fiind o planta de origine tropicala, Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) nu poate fi cultivata decat in spatii unde temperatura nu coboara sub 10 grade Celsius. Esentiala este expunerea la lumina, dar, in nici un caz, in bataia directa a razelor de soare, caci frunzele sunt foarte sensibile si se vor usca, mai ales, in primii ani. Solul cel mai potrivit este un amestec de pamant de gradina si putin nisip, care sa asigure un bun drenaj.

Avand in vedere aspectul acestui palmier, ghiveciul trebuie sa fie mai mult inalt decat lat, pentru a facilita o buna inradacinare. Planta agreeaza udarile dese (de aproximativ trei ori pe saptamana), dar, pentru a se evita excesul de apa, farfuria-suport trebuie sa fie larga si, eventual, cu un strat de bile de argila sau de pietricele, pe care sa se aseze vasul de plantare.

Fertilizarea se va face numai pe durata verii, o data la doua-trei saptamani, cu un ingrasamant bogat in magneziu, care se gaseste in comert, cu precizarea pe eticheta “revitalizant pentru conifere”. Pentru o crestere mai accelerata, planta de apartament – Livistona rotundifolia (Palmierul de masa), in anotimpul cald, poate fi scoasa afara, dar in locuri umbroase. Pentru ca aerul uscat nu ii prieste, este bine ca frunzele sa fie pulverizate cu apa, chiar si in timpul iernii.

Livistona rotundifolia
Livistona rotundifolia

Prim urmare, o dezvoltare armonioasa este conditionata de caldura, lumina filtrata si umiditate atmosferica. Pamantul din ghiveci se va schimba, pe cat posibil, in fiecare an, pentru a oferi plantei nutrientii necesari. Cand unele frunze se usuca, vor cadea singure, luandu-le locul altele care cresc din inima plantei, motiv pentru care Palmierul de masa mai este numit si “Palmier fantana”.

Inflorire

Planta de apartament – Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) infloreste numai cand ajunge la maturitate. Florile sunt mici, de culoare crem, nespectaculoase, urmate de seminte sferice, negre.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) se face prin semintele care seamana cu niste mici nuci de cocos. Acestea se vor pune in pamant, in aprilie, si vor germina destul de repede.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de apartament – Livistona rotundifolia (Palmierul de masa) este rezistenta la atacul daunatorilor. Uneori, cosenilele pot sa reprezinte un anume pericol, dar se combat usor cu un insecticid, aplicat de 1-2 ori, pana insectele dispar. Daca aerul este prea uscat, frunzele vor dobandi o culoare cenusie si vor cadea. Asigurati-le umiditatea necesara si cresterea va fi armonioasa si rapida.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.