Pescuitul la crap este foarte comun la noi in tara, in special datorita raspandirii acestui peste, care poate fi gasit in mai toate apele din Romania, mai putin in cele de munte.
Perioada cea mai buna pentru prinderea crapului este martie-octombrie, uneori chiar si in noiembrie. Cel mai bine este sa incercati sa pescuiti crap dimineata, la primele ore. Odata cu venirea toamnei, trebuie sa stiti faptul ca acest peste nu poate fi pescuit daca temperatura apei este mai mica de 15-16 grade, iar iarna crapul se ascunde si hiberneaza pana la venirea primaverii.
In ceea ce priveste ustensilele necesare pentru prinderea acestui peste, se folosesc lansetele cu crosa lunga, intrucat sunt foarte eficiente si permit aruncarea cu ambele maini. De regula se folosesc lansetele facute din carbon, care sunt prevazute si cu inele ce nu au nicio actiune negativa asupra firului si nici nu opun niciun fel de rezistenta prin frecare atunci cand se efectueaza aruncarile. De asemenea, la acestea se poate folosi si un plumbaj greu. Cele mai potrivite dimensiuni pentru lansetele cu crosa lunga sunt de minim 3,2 metri si maxim 4,2 metri.
Pentru pescuitul crapului se mai folosesc si bolognesele, care sunt niste bete telescopice prevazute cu inele. Acestea trebuie sa aiba intre 5 si 8 metri in lungime si trebuie sa fie foarte rezistente si usoare. Ele se utilizeaza la pescuitul la pluta, care trebuie sa fie fixa. In ceea ce priveste carligul, acesta poate fi numarul 8, daca se folosesc viermi sau mamaliga pe post de momeala, ori numarul 3-4, daca se utilizeaza porumbul sau alte cereale ca momeala. Firele nu trebuie sa fie mai lungi de 30 de centimetri si nici sa aiba un diametru mai mare de 0,18 milimetri.
Si rubezianele sunt utilizate pentru pescuitul crapului, in special cele care au lungimi mari, de peste 10-12 metri. Firele cele mai indicate sunt cele monofilament, cu grosimi de maxim 0,20 milimetri. Plutele trebuie sa fie cat mai plate cu putinta si sa aiba gramaje de pana la 10-12 grame.
Nu trebuie uitat nici feeder-ul. Cele mai bune feedere pentru crap trebuie sa aiba lungime de 4-5 metri si actiune de maxim 200 de grame. Mulinetele necesare vo avea tamburul fix si vor fi echipate cu fire monofilament, cu diametre de 0,30- 0,40 milimetri. Firele cele mai potrivite pentru prinderea crapului sunt cele textile, ele inlocuindu-le in ultima vreme pe cele mono deoarece sunt mult mai rezistente si mai moi, reusind astfel sa fie perfecte pentru aceasta specie de peste.
Cele mai indicate momeli pentru crapul matur sunt pestisorii. Se spune ca exemplarele mari din aceasta specie au carnea cea mai gustoasa. Ei pot fi gasiti in locurile de pe apa unde sunt multe obstacole. Momelile vegetale folosite pentru crapi sunt boabele de porumb, cartofii fierti, mamaliga ori graul. Momeala animala este constituita din viermi, rame, crustacei mici, greieri ori raci.
In legatura cu nadele folosite pentru crap, acestea pot fi formate din cereale precum porumbul, graul sau soia, ori pesmet sau biscuiti. Toate acestea se pot utiliza atat in stare naturala, cat si in diverse combinatii de arome, aditivi sau diferite biostimulente. Totusi, de regula se prefera cele in stare naturala.
In cazul nadelor vegetale, in ace se asaza, de obicei, boabe de porumb sau bucati de mamaliga, in vreme ce pentru celelalte tipuri de nade (de origine animala) se prefera viermusii sau ramele. De notat si faptul ca pe carlige se asaza tot momelile care se pun pe nade.
Atunci cand alegeti nada, trebuie sa tineti cont de sezonul in care va aflati, dar si de calitatile apei. Oricum, tineti minte faptul ca nu trebuie sa exagerati cu mari cantitati de nada, intrucat riscati sa oxidati mediul, mai ales vara. Nadirea la crap se poate face ori de la distanta, pentru aceasta utilizandu-se cateva accesorii speciale, precum racheta, cupa, bastonul sau prastia, ori din barca de pescuit.
In ceea ce priveste nadirea cu racheta, aceasta este o metoda utilizata in cazul distantelor mari. Pentru a avea succes aveti nevoie de un recipient special, confectionat din plastic si care sa fie dotat neaparat cu un capat flotant. Nada se pozitioneaza in racheta, care se leaga de capul firului lansetei si apoi se arunca la fel ca orice montura. Racheta cu pricina se poate utiliza cu majoritatea tipurilor de nada.
Nadirea cu prastia se foloseste atunci cand se pescuieste crapul in apropierea malurilor, pentru ca astfel nada se poate arunca mai usor. De regula se utilizeaza prastii puternice, astfel incat nada sa se poate arunca la cele mai mari distante. Nadirea cu bastonul, sau cobra, cum se mai numeste, se foloseste doar la naditul cu boiliesuri. Bastonul la care facem referire este confectionat din plastic sau din metal si are o curbura care ajuta pentru lansarile lungi si precise.
In cele din urma, nadirea cu cupa se utilizeaza in mod similar cu nadirea cu racheta, insa poate fi aplicata doar la nadirea cu bulgari. Materialele folosite pentru cupe sunt cele din plastic ori din piele, cele mai durabile fiind cele din urma. Inainte de a pastra un crap prins trebuie sa va asigurati ca acesta are o lungime de minimum 45 de centimetri.