Timp liberPescuitul la clean: reprezintă o metodă foarte bună de însușire a majorității...

Pescuitul la clean: reprezintă o metodă foarte bună de însușire a majorității procedeelor de pescuit

Pescuitul la clean reprezinta o metoda foarte buna de insusire a majoritatii procedeelor de pescuit, intrucat acest peste poate fi prins folosind pluta, nalucile sau chiar si mustele artificiale. Din acest motiv foarte multi pescari incepatori isi incearca norocul la clean.

In cazul pescuitului cleanului cu pluta trebuie sa aveti foarte mare grija atunci cand va alegeti ustensilele, intrucat pestele este foarte ager si viclean. De aceea, este recomandat sa utilizari unelte mai usoare. De regula, cele mai bune fire sunt cele de pana-n 30 de centimetri, iar in ceea ce priveste carligele, numerele 6-8 sunt indicate daca folositi rame drept momeala, respectiv 5-6 daca folositi momeli de dimensiuni mai mari.

In ceea ce priveste plumbul utilizat, tineti cont de faptul ca jocul momelii pe apa nu trebuie sa fie oprit de catre acesta, asa ca aveti mare grija la greutate. Momeala nu se fixeaza pe fundul apei atunci cand pescuim clean, ci se lasa sa pluteasca in voia curentilor de apa., iar pescarii nu trebuie sa faca altceva decat sa o conduca din varga. Din aceste considerente, este indicat sa se foloseasca strune de pana-n 0,20 milimetri in grosime, ori plute mai mici, care sa fie dotate si cu antene.

Momelile recomandate pentru pescuitul cleanului sunt greierii, broscutele, lacustele sau omizile (daca incercam sa prindem pestele vara), respectiv ramele sau lipitorile (pe timpul toamnei). Acestea se arunca folosindu-se miscari de lansare cu cativa metri in amonte de acele locuri unde se afla pestii. Cele mai bune carlige pentru asta cu cele numarul 4-12, insa trebuie tinut cont si de dimensiunea momelii.

Daca va ganditi sa folositi naluci, este recomandat sa utilizati doar linguri de marimi medii si mici, iar vergile sa fie scurte, dar rezistente. In ultima perioada a aparut o noua tehnica pe care pescarii o utilizeaza pentru prinderea cleanului. Este vorba despre metoda cu bila buldo. Pentru aceasta aveti nevoie de doua carlige, unul pe care se asaza paine uscata si unul pe care se pune, de obicei, o musca artificiala, pozitionata la cel putin un metru.

Se spune ca cel mai bine se prinde cleanul daca se foloseste musca artificiala. Cu toate acestea, este recomandat sa incercati aceasta metoda doar de la sfarsitul verii pana pe la jumatatea toamnei (sfarsitul lui octombrie). Va trebuie o strune de maxim 18 centimetri, un fir de 25 de centimetri si carlige numarul 12-16. Cu ajutorul mustelor veti plesni incet pe suprafata apei, intrucat doar astfel pestele va musca.

Pescuitul la clean

La inceputul sezonului de pescuit al cleanului, in primele zile din martie, acest peste trebuie cautat in apele de coline, care sunt dezghetate datorita rapiditatii curentilor care nu permit mentinerea ghetii. De regula, cleanul salasluieste, in aceasta perioada a anului, in apa de la picioarele podurilor, in bulboanele linistite sau in alte adaposturi de pe fundul raurilor cu pricina. Oricum, trebuie sa aveti mare grija sa nu incercati sa pescuiti acest peste in raurile montane pana la data de 1 mai, cand acest lucru este interzis.

Cele mai bune momeli pentru prinderea cleanului la inceputul sezonului de pescuit al acestuia sunt cele naturale. Se mai pot folosi si voblerele mici sau mustele artificiale, insa rezultatele nu vor fi dintre cele mai bune. De aceea, este recomandat sa folositi pluta, iar in carlig sa puneti viermi sau rame. Pe apele mai limpezi, unii pescari aleg pestisorii de mici dimensiuni (de pana-n 5 centimetri).

In cele mai putine dintre situatii se mai poate folosi si miezul de paine inmuiat. Orice ati alege, trebuie sa fiti constienti de faptul ca nu va fi usor sa prindeti cleanul in aceasta perioada si tocmai de aceea va trebui sa fiti foarte bine pregatiti. Nadirea este recomandata in cazul pescuitului cleanului cu viermi ori cu miez de paine. Orice metoda ati alege, este bine sa sa naditi in cantitati mici, insa foarte des. De asemenea, prastia pentru nadire este extrem de utila in conditiile in care raul unde pescuiti este lat.

In ceea ce priveste ustensilele de care aveti nevoie pentru pescuitul cleanului la inceput de sezon, este indicat sa utilizati lansete de maximum 4,2 metri. Firul de pe mulineta nu trebuie sa depaseasca 0,14 milimetri, iar struna 0,12 milimetri. Carligul trebuie sa fie foarte rezistent, de cel putin nr 12-14, confectionat din sarma cat mai fina cu putinta. Daca pescuiti in rauri mai inguste sau in zone unde sunt obstacole pe apa, aveti o solutie alternativa: varga fixa de pana-n 5 metri. Aceasta trebuie sa fie usoara, insa nu greu de manevrat.

In fine, cu privire la tehnica de pescuit trebuie sa incercati sa prindeti cleanul in acele locuri pe care le-am mentionat mai sus. Pluta trebuie sa fie reglata la o adancime suficient de mare incat momeala sa poata ramane la o palma sau doua de fundul raului. Daca observati ca nu aveti succes dupa cateva zeci de minute de la nadire, este bine sa schimbati locul unde pescuiti.

In concluzie, trebuie sa retineti faptul ca acest peste, cleanul, poate fi prins folosind o mare varietate de ustensile si tehnici de pescuit, insa, cu toate acestea, este necesar sa fiti foarte atenti, vigilenti si, cel mai important lucru, extrem de bine pregatiti.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.