Animale de companiePrincipalele alergii oculare la câini și modalități de tratare a acestora

Principalele alergii oculare la câini și modalități de tratare a acestora

Orice persoana care are drept animal de companie un caine poate uneori observa ca acesta prezinta o umflatura la pleoape sau are ochii rosii. De asemenea el poate fi vazut scarpinandu-se din cand in cand cu labuta in zona ochilor pentru a-si atenua disconfortul, de multe ori scarpinandu-se insistent si pe fata determina ca parul din zona respectiva sa cada si sa-si faca anumite rani destul de grave care se pot infecta foarte usor. Alte simptome destul de usor de observat sunt stranuturile si scurgerile apoase din ochii cainelui, precum si obiceiul nou de a-si acoperi ochii cu labutele sau a-si ingropa fata in materiale reci si moi.

Aceste aspecte nu trebuie ignorate, deoarece sunt primele simptome clare ale unei alergii oculare la caini. Exista diverse probleme infectioase oculare care incep cu ochi sensibili si ochi rosii. In cele mai simple cazuri, problema se rezolva destul de simplu prin aplicarea catorva picaturi de medicament pentru ochi sau prin administrarea de antibiotice pe cale orala, care se cumpara de la o farmacie veterinara. In cazuri mai grave, trebuie intervenit de catre medic pe cale chirurgicala pentru a se trata infectia.

Conjunctivita – Este una dintre cele mai intalnite alergii oculare la caini. Boala se caracterizeaza prin mancarimi, umflarea conjunctivei (membrana vizibila, umeda, de culoare alba, care acopera zona din fata a globul ocular si linia pleoapelor). Datorita cresterii fluxului sanguin, ochii se umfla si par rosii. Boala se poate transmite prin bacterii si virusuri, care sunt purtati destul de usor de paraziti si capuse.

In functie de evolutia bolii, ochiul poate fi clar sau acoperit cu mucus. Pentru a ajuta cainele, acesta trebuie dus la un medic veterinar care ii va face un examen oftalmologic si va stabili un tratament adecvat in functie de cauza care a declansat alergia. In cazul unei infectii bacteriene, se va administra un tratament pe baza de unguent antibiotic sau pastile care se iau pe cale orala. Intotdeauna se va stabili si o dieta care va ajuta in vindecare prin cresterea imunitatii organismului.

Glaucomul – Este o boala foarte grava a ochilor care necesita un tratament medical de urgenta. Boala apare datorita cresterii tensiunii intraoculare (se acumuleaza o cantitatea mare de tensiune in globul ocular dand nastere la un ochi umflat si rosu) si poate avea consecinte grave, ca de exemplu: atrofierea nervului optic, infectarea retinei, ingustarea campului vizual, care duc in timp la pierderea vederii. Tratamentul consta din picaturi, iar in cazuri grave se indeparteaza chirurgical globul ocular inflamat si se coase cavitatea ochiului.

Blefarita – Este o afectiune grava a ochiului, caracterizata prin infectarea, inrosirea si umflarea pleoapelor. De asemenea ochii sunt umflati si sensibili, apar abcese si spasme ale pleoapelor. Blefarita poate fi provocata de tulburari hormonale, reactii chimice, dezechilibre nutritionale, muscaturi de insecte sau infectii parazitare. Se trateaza cu antibiotice.

Ulcerul corneeal – Este o leziune pe suprafata ochiului, mai severa sau care da doar un mic disconfort animalului, cauzat de un anumit traumatism suferit la ochi. Tratamentul consta in antibiotice de uz extern si controale periodice la medic pentru a se verifica daca ulcerul a fost complet vindecat.

Cheratoconjunctivita sicca – Este o afectiune a glandei lacrimale, care apare mai ales la cainii cu ochii bombati. Boala se manifesta prin ingrosarea corneei si lacrimarea excesiva, se poate trata pentru ameliorarea acestor simptome insa nu se vindeca complet. Se administreaza medicamente antiinflamatoare si antibiotice, lacrimi artificiale, iar in cazuri foarte grave se recurge la metoda chirurgicala cu scopul de a regla producerea de lacrimi printr-o glanda salivara.

Noduli pe pleoape – Acestia determina inflamatia pleoapelor si uneori se dezvolta tumori care cauzeaza iritatii ale ochilor. Acesti noduli sunt intotdeauna indepartati destul de usor pe cale chirurgicala.

Cresterea genelor – Orice caine poate suferi anumite infectii oculare datorita unor anomalii de crestere a genelor. Uneori iritatiile oculare produse de gene sunt destul de grave si dau aspectul de ochi aposi.

Indiferent de ce problema apare la ochii cainelui este indicat sa se consulte medicul veterinar. Daca una dintre boli este diagnosticata prea tarziu, tratamentul poate sa nu mai aiba efectul dorit si patrupedul sa fie nevoit sa sufere o interventie chirurgicala de indepartare a ochiului ca ultima solutie in rezolvarea problemei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.