Cum ne alegem cea mai potrivita arma de vanatoare? La aceasta intrebare exista mai multe raspunsuri, in functie de tipul de vanat pe care-l tintim. Astfel, trebuie sa tinem cont de zona in care vom vana, adica de tipul de relief pe care-l vom intalni. De asemenea, este nevoie sa luam in calcul si bugetul pe care-l avem la dispozitie.
Pentru inceput trebuie sa mentionam faptul ca exista doua tipuri de arme de vanatoare: cele cu tevile ghintuite si cele cu tevile lise.
In cazul in care ne hotaram sa facem o partida de vanatoare la munte, atunci cele mai potrivite arme de vanatoare sunt cele cu tevile ghintuite, intrucat aici gasim cu precadere doar vanatul mare (cerb, mistret, urs etc…). In cazul acestor pusti riscoseul glontului este mult mai periculos decat cel al armelor lise. De asemenea, nu este recomandat pentru incepatori sa utilizeze o arma de vanatoare cu teava ghintuita, tocmai din cauza pericolului pe care-l presupune.
Pentru zonele de deal si campie, cele mai potrivite arme de vanatoare sunt cele cu tevile lise, intrucat aici putem gasi din abundenta vanatul mic. Aceste tipuri de arme se impart in mai multe categorii.
Astfel, vorbim despre armele cu doua tevi alaturate orizontal (juxtapuse), armele cu doua tevi suprapuse vertical (bock), armele semiautomate, armele de tip pompa si armele basculatne cu un singurfoc. Cele mai folosite arme din aceasta categorie sunt cele cu tevi juxtapuse.
Daca sunteti incepator in ale vanatorii, cea mai buna optiune pe care o aveti este sa folositi o arma juxtapusa sau una bock. Celelalte tipuri de pusti, in special cele semiautomate va pot crea o multime de probleme. Spre exemplu, ele nu permit alegerea cartuselor cu alice de dimensiunea pe care o doriti.
Cu toate acestea, dumneavoastra sunteti cel care decide ce fel de arma de vanatoare vreti sa va luat. Totusi, inainte de achizitionarea uneia, cercetati cu grija patul acesteia. In functie de talia pe care o aveti, puteti calcula care este lungimea cea mai potrivita a patului pustii.
O alta metoda de a ne alege arma de vanatoare optima este prin incercarea unui mic test. Incercati sa tintiti, cu ochii inchisi, un punct fix care se afla la 5-10 metri de dumneavoastra. Inainte de a trage, deschideti ochii si vedeti daca teava armei este indreptata in directia dorita de dumneavoastra. In caz afirmativ, atunci pusca vi se potriveste. In caz negativ, mai cautati.
Daca va hotarati sa va cumparati o arma deja folosita, intrucat nu dispuneti de un buget suficient de mare, atunci cel mai bine este sa cereti sfatul unui armurier care are autorizatie, pentru ca acesta va poate oferi informatii pretioase in legatura cu calitatea armei pe care vreti sa v-o achizitionati.
Trebuie sa aducem in discutie si tipul ce calibre al armelor de vanatoare. Parerea general acceptata este ca o pusca ce are calibrul 12 este cea mai recomandata pentru incepatori. In trecut, pustile cu calibrul 16 erau cele mai folosite, insa in ultimii ani tendinta s-a schimbat dramatic.
Nu in ultimul rand, de curand s-a inceput sa se foloseasca tot mai mult alicele din otel sau din diferite aliaje ale acestuia. In tara noastra, aceasta schimbare nu si-a facut inca simtita prezenta prea mult, insa cu siguranta lucrurile se vor schimba in cel mai scurt timp. Tocmai din acest punct de vedere, cel mai bine ar fi sa va cumparati arme cu tevi concepute special pentru a trage cu alice din otel.
Tarile cu o mare traditie in confectionarea armelor de vanatoare sunt Franta, Italia, Belgia si Rusia.