Sarcină & BebeCare sunt cele mai comune probleme cu care majoritatea mămicilor se confruntă...

Care sunt cele mai comune probleme cu care majoritatea mămicilor se confruntă după naștere

Fiecare femeie poate intampina unele probleme comune dupa nasterea bebelusului. Unele dintre acestea sunt doar neplacute, altele pot fi mai serioase si necesita ajutor. Este recomandat sa te informezi succint despre aceste posibile dificultati, pentru a fi pregatita, a evita sa fii luata prin surprindere.

Problemele comune dupa nastere tin de factori fizici – schimbari determinate de actiunea hormonilor si de refacerea organismului, insa si de factori psiho-sociali – schimbarea esentiala pe care o traieste o proaspata mama, noile sale roluri si responsabilitati, instabilitatea psihologica. Citeste acest articol, insa nu te speria: nu este deloc sigur ca te vei confrunta cu toate aceste probleme, insa e bine sa stii ca pot sa apara…

Sa vedem ce probleme comune dupa nastere pot aparea din punct de vedere fizic:

Burtica

Poti sa te sperii putin cand vezi in ce stare ramane burtica dupa nastere. Ea nu isi poate reveni prea rapid la normal si are un aspect inca rotund, de parca nici nu ai nascut! In plus, pot aparea vergeturi care nu ajuta deloc aspectul. Pe masura ce se dezumfla, burta va avea un aspect flasc, zbarcit, pana ce pielea isi revine. Nu te speria – isi va reveni la normal, totul este sa ai rabdare! In aproximativ o luna jumatate de la nastere, uterul va reveni la marimea sa normala, iar burta va scadea. Insa mai dureaza pana ce aspectul flasc va disparea, iar tu trebuie sa iti ajuti burtica sa se recupereze: alaptarea ajuta, miscarea fizica si exercitii speciale, un program regulat al meselor.

Contractii si crampe

Vei mai avea contractii, care pot fi dureroase, o zi-doua, caci uterul isi revine la dimensiunile sale normale incet-incet, contractandu-se si relaxandu-se succesiv. Poti resimti si o durere destul de intensa in zona perineului, insa in mod normal nu pentru mult timp. Crampele pot fi usoare sau foarte deranjante, in special in timp ce alaptezi. Pentru a diminua durerea, stai intinsa in pat cu burta in jos, mergi la toaleta cum simti nevoia, respira regulat (eventual invata metode de control a respiratiei asemanatoare cu cele pentru travaliu), fa-ti un masaj usor, iar daca sunt foarte dureroase vorbeste cu medicul. Daca in maxim o saptamana tot experimentezi crampe dureroase, mergi la control.

Hemoroizi

Una din cele mai neplacute probleme comune dupa nastere o constituie hemoroizii – foarte frecventi – care apar in timpul sarcinii sau in timpul nasterii propriu-zise din cauza presiunii asupra venelor. Hemoroizii pot fi o problema incomoda, uneori chiar dureroasa, combinata cu sangerari anale. Cand vorbim de hemoroizi, este mai bine sa prevenim aparitia lor prin miscare, evitarea statului in sezut mult timp, o dieta cu lichide, prevenirea acumularii excesive de kilograme si evitarea sedentarismului.

Insa sunt, in pofida acestor masuri, sanse mari ca acestia sa isi faca aparitia. Pentru a ii trata, va fi necesar sa faci bai calde in zona de mai multe ori pe zi, sa aplici comprese reci cu gheata, servetele umede, unguente, supozitoare, sa faci exercitii Kegel – trebuie sa te consulti cu medicul care iti va recomanda ce poti sa faci. Partea buna este ca, dupa o perioada mai lunga de timp, hemoroizii dispar.

Vaginul

Printre problemele comune dupa nastere este vaginul largit – in cazul nasterii naturale. Muschii vaginului trec printr-un efort semnificativ si isi revin cu greu. Aceasta dificultate are efecte negative asupra relatiei de cuplu. Pentru a evita aceasta problema, insa si pentru a o rezolva, este recomandat sa faci (inclusiv inainte de nastere) exercitii Kegel, care intaresc si tonifiaza muschii vaginali.

probleme dupa nastere

Sanii

In timpul sarcinii, sanii sunt mari si fermi, insa dupa nastere, acestia se pot lasa si isi pot pierde fermitatea. Nu este din cauza alaptarii, ci a conditiei fizice, a varstei tale, a ereditatii. Pentru a diminua neplacerea, maseaza-i usor (inca din timpul sarcinii), fa exercitii fizice speciale, dusuri scotiene, comprese cu gheata (cand ii simti prea plini si durerosi), creme speciale si sutiene cu o buna sustinere.

Incontinenta anala

Este o problema delicata, dar destul de frecventa – eliminarea involuntara a materiilor fecale. Atat muschii pelvieni, cat si sfincterul pot fi afectate de nastere. In general, daca nu suferi de afectiuni gastro-intestinale, de obezitate sau varsta inaintata, in decurs de o luna, doua, iti vei recapata de tot controlul. Vorbeste fara rusine cu medicul si acesta iti va prescrie un regim alimentar, exercitii si eventual unele medicamente.

Alte probleme comune dupa nastere tin de caderea parului: o perioada, este normal ca parul sa isi piarda din stralucire, sa fie fragil si sa cada in cantitati foarte mari. Parul isi va reveni, insa, la normal in decursul catorva luni.

Sa vedem acum ce probleme comune dupa nastere apar din punct de vedere psiho-social si emotional:

Epuizare psihica

Multe femei resimt o stare de oboseala atat fizica, cat si psihica, nu se pot concentra si efectua activitati simple. Oboseala – atat fizica, cat si psihica – poate dura chiar luni de zile, de aceea este important sa ai un ajutor de incredere (tatal copilului, bunicii) in casa pentru a te putea odihni cand simti nevoia. Oboselii i se alatura de multe ori si lipsa de somn.

Dezechilibru

Este normal ca o perioada de o saptamana – doua dupa nastere, sa te simti trista, sa ai stari diferite, sa te simti vulnerabila. Poti sa te simti mult mai sensibila si fragila decat in mod normal – nu te teme, este o reactie normala.

Noul rol de mama

De-abia acum, dupa nastere, constientizezi cu adevarat schimbarea importanta si te gandesti la tine in termeni de mama. Este normal sa ai temeri, dubii, sa te gandesti daca vei fi o mama buna. In timp, relatia ta cu bebe se va consolida si va parea mai naturala ca orice altceva. Insa initial, in primele zile, poti fi putin confuza.

Depresia postnatala

In ultimul timp, creste ingrijorator numarul de femei care se confrunta cu acest tip de depresie. Daca te simti nu numai epuizata, ci si trista, lipsita de orice chef, letargica, melancolica, trage un semnal de alarma! Vorbeste cu cei apropiati, incearca sa gandesti optimist si, nu in ultimul rand, vorbeste cu medicul. Daca te simti trista, iti vine sa plangi din nimic, este o reactie normala, prin care trec multe femei dupa nastere; insa atunci cand starea aceasta nu trece, ai ganduri din ce in ce mai negre sau simti o anumita repulsie fata de bebe, cere imediat ajutor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.