Casă și grădină6 plante carnivore cu forme artistice: află cum trebuie îngrijite și cu...

6 plante carnivore cu forme artistice: află cum trebuie îngrijite și cu ce se hrănesc aceste plante

In acest top subiectiv al celor mai interesante sase plante carnivore cu forme artistice, vei gasi plante foarte putin cunoscute, care impresioneaza prin dimensiunile, frumusetea si “viclenia” lor. Pentru ca traiesc, de regula, in medii sarace in substante nutritive, s-au adaptat, intr-un mod ingenios, pentru a-si putea procura hrana.

Sarracenia
Sarracenia

Locul sase, in acest top mai putin obisnuit, poate fi ocupat de planta care poarta numele de Sarracenia, originara din America de Nord. Face parte dintre plantele carnivore indigene zonei Texasului, a marilor lacuri si a partii de sud-est a Canadei. Frunzele s-au transformat, in sute de ani de evolutie, intr-o palnie, acoperita de o structura asemenatoare unei glugi, cu scopul de a preveni patrunderea apei de ploaie in interiorul plantei, unde poate dilua sucurile sale digestive. Insectele sunt atrase de culorile iesite din comun, de mirosul deosebit de incantator si prin secretia asemanatoare unui nectar, prezenta pe una dintre buzele acestei “pradatoare feroce”.

Nepenthes
Nepenthes

Locul cinci in topul plantelor carnivore cu forme artistice este ocupat de grandioasa Nepenthes, o planta tropicala carnivora, care face parte din genul carnivorelor cu “capcana”. In momentul de fata, exista aproximativ 130 de specii, intalnite, in special, in China, Malaesia, Indonesia, Filipine, Madagascar, Seychelles, Australia, India, Borneo si Sumatra. Aceasta planta mai poarta si denumirea de “Cana Maimutei”, datorita faptului ca maimutele au fost surprinse in timp ce beau apa din aceasta planta.

Majoritatea speciilor de Nepenthes sunt foarte inalte – in jur de 10-15 metri, cu un sistem radicular superficial. In varful tulpinii principale, se observa un bulb, care, pe masura ce se departeaza de trunchi, se extinde in volum si formeaza cupa, care actioneaza ca o capcana. Aceasta contine fluidele produse de planta, care pot fi pe baza de sirop sau apa, folosite pentru inecarea si digerarea insectelor capturate. Majoritatea acestor plante cu forme artistice sunt cunoscute pentru capturarea de insecte, dar Nepenthes Rafflesiana si Nepenthes Rajah sunt atat de mari ca dimensiune, incat pot captura si sobolani de dimensiuni medii.

Genlisea
Genlisea

A patra pozitie a topului este ocupata de Genlisea, un grup de carnivore care contine peste 21 de specii terestre si semi-acvatice, originare din Africa si sudul Americii. Genlisea sunt, de fapt,  niste ierburi de mici dimensiuni, cu flori de culoare galbena, cu un mecanism de prindere a prazii fascinant de bine pus la punct – sub forma unei capcane in care se intra foarte usor, dar din care nu se mai poate iesi.

Planta are doua tipuri distincte de frunze, unele cu rol in fotosinteza, iar altele, subterane, cu rol in atragerea, capturarea si digerarea organismelor mici, ca, de exemplu, a protozoarelor. Aceste frunze subterane actioneaza si pe post de radacini, prin absorbtia apei si prin ancorarea plantei de sol.

Darlingtonia Californica
Darlingtonia Californica

Locul trei in topul plantelor carnivore cu forme artistice este ocupat de catre Darlingtonia Californica, planta carnivora ce mai poarta numele de “Nufarul Cobra”, originara din California si Oregon. Frunzele acestei plante sunt bulboase si formeaza, in interiorul lor, o cavitate goala, cu o deschizatura situata sub nivelul unei proeminente asemanatoare unui balon si a doua frunze ascutite, care seamana cu niste incisivi ai carnivorelor. In momentul in care o insecta patrunde in aceasta zona, va fi ametita de darele de lumina foarte fina, care patrund prin planta, si se vor adanci din ce in ce mai mult, catre organele digestive ale plantei, urmand dara de peri foarte densi, acestia impiedicandu-le intoarcerea catre exterior.

Aldrovanda vesiculosa
Aldrovanda vesiculosa

A doua pozitie, in topul plantelor carnivore cu forme artistice, este ocupata de Aldrovanda vesiculosa, o fascinanta planta carnivora, acvatica si complet lipsita de radacini, care se hraneste cu animale acvatice, de mici dimensiuni, prin folosirea unei capcane care consta in trei ramuri flotante, ce ajung la 6-11 centimetri lungime. Frunzele capcana, de 2-3 milimetri, sunt atasate in randuri de cate 5-9, intr-o succesiune foarte apropiata. Aceste capcane sunt atasate petiolelor care contin aer si care contribuie, in aceasta maniera, la flotabilitatea plantei. Aldrovanda vesiculosa creste extrem de repede, ajungand pana la 4-9 milimetri, pe zi.

Drosera
Drosera

In sfarsit, prima si cea mai interesanta dintre plantele carnivore cu forme artistice este cea care poarta numele de Drosera sau “planta paroasa”, care face parte din unul dintre cele mai mari genuri de plante carnivore, care cuprinde cel putin 194 de specii. Acestea sunt localizate pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Aceasta planta poate forma rozete, cu dimensiuni variate, de la un centimetru, pana la un metru inaltime, si pot avea o durata de viata de pana la 50 de ani.

Aceasta planta este caracterizata prin prezenta a numeroase tentacule glandulare mobile, acoperite de secretii foarte lipicioase. In momentul in care o insecta aterizeaza pe unul dintre aceste tentacule, planta este capabila sa miste alte tentacule in directa insectei, cu scopul de a o prinde si mai mult. Odata capturata, aceasta va fi digerata de catre glandele sesile ale plantei Drosera, pentru a fi transformata in nutrientii necesari cresterii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.