Timp liberBreakdance - pasiune, artă și stil de viață

Breakdance – pasiune, artă și stil de viață

Havelock Ellis afirma ca “Dansul este cea mai elevata, cea mai emotionanta, cea mai frumoasa dintre arte, pentru ca nu este doar translatare sau abstractizare din viata, este chiar viata”. Breakdance-ul reprezinta un stil de dans diferit si cu toate aceastea o arta in adevaratul sens al cuvantului si un stil de viata pentru cei care il practica.

Ce este breakdance-ul?

Breakdance-ul reprezinta una dintre cele mai noi categorii de dans si face cu desavarsire parte din subcultura hip-hop. Pe scurt, subcultura hip-hop reprezinta o forma de manifestatie artistica ce cuprinde 4 elemente importante: deejaying, emceeing, breaking si graffiti. Se poate spune ca breakdance-ul reprezinta o ramura a street dance-ului, cel din urma reprezentand un stil de dans care a evolut in afara salilor specializate de dans in care “dansatorii” sunt invatati de catre profesori, un stil care a evoluat independent in “strada”, la petreceri, in curtile scolilor si in cluburi.

Bineinteles, dansul nu poate exista fara muzica si cum breakdance-ul face parte din cultura hip-hop, muzica de acest gen este cea care ii acompaniaza pe breakeri. Cu toate acestea, se accepta si alte genuri muzicale, singura conditie fiind ca melodiile sa fie remixate in asa fel incat sa corespunda acestui stil de dans. Breakdance-ul pune accentul pe miscari rapide pe care multe persoane le considera foarte periculoase. Acest dans are la baza patru miscari importante: toprock, downrock, power moves si freezes.

Acestea sunt elementele de baza deoarece acest stil de dans este unul foarte inovativ si fiecare practicant (b-boy sau b-girl) poate combina miscarile intr-un mod cat mai personal si, bineinteles, original. Mai mult decat atat, breakdance-ul este un dans extrem de competitiv; practicantii sai nu numai ca participa la competitii (battle-uri) in cadrul grupului sau intre echipe, cat si la competitii organizate la nivel national sau international.

Scurta istorie a breakdance-ului

Acest inovativ stil de dans are o istorie cat se poate de interesanta. Se presupune ca breakdance-ul a aparut in anul 1970 ca o forma de exprimare a adeptilor subculturii hip-hop, insa nu a fost recunoscut imediat ca un stil de dans si nici ca o forma de exprimare artistica. Cu toate acestea, acest dans a devenit din ce in ce mai popular in cultura de strada a marilor orase din Statele Unite, precum New York sau Chicago.

Incepand cu anul 1980, numarul celor care au inceput sa practice breakdance a crescut considerabil, mai ales pentru ca acest stil de dans a reprezentat subiectul filmului “Flashdances”, aparut in anul 1983. Cultura hip-hop a inceput, de asemenea, sa prinda contur, iar breakdance-ul a fost recunoscut drept unul dintre elementele sale.

Breakdance-ul s-a raspandit treptat in intreaga lume, fiind unul dintre stilurile de dans cele mai apreciate de catre toti tinerii indrazneti, care doresc sa practice un stil dans in care nu trebuie sa respecte reguli.

Breakdance

Cu toate acestea, breakdance-ul nu este deloc un stil de dans foarte usor si accesibil tuturor. Presupune foarte mult antrenament, o conditie fizica foarte buna, un control deosebit asupra corpului si nu in ultimul rand un spirit inovativ si creator care caracterizeaza, de altfel, orice forma de manifestatie artistica.

Spectacolele de breakdance, fie ca sunt “organizate” in strada, fie ca fac parte din competitiile nationale si internationale, reprezinta un adevarat mister pentru cei care le privesc. Miscarile in sine sunt exceptionale si par incredibil de realizat pentru cei care nu practica acest dans. Dupa cum am spus si anterior, miscarile de baza caracteristice acestui stil de dans sunt: toprock, downrock, power moves si freezes.

Alte elemente care influenteaza intr-o foarte mare masura acest stil de dans foarte complex sunt: muzica, aceasta fiind un factor esential pentru intreaga subcultura hip-hop si, bineinteles, pentru breakdance. Insa muzica nu este singurul element care influenteaza acest deosebit stil de dans; atitudinea pe care o au practicantii acestui dans este un element important. Breaker-ii trebuie sa fie intotdeauna siguri pe sine, siguranta care poate fi vizibila in stilul in care sunt realizate miscarile. Moda este, de asemenea, o parte importanta a subculturii hip-hop si a breakdance-ului; se poate spune chiar ca stilul vestimentar face parte din identitatea breaker-ilor.

De-a lungul timpului, ca in majoritatea sub-categoriilor culturii hip-hop, persoanele de sex feminin au fost oarecum discriminate, cei  care cantau, dansau sau adoptau graffiti-ul ca modalitate de exprimare erau, in general, persoane de sex masculin. Treptat, numarul fetelor din cultura hip-hop a crescut, in special pe scena breakdance-ului.
Breakdance-ul a constituit, inca de la aparitia sa, un subiect interesant pentru numeroase productii cinematografice. Cei care doresc sa afle cum a evolut acest interesant stil de dans pot urmari filme precum “Wild Style”, “Flashdance”, “Breakin’”, “Planet B-boy” sau “The Freshest Kids: a History of the B-boy”.

Pe langa productiile cinematografice, breakdance-ul a constituit si subiectul a numeroase documentare, unul dintre acestea fiind “Style Wars”. Mai mult decat atat, cele doua concursuri televizate “So You Think You Cand Dance” si “America’s Best Dance Crew” au demonstrat inca o data popularitatea si unicitatea acestui deosebit stil de dans.

In prezent sunt organizate chiar si cursuri speciale de breakdance, cursuri in cadrul carora pasionatii de breakdance reusesc sa invete miscarile sub atenta indrumare a instructorilor.

Asadar, pe langa faptul ca breakdance-ul reprezinta o adevarata forma de exprimare artistica, este pasiunea multor tineri talentati si, mai mult decat atat, acestia isi transforma pasiunea intr-un adevarat stil de viata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.