Traditiile de nunta irlandeze sunt cufundate in istoria bogata a tarii si in dragostea pentru patrimoniul national. Daca intentionati sa participati la o nunta irlandeza, documentati-va din timp in legatura cu traditiile acestora. Cele mai des intalnite traditii de nunta irlandeze sunt: clopotele impacarii, potcoavele norocoase, batista fermecata, florile salbatice, sarea si fulgii de ovaz, dansurile, legarea mainilor, ospatul de nunta, inelele Claddagh, binecuvantarile irlandeze.
Atunci cand irlandezii suna clopotele impacarii, nu numai ca spiritele rele sunt tinute la distanta, dar armonia este restabilita la nunta. Fiind considerat un cadou de nunta traditional, atunci cand clopotele impacarii suna, are loc incheierea unui armistitiu intre familiile certate. De asemenea, cand aceste clopote suna, cuplul trebuie sa inceteze a se mai certa. Multe mirese irlandeze incorporeaza in buchetul de flori o mica potcoava din portelan pentru a avea parte de noroc.
Acum multi ani miresele obisnuiau sa poarte la nunta potcoave adevarate, insa in ziua de azi acest lucru este dificil de realizat, prin urmare aceasta traditie irlandeza a fost reformata. Unele mirese poarta o bratara cu un breloc sub forma de potcoava sau o batista din dantela brodata cu o potcoava. Potcoava este intotdeauna purtata cu capetele in sus pentru ca norocul sa nu iasa afara.
Batista fermecata este o alta minunata traditie de nunta irlandeza. Mireasa va purta cu sine o batista in ziua nuntii. Dupa ce naste primul copil, aceasta va coase batista purtata la nunta in boneta copilului. Se spera ca daca bebelusul este fata, aceasta va descoase batista si o va purta si ea la nunta cand va fi timpul, astfel repetand procesul si ducand mai departe aceasta mostenire de familie.
In loc de voaluri elaborate si buchete mari de trandafiri, miresele irlandeze prefera sa poarte pe cap o coroana de flori salbatice si sa tina in maini un buchet din ierburi si flori salbatice. O alta traditie deosebita este cea a sarii si a fulgilor de ovaz. Conform traditiei, in dimineata zilei de nunta, mirele si mireasa vor manca fiecare cate trei linguri de fulgi de ovaz cu sare. Se crede ca asta ii va proteja impotriva raului.
Mireasa irlandeza trebuie sa fie sigura ca-si tine ambele picioare pe podea atunci cand danseaza, in caz contrar zanele ar putea sa preia controlul asupra ei. Legarea mainilor este o traditie irlandeza in care incheieturile mirelui si miresei sunt legate impreuna cu o panglica ceremoniala.
Aceasta traditie dateaza de sute de ani. In ziua de azi, unele cupluri irlandeze inca aleg sa includa ceremonia legarii mainilor in ceremonia lor de nunta. Ospatul traditional de nunta consta in servirea unor mancaruri ca: prajituri cu fructe si carne de vita cu varza. Bautura care se serveste la o nunta irlandeza este miedul auriu. Tortul de nunta este punctul central al unei nunti irlandeze si nu este nemaiauzit ca acesta sa aiba glazura verde.
Purtarea inelelor Claddagh este probabil cel mai popular ritual de nunta irlandez. Atunci cand este purtat la mana dreapta, inelul indica faptul ca persoana in cauza a luat dragostea in considerare. Cand inelul este purtat la mana stanga, purtatorul sau este casatorit sau a trecut prin ceremonia legarii mainilor.
In ceea ce priveste binecuvantarile de nunta, cuplurile si le pot scrie singuri sau ii pot cere preotului care oficiaza casatoria sa le citeasca binecuvantarile. Traditiile de nunta irlandeze sunt motive de mandrie culturala pentru acestia si adauga un farmec aparte ceremoniei maritale.