Relații de familieComportamentul potrivit pe care trebuie să-l adopți atunci când ai un sot...

Comportamentul potrivit pe care trebuie să-l adopți atunci când ai un sot betiv

Ce sa fac cu sotul meu betiv? Cand iti pui aceasta intrebare, ai ajuns la capatul ideilor si nu stii cum sa rezolvi problema! Insa de ce fel de betiv vorbim, ce inseamna acest cuvant pentru tine? A inceput la un moment dat in trecut sa bea din ce in ce mai mult, iar acum nu il prea vezi treaz mai mult de trei-patru ore la rand? Sau are obiceiul sa bea cateva pahare pe zi dupa serviciu, obicei ce te ingrijoreaza?

Inainte de a da cateva sfaturi pentru intrebarea “ce sa fac cu sotul meu betiv” trebuie sa stii: alcoolismul nu este deloc o gluma! Nu este doar o mica neplacere peste care poti sa o treci cu vederea! Nu este doar un obicei iritant al sotului! Este o dependenta fizica si psihica grava ce eventual deterioreaza sanatatea, dar si personalitatea individului.

Alcoolismul provoaca multe probleme in familie, printre care cele mai vizibile sunt cheltuielile exagerate si agresivitatea. Insa daca ai un sot betiv cu adevarat dependent, chiar daca nu e agresiv, problemele sunt mult mai mari: incet-incet, alcoolul degradeaza functiile creierului, iar dupa multi ani, nici nu iti vei mai recunoaste sotul! Dupa o perioada lunga de dependenta, alcoolul provoaca schimbari marcante, asa incat o persoana se va comporta si va gandi altfel chiar in starile rare de luciditate. Alcoolul nu distruge doar bugetul familiei sau ficatul sotului: el fura din esenta persoanei.

Nu esti tu de vina

Esti, deci, pe cale sa iti pierzi sotul si tu singura nu poti face nimic, daca el nu va coopera! Ce sa fac cu sotul meu betiv? Aceasta va depinde de ce te lasa el sa faci! In primul rand, ce fel de betiv este: ocazional, caruia ii place “sa se relaxeze la un pahar” (mai multe pahare, prea multe) cateodata seara, sau este cu adevarat dependent? Poti sa iti dai seama urmarind frecventa consumului si simptomele comportamentale.

Daca este cu adevarat alcoolic, atunci vei vedea o modificare substantiala a comportamentului: nu numai ca va fi ametit, dar se va incadra mai mult ca sigur intr-una din categoriile de alcoolici. Exista, in general, trei tipologii de betivi: veseli (exuberanti), depresivi si agresivi. Daca sotul tau devine asa (sau pot fi combinate: de exemplu, vesel fara motive in primul stadiu de betie, apoi depresiv) doar si de fiecare data cand bea, este vorba de dependenta.

Urmareste consumul

Astfel vei afla in ce stadiu de dependenta se afla. Daca bea doar la anumite ore din zi, cand isi permite (adica dupa serviciu), sunt inca sanse sa se poata recupera prin propria vointa. Ai grija cand urmaresti cat de des bea – dependentii devin foarte agili si vicleni pentru a-si ascunde consumul. Dupa un consum indelungat, ei se pot controla o parte din zi si se pot mentine in primul stadiu al betiei, in care se comporta aproape normal. De aceea, multi isi pot pastra slujbele. Deci, nu este de ajuns sa verifici sticlele din casa si sa ii mirosi respiratia cand ajunge acasa. El poate ascunde cu usurinta aceste lucruri.

Urmareste alte semne: semnele de veselie nejustificata, depresie, agresivitate si modul in care se misca. Un test este sa ii urmaresti cu atentie ochii: ochii unei persoane aflate in stadiul prim de betie par in regula, insa se focalizeaza greu, se concentreaza dificil pe un singur punct, deci privirea pare pierduta, meditativa. Din pacate, tu esti cea care va invata in timp la perfectie semnele ca a baut, caci tu il cunosti cum era inainte.

Se preface?

Din momentul in care ascunde consumul sau incepe sa minta ca a consumat mult mai putin decat banuiesti tu, vorbim de inceputul dependentei. Daca are obiceiul de a bea cateva pahare in fiecare seara, dar nu se imbata si recunoaste acest lucru, inca nu este dependent. Insa poate ajunge foarte rapid acolo daca nu intervii si daca nu ii oferi motive sa rareasca consumul. Asadar, fie ca e deja dependent sau pe cale sa ajunga, poti aplica unele dintre sfaturile urmatoare.

Ce sa fac cu sotul meu betiv?

sot betiv

Vorbeste. Daca esti ingrijorata ca va ajunge dependent sau esti sigura ca deja este dependent si nu trece zi fara sa bea, incearca sa il prinzi intr-un moment lucid. Cel mai sigur este cand se trezeste dimineata, insa ai grija sa nu mearga la baie: daca este de mult timp dependent, mai mult ca sigur are o rezerva secreta ascunsa si in baie! Vorbeste tu singura cu el si spune-i cat de rau va face voua – tie si copiilor, cat de mult rau isi face lui.

Intreaba-l din ce motive bea: este nefericit, se simte neimplinit sau doar e un obicei care s-a transformat in dependenta? Nu critica, caci nu vei ajunge nicaieri. Mizeaza pe intelegere si pe remuscare: daca ii prezinti situatia si il faci sa se simta vinovat, poate ca ai sanse sa pornesti o discutie adevarata care sa va duca undeva. In general, o discutie in doi este doar inceputul, dar de multe ori este refuzata (atunci cand alcoolul deja il controleaza).

Rezerve in casa. Cauta cu atentie in toata casa, gandeste-te la locuri ingenioase de ascunzatoare si goleste-i toata rezerva de alcool din casa. Nu mai bea nimic in prezenta lui.

Interventie. Pregateste o “interventie” – nu este doar un cliseu din filmele americane. Daca nu este prea depare in drumul spre dependenta, poate da rezultate. Aduna familia (doar persoanele la care tine si pe care le respecta), daca aveti un copil marisor care sa se poata descurca cu situatia, cu atat mai bine si prietenii cei mai apropiati. Fiecare isi va pregati un mic discurs in care ii veti spune ca sunteti ingrijorati, ce om bun este cand nu bea si cum va raneste pe fiecare si se raneste singur.

Copilul va avea cel mai mare efect asupra lui. Ideea este sa realizeze cat de multe persoane il iubesc si cum le raneste, iar remuscarea si afectiunea pot uneori combate dependenta (depinde cat de avansata este). Primele clipe, nu va fi perceptiv la ce ii spuneti – continuati, insa; chiar daca pare distras, el asculta si poate ca retine.

Ce sa fac cu sotul meu betiv daca este agresiv? Daca se intampla uneori sa fie violent cu tine sau, mai rau, cu copiii, pleaca! Nimeni nu spune ca este usor, insa trebuie sa realizezi ca alcoolul il domina si situatia nu se va opri. Cere ajutor din partea unei rude si pleaca – prima data, temporar – din casa.

Ajutor medical. Incearca sa il convingi prin remuscari si afectiune sa apeleze la ajutor specializat: mergeti la un spital de psihiatrie, unde i se vor prezenta variante de ajutor. Acest ajutor trebuie sa fie atat medical, cat si social: terapii de grup. Daca accepta sa mearga la sedinte si tratamente si le respecta, ai sanse;

Pleaca temporar din casa. Daca nu il convingi sa ceara ajutor si nu il convingi ca are o problema, doar o schimbare drastica il mai poate convinge ca trebuie sa se schimbe: pleaca temporar la o ruda si vezi ce schimbari va face. Nu trebuie sa te autopedepsesti si mai ales sa iti pedepsesti copiii, urmarindu-l cum se autodistruge, fiind martori neputinciosi la deteriorarea sa fizica si psihica!!!

Ce efecte are plecarea ta: fie ca incearca sa se vindece, fie ca se arunca si mai adanc in betie. In ultimul caz, tu nu mai ai ce sa faci: ai vorbit, ai plans, ai implorat – insa nu ai avut cu cine vorbi, alcoolul este mai puternic. Daca, insa, promite schimbari, nu te increde cu usurinta: convinge-l sa ceara ajutor specializat si urmareste-l cu grija. Chiar si un alcoolic care s-a recuperat poate cadea iarasi in plasa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.