Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare din carne de vita.
1. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de muschi de vita Wellington. Acesta preparat reprezinta un fel principal recunoscut in intreaga lume pentru savoarea si aspectul sau deosebit. Va recomandam sa il incercati, daca nu ati facut-o inca si va garantam ca veti fi cuceriti de aroma sa inca de la prima degustare.
Timp de preparare: o ora si jumatate.
Ingredientele necesare pentru doua portii de muschi de vita Wellington sunt urmatoarele:
- 400 grame muschi de vita;
- 200 grame aluat de foietaj;
- 50 grame smanatana;
- 50 ml ulei;
- un ou;
- o lingura de pesmet alb;
- 125 grame ciuperci proaspete;
- doua fire de ceapa verde;
- un catel de usturoi;
- 100 grame piept de pui;
- condimente: cimbru, salvie, mac;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de muschi de vita Wellington va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fasonati muschiul de vita pentru a-i indeparta resturile de tendoane si grasimea. Spalati muschiul in jet de apa rece, lasati-l sa se scurga bine, apoi condimentati-l cu sare si piper dupa gust. Pastrati carnea in frigider pana cand o veti folosi in preparat;
- Daca ati achizitionat aluat de foietaj congelat, lasati-l la decongelat inainte de a-l folosi in preparat;
- Spalati oul, lasati-l sa se scurga sau stergeti-l bine cu o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert, spargeti oul, bateti-l bine cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Indepartati coditele ciupercilor, spalati-le bine, lasati-le sa se scurga, apoi sectionati-le in cubulete de dimensiuni egale;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o marunt pana la partea verde pe care o aruncati sau o folositi in alt preparat;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Daca ati achizitionat piept de pui cu piele si os, va trebui sa ii indepartati pielea si sa il dezosati. Spalati pieptul de pui in jet de apa rece, de suprafata sa pot adera nenumarate bacterii daunatoare tubului digestiv, bacterii ce pot fi indepartate prin simpla spalare, asadar va recomandam sa nu ignorati acest pas. Sectioati puiul in cubulete de dimensiuni egale, condimentati carnea cu sare si piper dupa gust, apoi introduceti-o in frigider si pastrati-o la rece pana cand o veti folosi in preparat;
- Taiati untul in cubulete, apoi puneti-l la topit impreuna cu intreaga cantitate de ulei intr-o tigaie incapatoare, amestecati in continuu atat pentru a evita afumarea untului, cat si pentru a-i grabi topirea. Scoateti muschiul de vita din frigider si adaugati-l in amestecul de ulei si unt. Prajiti carnea pe toate partile pana cand se rumeneste uniform, apoi extrageti-o din tigaie si asezati-o pe o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert pentru a indeparta excesul de ulei;
- In aceiasi tigaie in care ati prajit muschiul de vita adaugati ceapa verde tocata marunt anterior, impreuna cu usturoiul pisat cu un praf de sare. Amestecati pana la omogenizare. Caliti legumele la foc potrivit spre mic, amestecand in continuu pentru a evita arderea amestecului, atat ceapa, cat si usturoiul ars strica atat textura, cat si gustul preparatului final, asadar va recomandam sa nu ignorati acest aspect. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati energic si daca este cazul indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului si untului sa isi reduca temperatura. De indata ce amestecul de legume a capatat o culoare aurie si a devenit sticlos, adaugati ciupercile sectionate in cubulete anterior. Continuati sa caliti legumele la foc potrivit pana cand si ciupercile isi schimba textura si culoarea. Cand intreaga cantitate de apa rezultata prin deshidratarea ciupercilor s-a redus la minim, scoateti carnea de pui sectionata in cubulete anterior din frigider si adaugati-o la calit peste amestecul de legume. Condimentati cu sare, piper, cimbru si salvie dupa gust. Lasati preparatul pe foc pana cand carnea se rumeneste frumos si uniform, adaugati pesmetul si amestecati bine pana la uniformizare, pastrati preparatul pe foc pentru inca zece minute, apoi indepartati tigaia de pe aragaz si lasati amestecul sa se raceasca;
- Intindeti aluatul de foietaj pe masa de lucru, distribuiti pe intreaga sa suprafata (pastrand insa marginile libere) umplutura de ceapa, usturoi, ciuperci si piept de pui pregatita asa cum v-am descris anterior. Nivelati umplutura cu ajutorul unui cutit in asa fel incat sa acopere intr-un strat uniform intreg aluatul, respectand marginile. Adaugati in centrul aluatului, peste umplutura muschiul de vita prajit anterior. Acoperiti muschiul de vita cu aluatul, incercand sa pastrati umplutura cat mai uniform distribuita peste aluat (pe timpul rularii ea poate aluneca). Uniti cele doua margini lasate libere. Introduceti rulada pregatita in frigider si lasati-o sa se odihneasca la rece timp de o ora;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava cu dimensiunea egala sau un pic mai mare decat cea a ruladei. Ungeti tava cu unt sau ulei de floarea soarelui;
- Cand rulada s-a racit suficient, scoateti-o din frigider si adaugati-o in tava pregatita anterior. Ungeti intreaga rulada cu oul batut cu un praf de sare anterior ajutandu-va de o maturica. Acoperiti rulada in intregime intr-un strat uniform. Presarati pe toata suprafata ruladei macul cat mai uniform;
- Introduceti tava in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient si coaceti preparatul la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de trei sferturi de ora. Daca doriti ca friptura sa iasa mai in sange, lasati-o la copt timp de jumatate de ora;
- Cand este gata scoateti rulada din cuptor si sectionati-o cu ajutorul unui cutit ascutit in feliute de grosime medie;
- Serviti preparatul cald, de indata ce este gata, el nemaifiind la fel de gustos rece, alaruri de o garnitura de orez sau cartofi natur.
Muschiul de vita Wellington reprezinta un preparat sofisticat pe care il puteti degusta in marile restaurante, urmand insa pasii de mai sus puteti pregati acest fel principa renumit si in linistea caminului dumneavoastra, fara un efort prea mare. Va recomandam sa il incercati si va garantam ca veti fi cuceriti atat de aspectul, cat si gustul sau. Familia, dar si prietenii pe care doriti sa ii invitati la masa vor fi extrem de incantati de preparatul pe care il prezentati, iar eforturile dumneavoastra vor fi rasplatite pe deplin, urmand ca de fiecare data cand aveti ocazia sa pregatiti acest preparat.

2. Reteta de gulas cu carne de vita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru gulasul cu carne de vita sunt urmatoarele:
- 250 grame carne de vita;
- 250 grame cartofi;
- o ceapa;
- un catel de usturoi;
- un ardei capia;
- un morcov;
- ulei;
- o legatura de patrunjel;
- sare si piper;
- boia de ardei iute.
Modul de pregatire pentru reteta de gulas cu carne de vita va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa si usturoiul alaturi de carne, continuati cu legumele;
- Completati cu supa de vita si lasati preparatul sa scada;
- Presarati la final patrunjelul tocat marunt;
- Serviti gulasul cald alaturi de mamaliga proaspata.
3. Reteta de vita cu vin si ciuperci reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru vita cu vin si ciuperci sunt urmatoarele:
- trei bucati de carne de vita;
- 50 grame slanina;
- o ceapa;
- un catel de usturoi;
- 250 grame ciuperci;
- ulei;
- vin rosu;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de vita cu vin si ciuperci va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Adaugati toate ingredientele sectionate in cubulete in tava, stropiti cu ulei si vin rosu;
- Coaceti preparatul in cuptorul incins timp de trei sferturi de ora;
- Serviti preparatul de indata ce este gata cu mamaliga.
4. Reteta de muschiulet de vita cu carnati reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru muschiuletul de vita cu carnati sunt urmatoarele:
- un muschiulet de vita intreg;
- doi carnati de porc;
- doi cartofi;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de muschiulet de vita cu carnati va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Sectionati muschiuletul pe jumatate insa nu in intregime;
- Aplatizati muschiuletul, adaugati carnatii intregi peste carne, apoi rulati;
- Ungeti un vas termorezistent cu unt, adaugati in vas rulada alaturi de cartofi;
- Coaceti preparatul in cuptorul incins timp de trei sferturi de ora;
- Serviti carnea feliata alaturi de garnitura de cartofi.
Rasol de vita, Foto: sofia.zavedenia.com
5. Reteta de rasol de vita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru rasolul de vita sunt urmatoarele:
- un kilogram de carne de vita;
- un morcov;
- o ceapa;
- o telina;
- o radacina de patrunjel;
- doi cartofi;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de rasol de vita va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti la fiert intr-o cantitate suficienta de supa de legume, carnea si legumele sectionate;
- Condimentati si lasati preparatul sa fiarba pana cand carnea este gata;
- Serviti carnea feliata alaturi de legumele langa care a fiert.
6. Reteta de vita cu mere reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de vita cu mere sunt urmatoarele:
- doua medalioane de vita;
- 100 grame mere curatate si date prin razatoare;
- un ou;
- 100 grame parmezan ras;
- putina faina;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de vita cu mere va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Prajiti carnea cate cinci minute pe fiecare parte;
- Amestecati restul de ingrediente, coaceti compozitia rezultata in cuptor;
- Serviti vita alaturi de garnitura pregatita in cuptor.
Paste cu vita, Foto: yummly.com
7. Reteta de paste cu carne de vita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru pastele cu carne de vita sunt urmatoarele:
- 100 grame paste fainoase;
- un ardei capia;
- 150 grame carne tocata de vita;
- jumatate de litru de bulion;
- 100 ml vin alb;
- patrunjel, cimbru, busuioc;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de paste cu carne de vita va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti pastele separat, lasati-le sa se scurga;
- Caliti carnea alaturi de ardeiul capia, adaugati vinul, bulion si condimentati cu patrunjel, cimbru, busuioc si sare. Lasati preparatul pe foc pentru douazeci de minute, amestecati pastele cu intreaga compozitie pana la omogenizare;
- Serviti pastele calde.
8. Reteta de muschi de vita cu unt reprezinta un preparat delicios pe care merita sa il incercati cu proxima ocazie. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de muschi de vita cu unt sunt urmatoarele:
- 400 grame muschi de vita;
- 50 grame unt;
- 50 ml iaurt proaspat;
- o legatura de marar;
- chimen;
- cimbru;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de muschi de vita cu unt va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati muschiul de vita, fasonati-l, lasati-l sa se scurga, apoi feliati-l si condimentati-l cu sare si piper dupa gust;
- Puneti pe foc intreaga cantitate de unt, lasati-l sa se incinga apoi prajiti carnea pe ambele parti timp de sase minute la foc iute;
- Scoateti carnea din tigaie si pastrati-o la cald;
- Adaugati in untul in care s-a prajit carnea iaurtul si mararul spalat si tocat marunt pana la codite, amestecati pana la omogenizare, apoi condimentati cu sare, piper, cimbru si chimen dupa gust;
- Lasati sosul pe foc timp de cinci minute, apoi adaugati-l peste carne;
- Serviti preparatul de indata ce este gata alaturi de o garnitura care va este pe plac.
Muschiul de vita cu unt se pregateste usor si va recomandam sa il incercati, va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa pregatiti acest preparat de fiecare data cand aveti ocazia. Preparatul se serveste cald atat la masa de seara, cat si la cea de pranz.

9. Reteta de vita cu usturoi reprezinta un preparat delicios, ce se pregateste cu usurinta si pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora si un sfert.
Dificultate: redusa.
Vin recomandat: Merlot.
Ingredientele necesare pentru doua portii de vita cu usturoi sunt urmatoarele:
- un muschiulet de vita;
- o capatana de usturoi;
- 100 ml smantana proaspata;
- doua frunze de dafin;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de vita cu usturoi va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Spalati bine muschiul de vita, indepartati-i resturile de grasime si de tendoane, apoi lasati-l la scurs. Sectionati muschiul in portii egale, apoi ungeti-l cu ulei pe ambele parti, condimentati-l cu sare si piper dupa gust si asezati-l pe o farfurie intinsa. Macinati foile de dafin cat mai fin si presarati praful rezultat deasupra feliilor de muschiulet de vita. Acoperiti farfuria cu o folie de plastic alimentara si lasati carnea sa se odihneasca la rece timp circa doua ore. In tot acest timp ea se va fragezi si va capata un gust deosebit;
- Incalziti cutorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de o jumatate de ora;
- Desfaceti cateii de usturoi de pe capatana, asezati-i intr-o folie de aluminiu alimentara achizitionata din comert, adaugati-le circa doua linguri de ulei si condimentati-i cu sare si piper dupa gust. Inchideti folia de aluminiu, iar cand cuptorul s-a incins suficient, asezati usturoiul invelit in folie pe o tava si introduceti-l le copt. Coaceti usturoiul timp de trei sferturi de ora la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius. Cand este gata, scoateti-l din cuptor, desfaceti cu grija folia pentru a nu va arde si lasati cateii de usturoi sa se raceasca. Cand s-au racit suficient, indepartati-le coaja si dati-i prin blender pana cand obtineti o pasta omogena. Amestecati pasta de usturoi cu intreaga cantitate de smantana pana la uniformizare, gustati-o si daca mai este nevoie condimentati-o cu sare si piper dupa gust;
- Puneti pe foc o tigaie antiaderenta cu putin ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, scoateti feliutele de muschiulet de vita din frigider, indepartati folia de plastic cu care ati acoperit platoul si asezati feliile in uleiul incins. Prajiti carnea pe ambele parti pana cand se rumeneste frumos, apoi cand este gata scoateti-o pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei;
- Serviti preparatul astfel: Adaugati portii egale de friptura pe o farfurie intinsa, iar deasupra lor cu ajutorul unei linguri turnati crema de usturoi pregatita asa cum v-am descris anterior;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, carnea de vita fiind mult mai gustoasa, daca se consuma calda.
Vita cu usturoi se poate servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara, ea accepta o garnitura de cartofi sau orez in functie de preferintele dumneavoastra. Va recomandam sa incercati acest preparat pentru ca in mod sigur il veti indragi inca de la prima degustare urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
10. Reteta de friptura de vita cu rosii reprezinta un preparat sanatos si extrem de gustos pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza, atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Dificultate: redusa.
Vin recomandat: Cabernet Sauvignon.
Ingredientele necesare pentru trei portii de friptura de vita cu rosii sunt urmatoarele:
- 350 grame pulpa de vitel;
- doua mandarine;
- 200 grame rosii cherry;
- 250 ml supa de carne;
- 10 grame foi de gelatina;
- condimente: cimbru, maghiran, tarhon, menta;
- o legatura de rucola;
- sare grunjoasa;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de friptura de vita cu rosii va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati bine pulpa de vitel, indepartati-i tendoanele si resturile de grasime, apoi lasati-o sa se scurga;
- Incalziti cuptorul timp de jumatate de ora la o temperatura de circa 200 de grade Celsius;
- Spalati mandarinele, lasati-le sa se scurga sau stergeti-le cu ajutorul unei hartii de absorbante de bucatarie, apoi dati-le coaja prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Pregatiti un vas inalt pe fundul caruia presarati un strat grosut de sare grunjoasa. Adaugati in mijlocul vasului bucata de carne de vita. Presarati deasupra carnii cat mai uniform coaja de mandarina si cimbru dupa gust, apoi acoperiti carnea cu un strat generos de sare;
- Cand cuptorul s-a incins bine, introduceti vasul pregatit asa cum v-am descris anterior si lasati carnea sa se coaca la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de patruzeci de minute. Scoateti apoi vasul din cuptor, indepartati sarea, aveti grija sa nu va ardeti. Scoateti carnea din vas, inveliti-o intr-o folie alimentara de aluminiu achizitionata din comert si lasati-o sa se raceasca invelita pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi feliati-o cat mai subtire si distribuiti-o cat mai uniform pe un platou;
- Puneti foile de gelatina la inmuiat urmand cu acuratete instructiunile de pe plic, scurgeti apoi gelatina si dizolvati-o in supa de carne. Nu fierbeti gelatina pentru ca o veti distruge. Cand s-a dizolvat in totalitate adaugati intreaga compozitie intr-un bol si lasati-o sa se solidifice, cand temperatura a scazut suficient introduceti vasul in frigider pentru a ajuta compozitia sa se solidifice mai bine;
- Indepartati coditele rosiilor cherry, spalati-le, lasati-le sa se scurga, apoi taiati-le pe jumatate sau in patru in functie de dimensiuni. Adaugati rosiile intr-un bol de salata;
- Spalati rucola in mai multe ape, apoi lasati-o sa se scurga bine, sectionati rucola si adaugati-o peste rosiile cherry. Condimentati salata cu sare, piper, menta, tarhon si maghiran dupa gust. Adaugati doua – trei linguri de ulei si amestecati bine pana la omogenizare;
- Adaugati salata peste feliutele de friptura de vita pregatita asa cum v-am descris anterior;
- Scoateti gelatina din frigider, indepartati-o din vas si taiati-o in cubulete;
- Distribuiti cubuletele cat mai uniform pe platou;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, in cazul in care nu se consuma in totalitate va recomandam sa introduceti platoul in frigider pentru a evita topirea gelatinei.
Friptura de vita cu rosii este extrem de aromata si foarte frageda, ea se pregateste usor si poate fi servita atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Va recomandam sa incercati acest preparat pentru ca in mod sigur gustul sau o sa va cucereasca si il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia. Preparatul are un aspect deosebit ceea ce il face foarte potrivit pentru o masa festiva alaturi de prieteni pe care o organizati in linistea caminului dumneavoastra.
Va dorim: Pofta buna!