Ecografiile prenatale sunt teste medicale de rutina pe care fiecare viitoare mamica le va efectua, in general cate o ecografie in fiecare trimestru al sarcinii. Testul implica efectuarea unui portret al fatului, prin utilizarea undelor sonore de frecventa inalta ce creeaza imagini.
Ecografiile prenatale – rolul lor in sarcina:
Ecografiile prenatale sunt teste obisnuite, cu rolul de a monitoriza evolutia sarcinii si dezvoltarea bebelusului – sunt foarte utile in sarcinile cu probleme (se observa fatul, placenta si sacul amniotic). Prima ecografie efectuata are rol de a:
- Confirma existenta sarcinii;
- Stabili varsta sarcinii;
- Stabili data aproximativa a nasterii;
- Verifica existenta unei sarcini gemelare sau multiple;
- Verifica existenta unor probleme grave – precum sarcina ectopica (in aceasta situatie, embrionul se dezvolta in tubul falopian si nu in uter si nu va putea supravietui);
- Verifica existenta unor anomalii congenitale. Insa ecografia prenatala are strict o valoare orientativa; daca se depisteaza o anomalie in sarcina, urmeaza testari ulterioare precum CVS (prelevare de tesut al placentei), amniocenteza (prelevare de lichid amniotic); asadar, ecografia are o valoare orientativa si nu de diagnostic, uneori nu depisteaza existenta unui defect al fatului, iar alteori – mai rar – indica existenta unui defect care apoi nu este confirmat; de aceea in identificarea unor probleme, ecografia nu poate fi singurul test – problemele depistate vor fi confirmate sau nu prin alte teste medicale.
Apoi, in trimestrul doi, in jurul saptamanii 18 de sarcina, va urma inca o ecografie prenatala cu rol de a:
- Observa evolutia sarcinii – dezvoltarea organelor si ritmul de crestere al fatului (daca intra in limite normale);
- Verifica pozitia fatului;
- Monitoriza miscarile fatului, a ritmului cardiac si a respiratiei;
- Identifica unele anomalii congenitale – unele pot sa nu fie identificate la prima ecografie;
- Evolua starea placentei si a lichidului amniotic (care poate fi prea putin sau prea mult);
- Stabili sexul fatului – la jumatatea sarcinii se disting organele genitale ale bebelusului;
In trimestrul trei medicul va recomanda o ultima ecografie prenatala, care are rolul de a verifica cresterea lui bebe, insa in special pozitia sa – daca este pozitionat corect pentru nastere. Insa daca se banuieste o problema in evolutia sarcinii sau daca exista unele simptome ale viitoarei mamici (sangerari, infectii, alte conditii sau afectiuni) medicul va efectua probabil mai multe ecografii combinate cu alte teste medicale (in special analize de sange).
Insa mai mult decat aceste practice beneficii ele ecografiilor prenatale, un altul este acela ca ii ofera viitoarei mamici prima poza a bebelusului ei! Ultima ecografie – cea din trimestrul trei – poate oferi un portret destul de clar mamicii. Legat de prima poza a bebelusului – nu va simtiti prost daca la ecografia initiala nu puteti sa va distingeti bebelusul – imaginea redata prin undele sonore este departe de a fi usor de perceput; asadar, puteti sa nu distingeti deoc clar bebelusul si sa va intrebati unde il vede medicul (ochii lui sunt formati). Nu va intristati doar din acest motiv – cereti-i medicului sa va explice si sa va arate inca o data pozitia bebelusului – dar nu veti vedea decat o forma indistincta prima data…
Ecografiile prenatale – tipuri:
- Ecografie abdominala – transductorul (aparatul ce trimite si recepteaza unde sonore) este miscat peste abdomenul mamicii. Este o procedura simpla, scurta (20-30 minute) si neintruziva care ofera o imagine a fatului.
- Ecografie transvaginala – pentru acest tip de ecografie, un transductor subtire este introdus in vagin pentru a crea o imagine mult mai detaliata a fatului si placentei (este recomandata in special in primul trimestru, pentru ca ofera mai clar si mai detaliat portretul). Este nedureroasa, desi poate fi resimtita putin invaziva.
- Ecografie 3D – aceasta ofera imagini extrem de clare si detaliate ale bebelusului. Poate fi utila in depistarea unor defecte ale tubului neural sau alte anomalii; insa este recomandata doar cand acestea sunt suspectate – este costisitoare si poate fi riscanta;
- Ecografie specializata – sunt anumite echipamente mai sofisticate utilizate pentru a efectua o ecografie specializata cu rol in verificarea anumitor probleme specifice suspectate.
Ecografiile prenatale – exista vreun risc?
Medicii ne spun ca ecografiile prenatale nu implica nici un risc pentru bebelus sau pentru viitoarea mamica. Si totusi, se sfatuieste ca viitoarea mamica sa fie precauta deoarece procedura inca nu este universal privita ca fiind 100% sigura (unii medici privesc ecografia ca fiind utila doar atunci cand se suspecteaza o problema in sarcina); asadar, o viitoare mamica nu trebuie sa se expuna testului decat cand este recomandat si considerat necesar – in general, cate o ecografie in fiecare trimestru si ecografii suplimentare doar cand se suspecteaza existenta unei probleme in evolutia sarcinii. NU se recomanda efectuarea unei ecografii doar pentru a afla sexul bebelusului sau pentru a obtine un portret!