Franta este, fara indoiala, paradisul elegantei si mai ales al modei, iar in privinta desingului pentru interior nu se lasa mai prejos. Decorul frantuzesc este unul dintre cele mai elegante stiluri de design interior, insa este o eleganta care imbina armonios elementele “citadine” cu cele rustice, creand un aspect deosebit si extrem de interesant.
Decorul frantuzesc, pe langa eleganta caracteristica, este un stil romantic, potrivit persoanelor boeme, care doresc o locuinta calduroasa si mai ales intima. Mai mult decat atat, este un tip de decor simplu, am putea spune chiar aerisit, care va permite jonglarea cu putine elemente.
Nu putem relata pe larg caracteristicile acestui tip de decor fara a mentiona faptul ca acesta are o istorie destul de indelungata, aflandu-se intotdeauna in topul preferintelor celor mai multi dintre designeri datorita aspectului clasic, elegant, dar si datorita armoniei si echilibrului caracteristice.
Din punctul de vedere al cromaticii, stilul frantuzesc se caracterizeaza prin imbinari armonioase intre pasteluri si tonuri neutre care confera un aer romantic si o atmosfera foarte primitoare. Tonurile neutre de bej, crem si maro pot fi imbinate cu cele de galben, verde, caramiziu si chiar si auriu. Dupa cum am mentionat si anterior, elementele rustice isi pot face si ele simtita prezenta intr-un mod inedit alaturi de elemente foarte elegante. De exemplu, in cazul bucatariei se poate opta pentru prezenta caramizilor nefinisate, acest element rustic combinandu-se creativ cu obiecte de mobilier din lemn masiv si foarte elegante.
In privinta obiectelor de mobilier, acestea sunt masive, marginile lor sunt rotunjite si liniile sunt simple. Aspectul obiectelor de mobilier caracteristice acestui tip de decor pentru interior au un aspect vintage si romantic. Desi liniile sunt simple si ornamentele nu sunt foarte bogate, in multe dintre cazuri se opteaza pentru obiecte de mobilier pictate, motivele florale fiind foarte des intalnite, avand un aer romantic unic.
De asemenea, lemnul natural este si el foarte apreciat.
In privinta materialelor textile, cel mai potrivit material este panza. Canapelele, fotoliile si scaunele pot avea diverse modele in culori neutre si pastelate pentru a se potrivit perfect cu restul obiectelor de mobilier si cu nuantele caracteristice peretilor si podelei. De asemenea, se recomanda folosirea perdelelor si a draperiilor nu foarte grele, care sa permita luminii sa patrunda intr-o mai mare masura in locuinta.
Si cum decoratiunile si accesoriile se numara printre cele mai importante elemente ale unei locuinte, printre cele mai importante se numara obiectele cu aspect antic de la casete din lemn si cutii pentru depozitare, pana la veioze si candelabre elegante care vor insufleti orice incapere.