Rețete culinare10 rețete delicioase cu fasole, vezi ce feluri de mâncare poți face

10 rețete delicioase cu fasole, vezi ce feluri de mâncare poți face

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare cu fasole.

1. Reteta de ciolan cu fasole reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru ciolanul cu fasole sunt urmatoarele:

  • un ciolan afumat de un kilogram;
  • 250 grame fasole;
  • o ceapa;
  • o legatura patrunjel;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de ciolan cu fasole va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Puneti fasolea la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu o seara inainte;
  2. Fierbeti fasolea alaturi de ciolan si ceapa pana cand bobul sau devine moale;
  3. La final presarati patrunjelul tocat marunt;
  4. Serviti fasolea de indata ce este gata cu o salata de varza tocata marunt.

2. Reteta de fasole batuta ca in Ardeal ​reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Timp de preparare: ​trei sferturi de ora.

​Ingredientele necesare pentru fasolea batuta ca in Ardeal sunt urmatoarele:

  • 250 grame fasole boabe;
  • trei cepe;
  • doi catei de usturoi;
  • bulion;
  • ulei;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de fasole batuta ca in Ardeal va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Lasati fasolea la inmuiat peste noapte, dati-o de trei ori in fiert, apoi fierbeti-o pana cand este gata intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare;
  2. Caliti ceapa pana devine sticloasa, adaugati bulion si lasati compozitia pe foc pana cand ajunge la consistenta dorite;
  3. Treceti fasolea prin blender pana cand obtineti o compozitie omogena, adaugati usturoiul pisat bine cu un praf de sare;
  4. Serviti fasolea distribuind uniform ceapa calita cu bulion deasupra fiecarei portii.

    Fasole cu carnati, Foto: whatdidyoueat.typepad.com
    Fasole cu carnati, Foto: whatdidyoueat.typepad.com

3. Reteta de fasole cu carnati afumati ​reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.

​Timp de preparare: ​o ora si jumatate.

​Ingredientele necesare pentru trei portii de fasole cu carnati afumati sunt urmatoarele:

  • 400 grame fasole boabe;
  • 400 grame carnati afumati;
  • o ceapa;
  • ulei de floarea soarelui;
  • boia iute sau dulce in functie de preferinte;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de fasole cu carnati afumati va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Lasati fasolea la inmuiat peste noapte intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare;
  2. A doua zi puneti scurgeti fasolea apoi puneti-o la fiert in putina apa, pana cand da in clocot, strecurati fasolea si repuneti-o la fiert, repetati procesul de trei ori, dupa care puneti fasolea la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Lasati fasolea sa fiarba pana cand bobul sau devine moale, iar pielita ce il inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine;
  3. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
  4. Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati o canitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea ei. Ceapa arsa va strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati vasul de pe foc, pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoarea aurie si a devenit sticloasa, adaugati-o peste fasolea ce fierbe;
  5. Lasati preparatul sa fiarba la foc mic timp de un sfert de ora;
  6. Sectionati carnatii in rondele de dimensiune egala pe care le adaugati in vasul cu fasole si ceapa. Condimentati cu sare, piper si boia iute sau dulce in functie de gust;
  7. Continuati fierberea pana cand cantitatea de apa se reduce la minim, in asa fel incat mancarea sa contina si putin sos;
  8. Serviti mancarea de indata ce este gata alaturi de o salata de varza alba sau de muraturi.

Fasolea cu carnati afumat reprezinta un preparat cunoscut in tara noastra si foarte apreciat, va recomandam sa incercati acest preparat, in cazul in care nu ati facut-o inca si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.

4. Reteta de ciorba de fasole in paine reprezinta un preparat delicios pe care merita sa il incercati de fiecare data cand aveti ocazia. Va prezentam mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de preparare: o ora.

Ingredientele necesare pentru opt portii de ciorba de fasole in paine sunt urmatoarele:

  • doua kilograme de fasole uscata boabe;
  • doua kilograme costita afumata;
  • 200 grame baby morcovi;
  • patru cepe;
  • jumatate de kilogram de rosii;
  • o legatura de patrunjel;
  • opt chifle;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba de fasole in paine va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Alegeti boabele de fasole, indepartandu-le pe cele degradate, apoi puneti fasolea la inmuiat cu un praf de sare, intr-o cantitate suficienta de apa pana a doua zi. Inmuierea fasolei este foarte importanta, ea va ajuta ca fierberea fasolei sa nu dureze foarte mult. A doua zi, scurgeti fasolea, apoi puneti-o la fiert intr-o cantitate mica de apa, lasati apa sa dea in doua – trei clocote, apoi strecurati din nou fasolea si repetati oparirea ei de doua – trei ori. Puneti apoi fasolea pe foc intr-o cantitate suficienta de apa, lasati fasolea sa fiarba pana cand pielita ce inveleste bobul are tendinta de a se crapa. Inainte de a opri focul gustati un bob de fasole, daca el se mesteca usor, inseamna ca fasolea este fiarta, in caz contrar lasati fasolea sa fiarba in continuare. Pe timpul fierberii bobul de fasole isi va mari volumul si va absorbi apa, tocmai de aceea va trebui sa ii acordati atentie preparatului la acest pas, adaugand apa pentru a evita afumarea fasolei. Cand este gata, lasati fasolea sa se scurga;
  2. Taiati un capac pentru fiecare chifla, apoi indepartati cu grija miezul (incercand sa nu rupeti peretii chiflei). Lasati chiflele la uscat peste noapte in bucatarie;
  3. Taiati costita in feliute, apoi in cubulete de dimensiuni egale;
  4. Taiati coditele morcovilor tineri, daca este cazul, apoi clatiti-i in doua – trei ape. Puteti folosi si baby morcovi congelati, insa in acest caz acestia trebuie lasati la decongelat intr-o strecuratoare;
  5. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt sau dati-o pe razatoarea cu ochiuri mari;
  6. Spalati rosiile, lasati-le la scurs. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, cand apa a dat in clocot, adaugati rosiile. Opariti rosiile pana cand pielita ce le acopera are tendinta de a se desprinde cu usurinta. Scoateti rosiile cu ajutorul unei supiere, lasati-le la scurs si racit, apoi indepartati-le pielita si tocati-le marunt sau dati-le pe razatoarea cu ochiuri mari;
  7. Spalati legatura de patrunjel, lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
  8. Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt sau data prin razatoarea cu ochiuri mari. Caliti ceapa la foc potrivit amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu, eventual sa indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Cand ceapa a devenit sticloasa si a capatat o culoare aurie, adaugati morcovii tineri. Caliti morcovii alaturi de ceapa, pana cand isi schimba textura si culoarea. Opriti focul si lasati legumele sa se raceasca;
  9. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare si piper. Lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati legumele calite anterior. Dati apa in doua – trei clocote, apoi adaugati fasolea. Continuati fierberea legumelor timp de un sfert de ora, in continuare adaugati rosiile tocate marunt sau date prin razatoare anterior. Gustati ciorba, iar daca este nevoie condimentati-o cu sare si piper dupa gust. Lasati ciorba sa fiarba pentru inca jumatate de ora la foc potrivit, apoi opriti focul si adaugati patrunjelul tocat marunt anterior. Acoperiti ciorba cu un capac in intregime si lasati verdeata sa isi distribuie aroma in preparat timp de cinci, maxim zece minute;
  10. Adaugati cu ajutorul unui polonic, cantitati egale de ciorba in chiflele golite de miez si lasate la uscat peste noapte;
  11. Serviti ciorba de indata ce este gata, pentru a evita inmuierea excesiva a painicilor. In cazul in care doriti sa degustati ciorba mai tarziu va recomandam sa nu o adaugati in paine, urmand sa o faceti numai in momentul servirii;
  12. Serviti ciorba de fasole alaturi de un ardei iute sau cu un adaos de smantana.

Ciorba de fasole in paine o puteti servi in intreaga Romanie, ea este delicioasa si urmand pasii descrisi mai sus puteti sa o pregatiti cu usurinta si in linistea caminului dumneavoastra. Va recomandam sa o incercati pentru ca o veti indragi de la prima degustare si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.

Bors de fasole, Foto: bucataria-romaneasca.ro
Bors de fasole, Foto: bucataria-romaneasca.ro

5. Reteta de bors de fasole cu zeama de varza se serveste inaintea felului principal la masa de pranz, acest fel de mancare nu este recomandat pentru masa de seara fiind considerat greu de digerat datorita continutului bogat in fasole, dar si in zeama de varza. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.

Ingrediente necesare pentru borsul de fasole cu zeama de varza:

  • jumatate de kilogram de fasole;
  • tarhon;
  • un ciolan afumat;
  • doua – trei cepe;
  • un pastarnac;
  • cimbru;
  • un morcov;
  • un litru de zeama de varza murata;
  • leustean;
  • ulei;
  • boia de ardei dulce sau iute (in functie de gusturile dumneavoastra).

Iata cum se prepara reteta de bors de fasole cu zeama de varza:

  1. Fasolea trebuie lasata in apa cu putina sare peste noapte, in acest fel ea se va inmuia si va fi mult mai usor de fiert pentru a doua zi, deasemenea pe langa apa ce o va inmuia fasolea va trage si sarea, care o va face bineinteles mai gustoasa. A doua zi puneti fasolea la fiert in putina apa, cat sa fie acoperita, dati-o intr-un clocot, apoi strecurati-o si adaugati o noua cantitate de apa pe care o dati din nou in clocot. Repetati procesul de trei ori, apoi puneti-o la fiert cu o cantitate suficienta de apa, condimentand pentru inceput cu sare si piper dupa gust. Fasolea isi va mari volumul si odata cu aceasta va consuma o mare cantitate din apa, tocmai de aceea trebuie sa fiti atenti si sa verificati din cand in cand cantitatea de apa pentru a evita arderea fasolei. In functie de cat de proaspata este fasolea, ea va fierbe mai repede sau mai greu, asadar un timp standard pentru fierberea ei nu poate fi estimat. Cand fasolea este fiarta boabele sale vor fi extrem de moi, iar foita cu care sunt invelite va avea tendinta de a se crapa;
  2. Dupa jumatate de ora de la inceperea fierberii fasolei puteti adauga ciolanul. Fierbeti fasolea impreuna cu ciolanul pana cand acesta este gata. Veti observa tendinta carnii de a se desprinde de pe os in momentul in care ciolanul este complet fiert. Scoateti carnea din oala in care a fiert, dezosati-o, apoi taiati-o in bucatele generoase. Reintroduceti bucatelele in ciorba dupa ce le-ati taiat in cubulete si continuati fierberea pana cand si fasolea s-a fiert in totalitate;
  3. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi dati-o pe razatoarea mare sau tocati-o marunt;
  4. Curatati morcovul, spalati-l apoi dati-l pe razatoare sau taiati-l in rondele in functie de preferintele dumneavoastra;
  5. Curatati pastarnacul, spalati-l, dati-l prin razatoarea mare;
  6. Spalati leusteanul, lasati-l la scurs, apoi tocati-l marunt pana la codite;
  7. Pregatiti o tigaie cu putin ulei, lasati-o la incins, iar cand uleiul a inceput sa sfaraie, adaugati pentru inceput ceapa. Caliti ceapa la foc potrivit, avand grija sa nu o ardeti. Daca ceapa a capatat o culoare bruna, inseamna ca ati ars-o si va trebui sa o luati de la capat. Va recomandam sa reduceti focul la minim, atunci cand ceapa are tendinta de a se arde. Ceapa este suficient calita atunci cand capata o culoare aurie si o textura sticloasa. In continuare adaugati morcovul dat pe razatoare si pastarnacul. Condimentati amestecul cu boia dulce sau iute in functie de preferintele dumneavoastra, cimbru, tarhon, sare si piper dupa gust. Caliti legumele la foc potrivit pana cand isi schimba culoarea si textura, puteti adauga la acest pas cateva linguri de pasta de rosii, dar aceasta depinde numai de gusturile dumneavoastra;
  8. Cand legumele sunt calite adaugati-le in ciorba. Fierbeti-le alaturi de fasole si ciolan pana cand fasolea este gata, iar boabele ei se inmoaie;
  9. Cu un sfert de ora inainte de a opri focul adaugati zeama de varza si dati ciorba in doua – trei clocote;
  10. Opriti ciorba si presarati-o cu leusteanul tocat marunt anterior.

Borsul de fasole cu zeama de varza se serveste cald si este un remediu excelent impotriva mahmurelii. Va recomandam sa gustati zeama de varza inainte de a condimenta ciorba si in functie de cat de multa sare contine aceasta sa reglati cat de mult sarati preparatul.

6. Reteta de icre de fasole se prepara rapid si nu este extrem de costisitoare. Ea poate fi servita ca fel principal la masa alaturi de friptura de porc sau de carnati, dar poate fi consumata si sub forma de sandvis in orice moment al zilei.

Timp de preparare: 90 de minute.

Cost estimativ al unei portii: doi lei.

Ingrediente pentru reteta de icre de fasole:

  • 250 grame de fasole;
  • 1 ceapa;
  • 1 morcov;
  • 125 ml de ulei;
  • 1 lingura de mustar;
  • lamaie;
  • 1 lingurita de boia;
  • piper si sare.

Iata cum se prepara icrele de fasole:

  1. Fasolea se lasa la inmuiat cu putina sare cu o zi inainte;
  2. Inainte de a prepara icrele propriu zise, trebuie sa dati fasolea in fiert de trei ori, schimband apa de fiecare data;
  3. Curatati ceapa, spalati-o, apoi tocati-o marunt sau dati-o pe razatoarea mare;
  4. Curatati morcovul, spalati-l, apoi taiati-l in jumatate;
  5. Taiati lamaia pe jumatate si stoarceti-o intr-un vas. Strecurati sucul rezultat pentru a evita prezenta semintelor in el;
  6. Puneti fasolea la fiert si asteptati pana cand bobul incepe sa se crape. In functie de calitatea fasolei si de cat de proaspata este acest proces poate dura mai mult sau mai putin timp;
  7. In momentul in care fasolea a inceput sa se inmoaie si se apropie de punctul in care se considera ca este fiarta, adaugati morcovul si lasati-o sa fiarba pana cand este pregatita pentru a fi consumata;
  8. Scoateti morcovul si strecurati fasolea;
  9. Dati fasolea prin blender sau masina de tocat. Deasemenea fasolea fiarta poate fi maruntita si cu ajutorul unui pisalog de piure;
  10. Dupa ce fasolea a fost maruntita bine, adaugati-i mustarul, zeama de lamaie si intreaga cantitate de ulei. Adaugati uleiul treptat si amestecand in acelasi sens pentru ca preparatul se poate taia. Deasemenea este foarte important ca temperatura uleiului sa nu difere foarte mult fata de cea a fasolei;
  11. Condimentati compozitia cu sare si piper dupa gust, iar la final adaugati ceapa tocata marunt sau data prin razatoare;
  12. Daca este nevoie adaugati putin din apa in care a fiert fasolea pentru a obtine o compozitie mai omogena.

Icrele de fasole sunt preparate in diferite moduri. In multe zone ale tarii se adauga bulion, dar si ceapa calita bine. Usturoiul apare deasemenea in multe zone din tara noastra. Oricum ar fi preparat acest fel de mancare este la fel de apreciat si nemaipomenit de gustos.

7. Gulasul de porc este un fel de mancare unguresc, insa in Transilvania, romanii au imprumutat de la maghiari acest tip de preparat. Va prezentam mai jos reteta pentru gulas de porc cu dovlecel si fasole verde.

Ingrediente reteta gulas de porc cu dovlecel si fasole verde:

  • 1 dovlecel;
  • 2 linguri ulei;
  • 600 g carne de porc;
  • 250 g fasole verde;
  • 1 lingura faina;
  • 1 lingura bulion;
  • piper, boia dulce, sare;
  • 350 ml supa;
  • 150 ml vi rosu sec.

Modul de preparare pentru gulasul de porc cu dovlecel si fasole verde este urmatorul:

  1. Taiati carnea in bucatele si puneti-o la calit in tigaie cu putin ulei;
  2. Curatati si taiati dovlecelul pe lung in fasii suficient de groase;
  3. Cand carnea s-a calit, treceti-o prin faina si caliti-o in continuare adaugand si bulionul;
  4. Dupa ce ati condimentat amestecul dupa gust cu boia, sare si piper stingeti cu vin. Lasati sa fiarba la foc mediu timp de cinci minute;
  5. Adaugati apoi dovlecelul, fasolea verde si supa. Lasati totul sa fiarba timp de maxim 20 de minute.

Gulasul cu dovlecel si fasole verde se serveste cald langa o garnitura de orez.

8. Reteta de tocanita de fasole va prezinta un fel principal extrem de gustos pe care il puteti servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.

Timp de preparare: o ora si jumatate.

Ingredientele necesare pentru trei portii de tocanita de fasole sunt urmatoarele:

  • 200 grame fasole boabe uscata;
  • doua fire de ceapa verde;
  • 250 grame piept de porc;
  • un fir de praz;
  • cinci rosii;
  • doi catei de usturoi;
  • un ardei capia;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de tocanita de fasole va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:

  1. Puneti fasolea peste noapte la inmuiat cu o cantitate suficienta de apa si un praf de sare, in acest fel ea va fierbe mai usor. A doua zi strecurati fasolea, apoi puneti-o sa fiarba la foc iute intr-o cantitate mica de apa. Dati fasolea in doua – trei clocote, apoi strecurati-o. Repetati procesul de inca doua ori, apoi puneti fasolea la fiert intr-o cantitate mare de apa, cu un praf de sare la foc potrivit spre mic. Pe timpul fierberii boabele de fasole isi vor mari volumul si vor absorbi o cantitate mare de apa, tocmai de aceea trebuie sa acordati atentie preparatului la acest pas pentru a evita afumarea fasolei. Cand este gata scoateti fasolea din apa in care a fiert cu ajutorul unei supiere si lasati-o sa se scurga. Nu aruncati apa in care a fiert fasolea pentru ca o veti folosi mai departe in preparat;
  2. Curatati ceapa, spalati-o, taiati-o rondele incluzand si putin din partea verde pentru un plus de culoare si de gust;
  3. Spalati carnea de porc, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in cubulete;
  4. Curatati prazul, indepartati-i partea verde, apoi lasati-l la scurs. Taiati prazul in rondele de grosime medie;
  5. Spalati rosiile, lasati-le la scurs. Puneti pe foc o oala cu o cantitate suficienta de apa si un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati sare. Opariti rosiile pana cand pielita lor are tendinta de a se desprinde de la sine. Scoateti rosiile din apa fierbinte si lasati-le sa se scurga si sa se raceasca. Indepartati coaja rosiilor si cotorul, apoi tocati-le marunt sau dati-le prin razatoarea cu ochiuri mari;
  6. Curatati usturoiul, pisati-l cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
  7. Spalati ardeiul la exterior, taiati-l pe jumatate, indepartati cotorul, nervurile albe si eventualele seminte. Spalati ardeiul din nou, de aceasta data si la interior, apoi sectionati-l in cubulete;
  8. Puneti pe foc un vas cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa taiata in rondele anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa va strica atat gustul, cat si textura preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu si eventual indepartati tigaia de pe foc pentru a permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si a devenit sticloasa, adaugati cubuletele de carne. Acoperiti vasul in intregime cu un capac si lasati carnea sa se inabuse pana cand isi schimba textura si culoarea, apoi adaugati ardeiul tocat in cubulete. Reacoperiti vasul si lasati ardeiul sa isi schimbe culoarea si textura. In continuare adaugati fasolea. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati cu ajutorul unui polonic putin cate putin din zeama in care a fiert fasolea. Fierbeti tocanita pentru inca un sfert de ora. Amestecati rosiile cu usturoiul, apoi adaugati sosul format peste tocanita. Amestecati bine pana la omogenizare si lasati mancarea pe foc pentru inca zece minute, maxim un sfert de ora;
  9. Serviti mancarea de indata ce este gata, adaugati rondelele de praz pentru fiecare portie;
  10. Serviti tocanita cu o salata de varza sau una de muraturi.

Tocanita de fasole este extrem de gustoasa,  ea se pregateste usor si va recomandam sa o incercati, in mod sigur o veti indragi inca de la prima degustare si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.

Tarta cu fasole, Foto: otletkonyha.hu
Tarta cu fasole, Foto: otletkonyha.hu

9. Reteta de tarta aperitiv cu fasole se prepara usor si poate fi servita ca aperitiv atat la masa de seara, cat si la cea de pranz. Aspectul deosebit pe care il are acest preparat, il recomanda si in cadrul unei mese festive. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: 40 de minute.

Timp de fierbere: o ora.

Pret estimativ pentru opt portii: zece lei.

Ingredientele necesare pentru opt portii de tarta aperitiv cu fasole sunt urmatoarele:

  • un kilogram de fasole alba;
  • opt linguri de ulei;
  • opt catei de usturoi;
  • piper;
  • sare;
  • doua cesti cu ulei;
  • opt cepe;
  • opt rosii;
  • cimbru;
  • patrunjel verde pentru decor.

Modul de preparare pentru reteta de tarta aperitiv cu fasole facaluita va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Spalati fasolea, apoi lasati-o la inmuiat peste noapte cu un praf de sare;
  2. A doua zi puneti fasolea la fiert intr-o cantitate suficienta de apa. Cand a dat in clocot, scurgeti fasolea intr-o strecuratoare, apoi repetati procesul de inca doua ori (dand fasolea intr-un clocot si scurgand-o);
  3. Dupa ce ati oparit suficient fasolea (de trei ori), puneti-o la fiert intr-o cantitate suficienta de apa. Condimentati cu sare, cimbru si piper. Lasati fasolea sa se fiarba pana cand pielita sa are tendinta de a se decoji, iar boabele de fasole devin extrem de moi. Lasati fasolea la scurs;
  4. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  5. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt sau dati-o pe razatoarea mare;
  6. Spalati rosiile, indepartati-le cotorul, apoi dati-le pe razatoarea mare;
  7. Spalati bine frunzele de patrunjel pentru decor, apoi lasati-le la scurs;
  8. Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei. Cand uleiul a inceput sa sfaraie adaugati ceapa. Caliti ceapa pana cand devine sticloasa si capata o culoare aurie. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul. Ceapa arsa strica gustul si textura preparatului, asadar va recomandam sa o evitati. Cand ceapa este bine calita, adaugati rosiile date prin razatoare anterior. Condimentati cu sare si piper, lasati amestecul sa scada pana cand cantitatea de lichid se reduce la minim;
  9. Puneti boabele de fasole fierte si scurse anterior, intr-un blender, adaugati usturoiul, apoi condimentati cu sare si piper dupa gust. Dati prin blender fasolea, apoi puneti amestecul intr-un vas incapator, adaugati treptat uleiul, mixand in continuu pana cand compozitia se leaga bine si capata consistenta unui piure mai dens;
  10. Pregatiti un platou: asezati ca prim strat o cantitate suficienta de fasole, continuati cu un alt strat de ceapa si rosii calite. Adaugati un nou strat de fasole. Dati forma preparatului cu ajutorul unui cutit;
  11. Decorati preparatul cu frunzele de patrunjel.

Tarta aperitiv cu fasole este delicioasa si extrem de hranitoare, legumele calite in combinatie cu piureul de fasole reprezinta cea mai buna combinatie pe care va sfatuim sa o incercati pentru ca in mod sigur nu veti fi dezamagiti.

10. Reteta de fasole cu carne tocata de vita reprezinta un preparat delicios ce se prepara extrem de usor si pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.

Timp de preparare: o ora.

Ingredientele necesare pentru trei portii de fasole cu carne tocata de vita sunt urmatoarele:

  • 250 grame de fasole uscata;
  • doua cepe;
  • doi catei de usturoi;
  • 250 de grame de carne de vita;
  • 200 grame bulion;
  • o legatura de patrunjel;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de fasole cu carne tocata de vita va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Puneti fasolea la inmuiat peste noapte intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare;
  2. Curatati ceapa, spalati-o, apoi lasati-o la scurs si tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
  3. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  4. Spalati carnea de vita, fasonati-o pentru a-i indeparta resturile de tendoane, apoi taiati-o in cubulete. Montati masina de tocat si treceti cubuletele de carne prin aceasta. Condimentati carnea cu sare si piper dupa gust, pastrati-o la rece pana cand o veti folosi in preparat;
  5. Spalati legatura de patrunjel, lasati-o la scurs, tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
  6. Scurgeti fasolea, apoi puneti-o la fiert intr-o cantitate mica de apa. Lasati apa sa dea in doua – trei clocote, apoi scurgeti fasolea. Puneti din nou fasolea la fiert, urmand sa o scurgeti din nou. Repetati procesul de doua – trei ori, apoi puneti fasolea la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Fierbeti fasolea la foc potrivit, adaugand din cand in cand apa. Acordati atentie fasolei pe timpul fierberii, pentru ca ea absoarbe apa si se poate afuma. Fierbeti fasolea pana cand pielita ce o acopera are tendinta de a se desprinde de la sine. Scoateti un bob de fasole din apa fierbinte si gustati-l, daca el este moale si se poate mesteca usor, inseamna ca fasolea este fiarba. Scurgeti fasolea, pastrand apa in care a fiert;
  7. Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul pisat. Caliti ceapa si usturoiul la foc potrivit amestecand din cand in cand pentru a evita arderea lor. Ceapa arsa, dar si usturoiul strica gustul si textura preparatului final. Daca observati ca legumele au tendinta de capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu si eventual sa indepartati tigaia de pe foc pentru a permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand legumele au capatat o culoare aurie si au devenit sticloase, scoateti carnea din frigider si adaugati-o in tigaie. Caliti carnea alaturi de legume pana cand se rumeneste frumos, adaugati apoi boabele de fasole scurse bine. Acoperiti tigaia cu un capac in intregime, lasati preparatul sa se inabuse timp de un sfert de ora, apoi adaugati intreaga cantitate de bulion. Gustati preparatul, iar daca este cazul condimentati-o cu sare si piper dupa gust. Continuati sa fierbeti mancarea, iar la final adaugati patrunjelul. Opriti focul, acoperiti tigaia cu un capac si lasati patrunjelul sa isi distribuie aroma timp de cinci – zece minute;
  8. Serviti mancarea de indata ce este gata, distribuind-o in portii egale;
  9. Adaugati-i alaturi o salata de varza sau o salata de muraturi.

Fasolea cu carne tocata de vita se poate servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Va recomandam sa incercati acest preparat pentru ca in mod sigur il veti aprecia, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.