Cand se efectueaza testul de infertilitate, care are rolul de a descoperi de ce o femeie si un barbat nu pot concepe un copil? In ziua de astazi, numarul cuplurilor ce intampina dificultati in a concepe copii este nelinistitor de mare. O parte in aceasta situatie o joaca, incontestabil, viata nesanatoasa pe care o ducem astazi, insa si varsta din ce in ce mai inaintata la care partenerii unui cuplu sunt pregatiti de a avea un copil.
Testul de infertilitate va incerca sa descopere cauzele pentru care unul dintre partenerii cuplului au probleme de fertilitate. Majoritatea cazurilor de infertilitate sunt cauzate de anumite probleme ale trompelor uterine sau ale ovulatiei femeii si probleme ale calitatii si cantitatii spermei la barbati. Totusi, unele cazuri de infertilitate raman necunoscute, in pofida testarilor – testele nu indica o problema si totusi cuplul nu poate procrea.
Cand este necesar testul de infertilitate al ambilor parteneri?
In primul rand, trebuie sa realizati ca a concepe un copil cere timp: nu are rost sa intrati in panica, sa va faceti ganduri negre si sa efectuati testari complicate daca nu incercati intai sa concepeti timp de un an. Daca ati utilizat o metoda contraceptiva pe baza de hormoni, trebuie sa stiti ca va fi nevoie de o perioada de asteptare: 1 an fara nici o metoda contraceptiva cand aveti sub 30 de ani si chiar 2 ani, daca aveti peste 30 de ani.
De abia dupa aproximativ un an de incercari fara succes este, intr-adevar, cazul sa treceti prin testari medicale diverse, pentru a identifica o posibila problema de fertilitate – la femeie sau la barbat. Insa testarile va supun unui stres intens si de aceea mai bine nu va ganditi la ce este mai rau de la inceput: este absolut in regula sa dureze o perioada pana ce reusiti sa ramaneti „insarcinati” – discutati si cu medicul si intrebati-l ce perioada de incercari este considerata in regula, pana sa ajungeti la testul de infertilitate.
Testul de infertilitate trebuie, insa, efectuat cat mai repede de catre partenerii cuplului ce nu reusesc sa aiba un copil, atunci cand exista indicii ale unei probleme de fertilitate: femeia are menstruatie neregulata sau chiar lipsa menstruatiei in unele luni; femeia a pierdut sarcini; femeia are boala inflamatorie pelvina sau alte afectiuni ale aparatului reproducator; femeia a suferit o interventie medicala urmata de complicatii la aparatul reproducator; barbatul nu are ejaculare.
Unele proceduri sunt simple si recomandate inca de la inceput cand partenerii se decid sa faca un copil, altele complexe si destul de costisitoare. Medicul va va recomanda ce testari specifice sa efectuati, in functie de varsta, istoric medical, de perioada de timp in care ati incercat sa concepeti. Procedurile pot fi:
- Anamneza si examenul medical general – se evalueaza factorii ce ar putea afecta fertilitatea partenerilor: metode contraceptive utilizate, prezenta si regularitatea menstruatiei, regularitatea contactului sexual, medicatii utilizate si interventii medicale suferite, stil de viata, afectiuni existente. Examenul medical fizic evalueaza starea generala de sanatate a ambilor parteneri si sanatatea aparatului reproducator, in cautarea unor indicii.
- Test de sange. Ambii parteneri vor efectua si test de sange – va masura anumiti hormoni direct legati de fertilitatea feminina si masculina si de functionarea aparatului reproducator.
- Testarea spermei – se va evalua cantitatea (volum, numar spermatozoizi) si calitatea (motilitatea) spermei barbatului.
- Test de determinare a ovulatiei – acestea se pot efectua si acasa, identificand in urina hormonul luteinizant care indica prezenta ovulatiei la femeie.
- Test postcoital – se va analiza mucusul cervical al femeii la cateva ore dupa contactul sexual.
- Laparoscopia – se vor analiza ovarele si trompele uterine ale femeii.
- Histeroscopie – se va analiza mucoasa uterina a femeii si des se va prelua tesut pentru analize ulterioare.
Exista si alte testari medicale, acestea fiind printre cele mai comune. Medicul va recomanda testele pe care le considera utile si va decide continuarea investigatiilor, in cazul in care nu se depisteaza nici o problema la nici unul dintre parteneri. Trebuie sa stiti, insa, ca uneori, testele nu vor gasi nimic in neregula – infertilitatea va ramane fara cauza cunoscuta.
Rabdarea este de aur!
Conceperea unui copil dureaza – nu va grabiti sa faceti testari medicale complicate, atat timp cat nu ati incercat timp de cam un an sa concepeti. Multe cupluri au dificultati in conceperea unui copil – insa cu cat va ingrijorati si stresati mai mult, cu atat scad sansele sa deveniti parinti (stresul este un inamic major al fertilitatii)!
Testele de infertilitate costa si aduc un stres major in viata partenerilor
De aceea, este de preferat sa treceti la testari medicale de abia cand nu ati avut succes o perioada semnificativa de timp. Inaintea testarilor complexe, puteti doar sa efectuati o examinare generala a starii voastre de sanatate (foarte importanta in general, cand doriti sa concepeti) si sa urmariti perioada de ovulatie.
Acestea doua sunt masurile ce trebuie luate intotdeauna, imediat ce va doriti un copil – restul testelor pot astepta… Folositi metode combinate de determinare a ovulatiei – calculul calendaristic, metoda temperaturii bazale si chiar teste de urina! A sti cand apare ovulatia este esential – daca nu o determinati corect, puteti esua in concepere, insa fara a avea o problema de fertilitate!
Nu va pierdeti speranta!
A trecut cam un an deja si nici o veste buna – testele de sarcina se incapataneaza sa arate rezultat negativ? Nu incetati sa sperati, sa ganditi pozitiv si sa incercati! Si mai ales, incercati din rasputeri sa nu va lasati doborati de ganduri negre – tristetea, nervozitatea, anxietatea dauneaza major fertilitatii! Faceti tot posibilul sa va pastrati o atitudine pozitiva si continuati sa sperati – chiar cand ajungeti la testul de infertilitate (testele pot sa va indice sanse drastic scazute de concepere si totusi minunea sa se intample)!
Incercati si incercati
Insa in acelasi timp, nu uitati ca sexul nu este doar pentru conceperea copilului; incercati sa nu transformati partidele de sex intr-un automatism, lipsit de sentimente; si mai ales, nu faceti sex doar cand trebuie, la ovulatie – faceti sex cat mai des!
Nu va invinovatiti!
Cand testul de infertilitate indica o problema la unul dintre voi, incercati sa nu va invinovatiti – nu este vina voastra ca asa s-a intamplat, este o piedica aparuta in viata voastra, insa nu sunteti raspunzatori de aceasta. Adevarul este ca uneori, testele nu pot gasi cauza infertilitatii; iar uneori, infertilitatea nu are sanse sa fie tratata. Oricat de mici sunt sansele, nu va pierdeti speranta! Si cand sansele sunt aproape de zero, traiti-va impreuna durerea, insa nu considerati acesta sfarsitul (exista tratamente; exista donatori; exista tehnici de reproducere asistata cu rate mari de succes; exista optiunea adoptiei – atati copilasi nevinovati sunt pierduti in viata, fara nimeni care sa ii iubeasca)!
Infertilitatea si durerea
Testul de infertilitate va da sanse drastic scazute de a concepe un copil, iar tratamentele nu merg… Pentru a va continua viata, trebuie sa va traiti durerea, nu sa incercati sa o ignorati. Va veti simti furiosi – furiosi si invidiosi pe cei care au atat de usor copii, fara sa incerce macar, pe fetele tinere care raman insarcinate si care nu stiu ce noroc au; va veti simti fara nimic ramas, goi – femeia infertila se poate simti inutila; va veti simti nedreptatiti; poate ca veti simti ca relatia voastra nu isi mai are scop.
Incercati sa nu va indepartati unul de altul intr-o situatie atat de grea precum este aceasta – incercati, dimpotriva, sa va apropiati si sa va traiti impreuna durerea. Ca orice durere majora in viata, aceasta trebuie plansa, traita si intr-un final, va fi lasata in urma si veti putea sa continuati si sa intrezariti din nou o luminita…