Sughitul fatului in timpul sarcinii nu este deloc un motiv de ingrijorare pentru o viitoare mamica: dimpotriva, este un fenomen normal, care arata ca micutul este sanatos! In general, orice mamica simte macar de cateva ori in sarcina cum bebelusul sughita – de fapt, chiar si dupa nastere se intampla des ca pe cel mic sa il apuce sughitul!
Cand incepe bebelusul sa sughite?
Desi o mamica nu simte inca, fatul poate sughita inca de pe la sfarsitul primului trimestru sau, mai des si mai sigur, pe parcursul trimestrului doi – saptamana 18. Uneori, aceste miscari ritmice cauzate de sughit pot fi surprinse in timpul ecografiei – se observa cum fatul tresare usor si ritmic.
Prima oara cand mamica poate simti aceste sughituri este prin saptamanile 20-26 de sarcina. Sughitul fatului se va simti ca o serie de mici spasme ritmice, diferite de loviturile sau de celelalte miscari ale micutului: unele mamici le simt chiar de mai multe ori intr-o zi, altele la distante mai mari. Aceste spasme ritmice dureaza ca orice sughit – timp de cateva minute constant.
De ce sughita bebelusul?
Sughitul este in general provocat de contractiile diafragmei si este un fenomen normal pentru oricine. Fatul incepe sa sughite, se pare, dupa ce el respira in lichidul amniotic sau il inghite si acest lichid intra si iese din plamani, contractand diafragma. Insa de ce multi bebelusi sughita foarte des atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere nu s-a aflat deocamdata.
Tot ce se cunoaste este ca sughitul fatului nu presupune nici o problema, este normal, chiar daca simtiti frecvent – de mai multe ori pe zi – ca are o „sedinta” de sughit! Unii specialisti afirma ca sughitul fatului in timpul sarcinii este chiar sanatos pentru dezvoltarea sa, avand rolul de a stimula dezvoltarea diafragmei si deci a functiei respiratorii prin miscarile ritmice.
Sughitul fatului il deranjeaza?
Simte micutul aceeasi iritare pe care o simtim noi atunci cand ne apuca sughitul timp de mai multe minute? Se pare ca nu! Bebelusul in-utero nu pare deranjat si afectat de sughit, chiar atunci cand o sedinta dureaza peste 15-20 minute la rand! Nici nou-nascutii nu sunt de obicei iritati de sughit, decat daca acesta se prelungeste sau daca ii impiedica sa se hraneasca.
Exista vreun semn de ingrijorare?
In general, nu. Insa medicii recomanda ca o mamica sa observe cat de des sughita fatul in general cand recunoaste senzatia specifica, deoarece o intensificare subita a sedintelor de sughit poate indica faptul ca fatul nu are suficient oxigen. Daca se observa o crestere semnificativa a perioadei de sughit – in loc de cateva minute ca de obicei, dureaza mai mult (aceasta depinde de cat dureaza in mod normal – unii bebelusi pot sughita chiar 20 minute) – daca se observa mai multe „sedinte” de sughit intr-o zi decat in mod normal si daca spasmele sunt mai intense, mai puternice, discutati cu medicul.
Acesta poate prefera sa fie precaut si sa efectueze o ecografie pentru a verifica cordonul ombilical – cand cordonul ombilical se infasoara strans in jurul gatului bebelusului, se poate bloca transmiterea de oxigen si circulatia sangelui (in aceste cazuri rare, bebelusul se agita si sughita in exces).