Limbajul trupului ne spune deseori mult mai multe decat cuvintele – si asta pentru ca orice om comunica nu numai prin vorbe, ci si prin privire, mimica si gesturi. Mai mult, cuvintele pot fi controlate si pot sa insele – in timp ce limbajul trupului este mult mai dificil de controlat, fiind adesea instinctiv si neconstientizat! Oricat doresti sa convingi pe cineva de ceva, limbajul nonverbal te poate trada!
De aceea, a invata semnificatiile expresiilor faciale, ale privirilor si gesturilor si a le observa la tine insati si la cei din jur ajuta in orice tip de comunicare si ajuta chiar la manipularea si persuasiunea persoanelor. Cand inveti sa intelegeti ce transmite o persoana prin limbaj nonverbal, poti sa intri pe aceeasi unda cu ea si astfel sa o faci sa te asculte. In cuplu, a intelege si a raspunde la acest tip de limbaj, a armoniza mesajele trupului cu ale celuilalt este un aspect important.
Ati observat ca puteti sa realizati daca un cuplu este cu adevarat fericit doar privindu-i cum interactioneaza fara cuvinte? Ei pot sta chiar la departare unul de altul, insa observati ca si-au creat un cod comun al limbajului trupului – priviri subtile cu semnificatii, expresii faciale pe care ambii le inteleg, semne secrete… Aici sta o mare parte din comunicarea si intimitatea cuplului – in impartasirea limbajului nonverbal si crearea unui cod comun.
Limbajul trupului in cuplu
Primul indiciu al unui cuplu fericit este contactul ochi-in-ochi, intelegerea prin privire. Adevarata intimitate si cunoastere intr-o relatie se atinge doar atunci cand esti in masura sa stii ce iti transmite partenerul prin privirea sa, si mai mult, sa percepi emotiile sale, starea sa de spirit doar uitandu-te in ochii sai. Pare ideal? Este cat se poate de usor – insa necesita perceptie si cunoastere intima. Un indiciu ca ceva nu este bine este evitarea contactului ochi-in-ochi – cand privirea evita incapatanat persoana, insemna in general ca esti nervos sau vrei sa nu fi pe moment langa aceasta.
Cand privirea se axeaza constant pe alte parti ale persoanei, inseamna ca esti emotionat; cand privirea se indreapta in jos, te gandesti la ceva, iar cand vorbesti si te uiti in jos sau intr-o parte, inseamna ca incerci sa minti (minciuna se detecteaza usor: evitarea privirii si privitul in jos/in parti, inghitit, scarpinat fata sau…lipsa expresiilor faciale)! Toti invatam sa distingem ce inseamna privirea partenerului – si ar trebui sa acordam mai multa atentie mesajului transmis, caci ochii rareori ne mint. Un cuplu fericit va face contact ochi-in-ochi des, in special daca cei doi nu sunt unul langa altul – de exemplu, la o petrecere, vor comunica regulat prin privire daca sunt separati, discutand cu alte persoane.
Expresiile faciale vin sa adauge un plus de intelegere. Sunt o parte importanta din limbajul trupului – invatam ce ne transmite partenerul in cuplu atunci cand se stramba, cand isi ridica o spranceana, cand se incrunta, cand isi rostogoleste ochii, cand face cu ochiul, cand inclina in sus sau in jos buzele, cand isi musca buzele, cand da din nas, isi strange sau dilata narile, cand zambeste intr-un fel sau intr-un alt fel…
Expresiile faciale sunt primul indiciu prin care ne dam seama daca o persoana este atrasa de noi si prin care suntem noi insine atrase de persoana. In general, oamenii sunt atrasi de expresiile optimiste, zambitoare, ce transmit fericire. Femeile sunt atrase des si de expresiile ce transmit si nefericire, tristete – instinctul lor de a proteja le face sa fie perceptive la asemenea mesaje. In cuplu, atunci cand esti in masura sa percepi starea celuilalt prin expresia sa, atunci cand sti ce anume inseamna un tip de zambet si ce anume inseamna un altul, atunci exista o adevarata cunoastere si o comunicare reala.
Gesturile sunt parte a limbajului trupului care creeaza atractia si apropierea intre doua persoane. Prin intermediul gesturilor si a contactului fizic realizam daca exista atractie si compatibilitate. In cuplu, atingerile dese semnifica mult. De exemplu, un cuplu care sta la masa: daca isi ating in treacat mainile, spatele, gatul – aceasta arata intimitatea si apropierea dintre ei. Daca raman rigizi, invers.
Si distanta dintre trupuri ne spune multe: un cuplu fericit prefera sa stea in proximitate, iar atunci cand stau la distanta, creeaza apropierea prin celelalte componente ale limbajului nonverbal: priviri si mimici; in plus, cand stau fata-in-fata la masa, vor tinde sa se aplece unul spre altul cand spun ceva. Invers, daca stau la distanta, par sa nu comunice in nici un fel intim si daca atunci cand unul dintre ei se apropie sa spuna ceva, celalalt se trage inapoi, este un indiciu clar de comunicare deficienta. Cand un cuplu fericit se plimba, cei doi vor merge mereu unul langa altul, apropiati, des tinandu-se – nu vor merge unul inaintea altuia, nu vor merge distanti, nu vor schimba subit directia.
Cum isi tin si folosesc mainile cei doi ne arata multe: cand mainile se ating si cand mainile sunt indreptate spre celalalt este un semn bun (la fel pentru picioare: partenerii ferciti tind sa isi pozitioneze picioarele cand stau in fata celuilalt indreptate spre acesta); cand mainile sunt trase pe langa corp, tinute la spate sau incrucisate la piept, arata inchiderea persoanei; cand unul din parteneri isi pune des mana posesiv pe umerii celuilalt – poate arata dorinta de a proteja, dar si dominanta. Jocul cu parul semnifica flirt in general – dar cand cunosti o persoana, poti realiza ca are o alta semnificatie personala – de exemplu, plictiseala. Jocul agitat cu diferite obiecte arata plictiseala, nervozitate sau stres.
Atingerile fetei partenerului sunt in special un indiciu al apropierii si afectiunii: mangaieri pe obraz, pe frunte, pe nas, pe buze. Sarutul – partenerii care se saruta scurt pe obraz sau pe buze – este un indiciu in plus. Ati patit vreodata sa ramaneti oarecum iritati cand vedeti in oras doi iubiti care stau unul langa altul, se tin de mana si se pupa la fiecare cateva minute? Trageti atunci concluzia ca probabil se afla la inceput – doar astfel se explica cat de „siroposi” sunt! Nu intotdeauna – cuplurile ce lucreaza la relatie si isi valorizeaza comunicarea si intimitatea simt nevoia sa creeze si recreeze aceasta apropiere – nu pentru a dovedi celor din jur ceva (nu intotdeauna), ci pentru ei, pentru a se reasigura unul pe altul de complicitatea lor…
Esential in ceea ce priveste limbajul trupului si cuplul este crearea unui limbaj nonverbal comun, prin care cei doi parteneri creeaza o complicitate intima, o cale de a vorbi doar intre ei, o cale de a isi transmite mesaje fara ca cei din jur sa intervina in comunicarea lor. Armonizarea limbajului trupului este o cheie si un indiciu asupra cuplului: cat de natural pare felul in care interactioneaza fizic corpurile – par in conflict sau au un ritm diferit sau se completeaza?
Aceasta este evident in special cand urmarim cum merg doi oameni impreuna, in ce pozitie stau (unul langa altul sau fata-in-fata: ei pot parea parteneri, pot parea oponenti sau pur si simplu indiferenti) si cum danseaza. Se observa chiar aceleasi gesturi: partenerii care au relatii fericite de durata adopta anumite manifestari similare: cum privesc, mimici, gesturi specifice (postura, utilizarea mainilor) – este fascinant de observat!
A intelege si a raspunde la mesajele transmise prin limbajul trupului e important in cuplu si atunci cand exista conflictul. Gesturile, expresiile, privirea – toate transmit mult mai mult decat cuvintele; iar daca ne folosim gesturile pentru a transmite agresiune si ostilitate, tensiunea se intensifica. In schimb, daca apelam la codul comun nonverbal, privim in ochi, ii atingem celuilalt fata si mainile, ne situam aproape de persoana si transmitem astfel dorinta de a comunica intim, putem rezolva mai usor o neintelegere!
Peste 70% din limbaj este limbajul trupului (restul reprezinta cuvintele si inflexiunea tonului)! Asadar, cum ne putem astepta sa comunicam cu partenerul de cuplu, sa cream intelegere si intimitate pana ce nu invatam nu numai sa distingem si sa ii intelegem limbajul (mimicile, privirile si gesturile sunt in general aceleasi intr-o cultura, insa exista si nuante personale adaugate semnificatiei universale!) si pana ce nu ne armonizam si nu ne cream un limbaj comun, prin care putem oricand comunica fara vorbe cu persoana iubita?…