Sobolanul cenusiu este un animal foarte simpatic, distractiv si jucaus, preferat de multi crescatori de animale de companie. Pentru copii devine un prieten de joaca excelent, este vioi, sociabil, dragalas, simte mereu nevoia de atentie. Nu se adapteaza cu alte animale de companie – caini si pisici – doar in cazuri exceptionale se intampla acest lucru.
Daca sta in apropiere de alte specii de rozatoare – hamsteri, soareci, gerbili – se poate intampla ca acestia mai mici sa fie mancati de sobolan, ceea ce nu este de dorit. Avand in vedere aceste lucruri este de inteles de ce trebuie cunoscut foarte bine comportamentul sobolanului cenusiu, daca se doreste achizitionarea sa drept animal de companie.
Este un animal cu lungimea corpului de 20-28 cm, greutatea de 275-575 g si lungimea cozii de 17-22 cm. Are corpul acoperit cu blana moale, iar coloritul pe partea dorsala variaza de la gri-cenusiu la maroniu, cenusiu-maroniu si negru. Pe partea ventrala nuantele de culoare sunt deschise, albicioase. In salbaticie sobolanul cenusiu traieste in toata lumea, in diverse habitate, nu apare deloc in regiunile polare.
In conditii de captivitate poate fi tinut intr-o colivie (care are distanta mica intre bare) sau terariu de sticla, in care sa fie un substrat curat, absorbant, din materiale netoxice. Poate fi folosita hartia maruntita, sau diferite asternuturi speciale pentru rozatoare care se gasesc la magazinele cu produse pentru animale de companie si farmaciile veterinare.
Dieta si mentinerea unei igiene corespunzatoare in adapost este important pentru asigurarea starii de sanatate a acestor rozatoare. Dieta trebuie sa contina proteine, fructe si legume, sa fie echilibrata si sa ofere necesarul de substante nutritive, vitamine si minerale. Poate fi alcatuita din cereale, morcovi, mere, banane, si completata cu suplimente de vitamine si calciu. Pentru mentinerea in forma sobolanii cenusii au nevoie de anumite lucruri pe care sa le roada – nuci, bucatele de lemn.
Daca se doreste reproducerea acestor animale in captivitate, trebuie achizitionata o pereche de sobolani cenusii – mascul si femela. Femela ajunge la maturitatea sexuala la 2-3 luni, insa este bine sa se reproduca la 4 luni. Are perioada de gestatie de 21 de zile si face in jur de 8-12 pui. La nastere puii au corpul fara blana, ochii si urechile lipite. La 14 zile incep sa vada, iar corpul se acopera incet cu fire de par.
In momentul in care se cumpara un sobolan cenusiu este bine sa se acorde mare atentie la starea sa de sanatate. Blana sa arate bine, ochii sa fie clari, stralucitori, fara iritatii, corpul sa fie putin grasut, respiratia normala (sa nu apara sunete care semnaleaza ca ar putea suferi de boli respiratorii). Daca se doreste un animal activ se poate lua o femela, pentru a avea un animal jucaus si simpatic se recomanda un mascul.
Aceste animale de companie nu sunt costisitoare, se adapteaza foarte repede, sunt rezistente la boli, prietenoase si pline de energie. Speranta de viata la sobolanul cenusiu este de aproximativ 2-3 ani.
Video – Sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus):