Casă și grădinăSistemele de irigare în grădini, instalarea unui sistem complet în 4 pași

Sistemele de irigare în grădini, instalarea unui sistem complet în 4 pași

Sistemele de irigare in gradini pot aduce o semnificativa imbunatatire a conditiilor de mediu pentru cultivarea si intretinerea plantelor (fie ca e vorba de gradina de flori, arbori si arbusti, fie ca ai o gradina de legume) si iti pot salva timp si bani. Instalarea unui sistem profesional de irigatii poate sa ajunga la costuri foarte mari – chiar pana la 1000 – 1500 de euro – in functie, evident, de cat de mare este suprafata de irigat. In acest pret intra, de obicei, tevile de PVC, conectorii speciali, filtrele ce trebuie montate, mana de lucru, lucrarile de instalare etc.

Daca vrei sa instalezi in propria gradina un sistem de irigatii care sa fie mult mai ieftin si poate chiar mai stabil, va trebui sa iti faci curaj si sa iti pui in practica toata indemanarea de care poti da dovada. Pentru a te ajuta in demersul tau, citeste, in randurile care urmeaza, un plan general, alcatuit din cativa pasi de baza, pe care, daca ii vei urma, instalarea unor sisteme de irigare in gradina va fi mult mai rapida.

Pasul 1 – structurarea unui plan

Chiar daca acest pas este printre cele mai consumatoare de timp, structurarea lui te va face sa fii mult mai eficient in practica si va asigura si un aport de apa potrivit necesitatilor. In cadrul acestei etape, este indicat sa determini care sunt potentialele obstacole din gradina – de exemplu, prezenta copacilor, anumite curbe in tiparul gradinii, care necesita o atentie speciala – pentru ca toate acestea pot bloca irigarea.

Masoara cu grija dimensiunea terenului si adauga cifrele intr-o diagrama. Poti face aceasta structurare fie cu ajutorul computerului, fie cu ajutorul unei hartii milimetrice. Indiferent de maniera aleasa, este important sa schitezi strada, casa, cararile din gradina, copacii, tufisurile si, in general, toate elementele din peisaj, pentru o mai mare acuratete.

Sistemele de irigare in gradini necesita, pentru o instalare corespunzatoare, si determinarea presiunii apei, manual sau prin intermediul unui aparat specializat, ca rata de scurgrere a apei prin tevile subterane. Pentru a face acest lucru, este nevoie de masurarea timpului necesar pentru umplerea unui vas pana la un anumit nivel. Imparte volumul de umplere la timpul masurat si converteste cifra rezultata in litri pe ora, pentru a putea aprecia corect si foarte precis valoarea fluxului de apa.

Pasul 2 – alege cel mai bun si performant sistem de irigare in gradini

Odata terminata schita terenului, trebuie trecut la evaluarea diverselor parti care intra in  componenta sistemului de irigare pe care vrei sa il achizitionezi. Pentru a intelege foarte repede cum se imbina unele cu celelalte, este util sa stii ca un asemenea sistem este alcatuit, de cele mai multe ori, din:

Tevi de polietilena – optiunea cea mai recomandata pentru acest tip de sisteme. Fiind flexibile, usoare si foarte rezistente, aceste tevi (care mai poarta si numele prescurtat de poli) sustin atat coloanele principale, cat si pe cele secundare, si au dimensiuni cuprinse intre 25 de milimetri si 110 milimetri, suportand o presiune cuprinsa intre 6-10 bari. In general, sunt de culoare neagra si se recunosc dupa dunga colorata (verde sau albastra) de pe partea laterala a tubului. Tevile de PVC, chiar daca in trecut au fost mult mai folosite, nu sunt cea mai buna alegere, din cauza rigiditatii excesive, motiv pentru care sunt greu de modelat, in special in zonele care presupun existenta curbelor si a colturilor.

Capete de imbinare

Robineti

sistem de irigare gazon

Pasul 3 – invata despre materialele folosite pentru imbinarea sistemelor de irigare in gradini

Ca tevile din polietilena, material extrem de flexibil, celelalte componente ale unui sistem de irigare, sunt, in marea lor majoritate, construite din acelasi tip de material. Cele mai utile piese sunt cele de tip conectori, folositi pentru alungirea unui capat de teava sau pentru imbinarea a doua tevi. Dopul de oprire, construit si el din polietilenta, este folosit la capatul unei tevi pentru a opri apa intr-un anumit punct dorit.

Coturile care formeaza un unghi de 90 de grade sunt folosite pentru a schimba directia fluxului de apa, permitand sistemelor de irigare in gradini sa poata fi instalate si in spatii care presupun existenta colturilor. Imbinarile sub forma de T sau, prescurtat, T-urile, sunt special concepute pentru a uni la un capat trei tevi, tevi care pornesc de la o valva de presiune sau de la conducta principala de apa. Intr-un final, pentru ca intreg sistemul sa functioneze perfect, mai este nevoie si de instalarea unor valve care sa controleze eliberarea apei in tevi, de cele mai multe ori, acestea fiind unele electronice.

Pasul 4 – creeaza-ti o mostra pentru a vedea cum va functiona intregul sistem de valve pe sistemul de irigare in gradini

Pentru a ilustra cum vor functiona valvele pe tevi, creeaza-ti o formatiune in forma literei T si racordeaz-o, prin intermediul unui conector in T. Fiecare valva are, in partea superioara, fire electrice, cunoscute sub numele de solenoizi, care vor conecta valvele de zone individuale. Un ceas programabil va fi conectat la toate valvele din sistem, pe care le va activa la intervale prefixate.

Ceasul va transmite semnalul, valvele se vor deschide si vor permite fluxului de apa sa ajunga in zonele corespunzatoare. Mai departe, in cazul in care tocmai ai instalat un sistem de irigare in gradini de tip stropitoare, fluxul de apa va declansa ridicarea capetelor de udare, care vor imprastia apa pe suprafata care trebuie irigata.

Sunt cateva sfaturi de baza, care vor veni in intampinarea nevoilor tale, in cazul in care te vei decide sa instalezi un sistem de irigare care sa iti usureze si sa iti eficientizeze munca depusa pentru gradina ta, fara a apela la ajutorul unor instalatori.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.