Siguranta copilului mic este prioritatea numarul 1 pentru orice parinte. Bebelusii si copiii mici sunt extrem de curiosi, energici, mereu activi. Ei exploreaza spatiul din jur si isi pot baga obiecte diverse in gura, nas, urechi. Fug prin casa fara a se gandi la diferite riscuri, doar jucandu-se. De aceea, voi ca parinti trebuie sa fiti aceia care sa se gandeasca la diferitele riscuri si sa ia masurile necesare in asigurarea sigurantei copilului mic.
Singur acasa
Nu il lasa nici un moment pe copilul mic singur acasa – nici macar sa fugi in 5 minute pana la chioscul de jos! Bebelusii trebuie supravegheati frecvent, iar copiii mici nu trebuie lasati mult timp singuri nici in camera lor! Poti sa apelezi la un sistem de monitorizare electronic sau sa verifici personal ce face.
Pana ce copilul nu se poate ingriji singur si nu este responsabil – dupa ce incepe scoala, copiii nu trebuie lasati de capul lor! Cand vreti sa lasati copilul mic cu un frate/sora mai mare, asigurati-va ca cel mare este responsabil, ca stie ce riscant e sa nu il supravegheze pe micut, ca isi va lua cat se poate de in serios sarcina. Incercati sa il verificati, venind pe neasteptate acasa si vazand daca este in preajma fratelui/sorei mai mici sau nu.
Prizele si aparatele electronice trebuie securizate
Folositi metode de securizare a prizelor – micutul poate fi curios ce se intampla daca isi baga degetelul sau limba in ele… Aveti grija unde folositi electronicele si nu lasati pornite aparatele casnice precum uscator, mixer, fier de calcat, toaster daca nu stati constant langa ele.
Mobila
Cand copilul incepe sa faca primii pasi, apoi sa mearga si apoi sa fuga neastamparat, un colt ascutit la mobila il poate rani. Puteti depozita o vreme piesele de mobilier joase, care sunt de inaltimea copilului si care au colturi ascutite, precum masutele de cafea. Sau puteti cauta acoperitori speciale pentru aceste colturi, care le fac inofensive. Oricum ar fi, nu vreti sa aflati ca micutul a intrat cu ochiul in coltul masutei!
Obiecte periculoase
Puneti in zone sigure, inaccesibile copilului mic, orice obiecte care sunt periculoase: cutite, furculite, obiecte ascutite sau obiecte mici pe care le poate inghiti. Aveti grija sa depozitati undeva sigur orice obiecte care par inofensive, insa pot fi introduse in gura sau nas: nasturi, monede, papioane, pixuri, capace, creioane, bile, chei, clamite… Pastrati intr-o cutie speciala, incuiata, toate bijuteriile: copilul poate inghiti bijuterii metalice sau se poate sufoca cu lanturi, margele. Bijuteriile sunt extrem de periculose tocmai pentru ca il atrag prin culoare sau luciu pe copilul mic. Fetitele sub 4 ani nu trebuie sa poarte nici un fel de bijuterie!
Jucarii
O regula importanta legata de siguranta copilului mic: alegeti mereu cu atentie jucariile! Uitati-va la materialele din care sunt produse (fara materiale toxice), la varsta recomandata pe eticheta si la piese – fara jucarii din piese mici! Chiar cand cumparati un animalut dragut si inofensiv din plus, fiti atenti sa nu aiba funde, nas sau ochisori care se pot scoate si inghiti. Cand copilasul este micut, inca bebelus, nu lasati in patut cu el jucarii pufoase – se poate sufoca usor! La varste mici, fara colturi ascutite cand cumparati o jucarie!
Cand cautati un puzzle, asigurati-va ca piesele sunt destul de mari, incat sa nu fie bagate in gura, nas… Cand cumparati o jucarie, inlaturati rapid ambalajul din plastic. La jucariile cu baterii, asigurati-va ca copilul nu poate deschide compartimentul cu baterii – si mai bine, cat este micut, nu il lasati singur cu ele. Evitati jocul cu baloane – bucati dintr-un balon spart inghitite au cauzat moartea copiilor. Jucariile care canta, desi iubite de copilasi, trebuie privite cu precautie: cumparati-le pe cele care au reglarea volumului sau un nivel mic: daca trebuie sa tipati pentru a va auzi, jucaria este periculoasa.
Aveti grija si daca achizitionati o cutie pentru depozitarea jucariilor: orice cutie mare din casa trebuie sa fie ori incuiata, ori sigura pentru copil – cu un capac usor care sa nu raneasca copilul, cu gauri de aerisire in caz ca cel mic urca in ea… In ultimii ani, se recomanda, pentru siguranta copilului mic, sa nu achizitionati premergatoare.
La baie
Pana la o varsta la care copilul se descurca singur sa se spele, o regula importanta in siguranta copilului mic tine de necesitatea supravegherii constante cand ii faci baie! Nu lasa copilul mic sau bebelusul singur nici macar o clipa in albiuta sau cada! Au existat oribile accidente in care un copilas mic s-a inecat in doar trei minute, cat mama sa vorbea la telefon. Sau cazuri in care copilul marisor s-a speriat ca a fost lasat singur in baie, a vrut sa mearga dupa mama sa si a alunecat pe gresia uda… Dupa ce copilul este marisor si merge singur la toaleta, ai grija sa pastrezi gresia uscata si sa nu lasi vreun aparat precum uscatorul de par in baie!
In bucatarie
Aveti mare grija la ustensilele de bucatarie: tacamuri, farfurii, pahare, cani de sticla; depozitati-le intr-un sertar care nu e accesibil copilului mic si folositi si sisteme de securizare, incuietori speciale – care fac sertarele sa se deschhida mult mai greu. Folositi tot un sistem de securizare la frigider – sa nu cumva sa ii treaca copilului prin cap sa se ascunda acolo. Cand aragazul, cuptorul de microunde, mixerul, robotul sunt pornite, stati constant langa acestea sau inchideti usa, asa incat copilul sa nu intre.
Nu lasati pe frigider dragutii magneti – exista des cazuri de inghitire de magneti. Puneti sacii de gunoi si foliile de plastic intr-un loc inaccesibil – se poate usor sufoca jucandu-se cu ele. Gunoiul trebuie dus frecvent si pastrat intr-un dulap, sub chiuveta, cu usa securizata sau incuiata. Aveti mare grija cand doriti sa spalati si aveti galeata plina cu apa – s-a intamplat ca copilasi mici sa se inece in cativa centimetri de apa! Nu folositi o fata de masa – copilasul poate sa traga de ea.
Medicamente
Aveti mare grija sa tineti intr-un loc sigur toate medicamentele. Nu le tineti in dulap in baie, caci caldura si umezeala le pot afecta. Cel mai bine este sa aveti doua cutii de depozit in camera voastra, a parintilor – cutii incuiate si asezate sus, pe dulap. Intr-o cutie depozitati obiecte periculoase – ace de cusut, nasturi, papioane, forfecute, pile, unghiere etc., iar in cealalta medicamentele. Pastrati mereu prescriptiile la medicamente sa stiti cand si in ce cantitati trebuie administrate. Nu lasati nici macar cateva momente o cutie cu pastile in preajma copilului mic – poate fi atras de forma sau poate fi pur si simplu curios…
Solutii de curatat
Orice produs chimical de curatat ar trebui asezat asa incat copilul mic sa nu ajunga la el. Incercati sa nu lasati recipientele in zone accesibile, in special daca acestea sunt colorate atractiv. Puteti lipi etichete speciale care il anunta pe copil ca nu trebuie atinse. Cand faceti curat, nu lasati galeata cu produse de curatat, mopul sau recipientele nesupravegheate. Este de preferat sa nu folositi solutii de curatat al caror vapori pot fi toxici in preajma copilului si sa aerisiti dupa aceea.
Urgente
Oamenii tind sa se linisteasca gandind „nu mi se va intampla fix mie ceva rau”… Insa ca parinte, trebuie sa fii responsabil, realist, sa te gandesti la siguranta copilului mic si sa realizezi ca un accident se poate intampla oricand si oricui, in special unui copilas. Un minut de neatentie si copilul poate fi ranit in atatea feluri… Asadar, pastrati intotdeauna la indemana numarul de telefon al pediatrului.
Pastrati o trusa medicala completa in casa. Si invatati daca nu la un curs, atunci din manuale, regulile esentiale in primul ajutor. Copiii mici pot avea multe accidente – inecare, asfixiere, otravire accidentala, intoxicare, alunecat, cazaturi, taieturi… Si adevarul este ca, desi nu e mereu vina parintilor, foarte multe dintre aceste accidente ar fi putut fi evitate daca spatiul era mai bine securizat si daca copilul era supravegheat mai strict.