Ridichea neagră este un remediu excelent pentru tuse. Atât ridichea cât și hreanul au proprietăți antibiotice naturale și sunt opțiuni bune pentru tratamentul tusei, răcelii, bronșitei, dar și pentru întărirea imunității organismului pe tot parcursul anului.
Hreanul este folosit în gastronomie; cel mai bun este proaspăt. El are numeroase beneficii pentru sănătate deoarece conține antioxidanți puternici (care protejează organismul de atacul nociv al radicalilor liberi). Experții spun despre rădăcina de hrean că previne dezvoltarea cancerului de stomac, colon și plămâni. Hreanul are nutrienți importanți – zinc, magneziu, calciu, fier, vitamina C, potasiu, folat. Conține și o varietate de enzime, cum este de pildă peroxidaza, ce previne creșterea bacteriilor și ajută în combaterea bolilor.
Hreanul are compuși antibacterieni, reduce tusea, flegma, congestia nazală, este recomandat în tratamentul răcelii, tusei productive, infecțiilor sinusurilor.
Prin consumul de hrean se pot ameliora multe boli și afecțiuni, precum:
- Are proprietăți antibacteriene, de curățare a mucusului din tractul respirator superior, reduce simptomele de bronșită
- În medicina populară este indicat în caz de nas înfundat, tuse, sinuzită
- Are efect antibiotic natural, tratează infecțiile gâtului, ale tractului respirator, vindecă răceala și gripa
- Are sinigrină – un compus chimic, cu efect diuretic, ce reduce inflamațiile, stimulează imunitatea, ajută la ameliorarea simptomelor de ateroscleroză
- Conține compuși de glucozinolat care dau aroma picantă și ajută în prevenirea cancerului
- Are fitocompuși cu proprietăți antioxidante care sunt antimutagenici și au efecte benefice pentru sănătatea organismului
- Elimină bacteriile ce provoacă infecții ale tractului urinar, are izotiocianat care promovează activitatea antibacteriană de ucidere a germenilor
- Calmează inflamațiile, durerea în caz de artrită și leziuni (se aplică local)
- Are fibre și este un condiment care te ajută să slăbești și să scapi de obezitate
- Este utilizat în caz de gută, astm, dureri de cap, inflamație, congestie toracică, pietre la rinichi, reumatism, reglarea tensiunii arteriale.
Ridichea tratează accesele de tuse
Ridichea are o proprietate generală de întărire a organismului, în plus accelerează și metabolismul în organism. Ridichea grăbește curățarea organismului de toxine, paraziți și impurități și poate ajuta la dizolvarea pietrelor de la vezica biliară. Prin consumul de ridiche se reduce nivelul de colesterol din sânge și se curăță ficatul. De asemenea, ridichea poate ajuta la curățarea vaselor de sânge și la întărirea pereților acestora.
Sucul de ridiche neagră este util în caz de tuse, răni purulente și ulcere. Sucul poate trata tusea convulsivă și bronșita. Se poate face un preparat din miere și ridiche neagră.
Ridichea neagră este un antibiotic natural, ajută la fluidizarea și eliminarea mucozităților din tractul respirator.
Sucul de ridiche neagră și hrean tratează afecțiunile plămânilor, calmează tusea
Sucul se obține astfel:
- Se ia o ridiche neagră, destul de mare și proaspătă, se spală foarte bine
- Se taie partea superioară a rădăcinii, se scobește cu un cuțit și se scoate o parte din miez, apoi se umple cu hrean amestecat cu miere; este important să existe suficient loc pentru ca să încapă acolo cam 2-3 linguri de hrean cu miere
- Se pune ridichea pe o farfurie și se lasă să stea 24 de ore, într-un loc întunecat
- Apoi se pune sucul de la ridiche obținut într-un borcan și se consumă câte o linguriță la jumătate de oră.
Acest tratament pentru uz intern calmează simptomele de tuse convulsivă, astm bronșic, sinuzită, traheobronșită, afecțiuni pulmonare. Siropul din ridiche neagră trebuie luat înainte de masă. După ce acesta se termină, poți face unul nou, prin aceeași metodă.
Hreanul și ridichea îmbunătățesc sănătatea respiratorie. Dacă mănânci hrean și ridiche neagră vei simți că acestea îți desfundă nasul. Ele ajută în tratamentul infecțiilor respiratorii, ale sinusurilor și bronșitei. Hreanul este și un excelent diuretic natural, el grăbește vindecarea infecțiilor tractului urinar și bolilor respiratorii.
Conform unui studiu realizat de cercetători, hreanul are acțiune antimicrobiană, antibacteriană și efect benefic asupra fagocitelor. Prin consumul de hrean se combat infecțiile din organism și se scade riscul de îmbolnăvire.
Cercetătorii au spus că rădăcina de hrean este un adevărat medicament, pentru că poate trata sinuzita acută și bronșita. Mirosul înțepător al hreanului poate ajuta la decongestionarea sinusurilor și la eliminarea mucusului din sistemul respirator superior. Hreanul este și un bun digestiv, reglează mișcările intestinale, elimină grăsimile și toxinele din sistemul digestiv și reduce constipația.
Un alt remediu cu ridiche neagră pentru tuse
Se ia o ridiche neagră mare, se spală și se curăță de coajă. Apoi se taie în bucățele mici care se pun într-un borcan din sticlă. Ridichea se poate da și pe răzătoare. Se adaugă miere, se acoperă cu tifon și se lasă la macerat timp de o zi. Borcanul trebuie umplut cu miere până sus.
Sucul obținut astfel se păstrează la frigider. Se administrează câte o linguriță de suc de ridiche neagră, cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.
Acest tratament este recomandat în caz de tuse, răceală și alte afecțiuni ale tractului respirator. Siropul nu este indicat persoanelor care sunt alergice la miere și ridiche. De asemenea, ridichea nu este recomandată pacienților cu ulcer, gastrită, boli gastrointestinale.