Părinți și copiiParcul oferă oportunități de recreere și relaxare pentru copii și adulți

Parcul oferă oportunități de recreere și relaxare pentru copii și adulți

După cum probabil ați observat, mulți oameni preferă să se plimbe în parcurile din orașe și asta pare să-i facă mai fericiți și mai relaxați. Asta înseamnă că sunt mari iubitori ai parcurilor și au nevoie de natură și aer curat. Ei au găsit cea mai ușoară modalitate de a ieși la plimbare, în locuri frumoase. În marile orașe din țara noastră sunt multe parcuri accesibile, în care oamenii se simt mai bine, mai vioi, mai veseli și mai fericiți.

Plimbarea în parc aduce multe avantaje

Fiecare parc este diferit, are ceva deosebit ce atrage, care îmbie la relaxare. Unele dintre acestea sunt mai mari și mai întortocheate, ele sunt adesea mai aglomerate și pline de viață. Altele sunt mai liniștite și îi ajută pe oameni să se calmeze, să se pierdă în propriile gânduri.

În parc ai posibilitatea de a observa oamenii și chiar de a socializa. Se spune că oamenii sunt mai prietenoși, mai abordabili în parcuri decât pe străzi, deoarece sunt mai relaxați. De asemenea, ar fi interesant de observat experiențele personale ale oamenilor care se plimbă pe aleile parcurilor și care se bucură de ceea ce văd în jurul lor.

Niciodată nu te plictisești într-un parc, pentru că aici chiar și pe o vreme rece vezi mulți oameni de vârste diferite. Ei vin aici pentru a se delecta, pentru a se bucura de acea relație cu mediul, sau acea conexiune cu natura, etc.

Lucruri gratuite în parc

Aici, multe lucruri sunt gratuite, de pildă poți sta pe o bancă unde să te bucuri de umbră sau de soare, ori poți să admiri plantele și copacii din mediul înconjurător. În sezonul cald este o explozie de culoare în parc și o energie care te face să te simți extraordinar. Sunt mulți oameni care apreciază asta și care vor să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

Plimbările în par sunt o modalitate de relaxare, dar aduc și alte avantaje:

  • Ele induc un sentiment de calm, liniște, relaxare
  • Poți observa oameni, păsări, plante, în general spațiile verzi
  • Ai posibilitatea de a scăpa de atmosfera plictisitoare dintr-un apartament întunecat și de a te bucura de natură și de soare
  • Îți poți plimba animalul de companie – câinele tău care este dornic să se bucure și el de natură
  • Îți oferă oportunitatea de a reflecta mai bine la ceea ce te interesează cu adevărat, la viața ta.

În parc sunt multe lucruri care îți poți stârni interesul vizual, care te pot relaxa și te pot deconecta de la griji, probleme, ritmul vieții destul de agitat. Plimbându-te prin parc poți observa păsările și vei vedea că treptat vei deveni foarte curios să afli despre viața lor. Vei putea identifica proumbei, grauri, vrăbii, etc. Acestea sunt cele mai comune păsări, dar mai sunt și altele de care poate nici habar nu aveai.

Spațiile verzi oferă servicii de mediu ori social-economice, care îmbunătățesc calitatea aerului, promovează biodiversitatea, protejează împotriva caniculei și razelor ultraviolete. Parcurile sunt atracții turistice notabile, ele sunt spații care contribuie la semnătura particulară a unui oraș. Unele parcuri pentru copii sunt mai mari și mai bine structurate, au locuri de joacă, nisip, elemente definitorii ale copilăriei, leagăne pentru toate categoriile de vârstă.

Impactul naturii în viața de zi cu zi

Lumea din jur, peisajele din parc se schimbă într-un ritm rapid și asta poate fi copleșitor la un moment dat. În parcuri, te poți bucura de natură, de frumusețea acesteia, de plantele care la un moment dat ar putea să dispară și deci ele îți poți oferi noi perspective asupra vieții și timpului, ceea ce este important.

Schimbările climatice, despre care se tot vorbește zi de zi, sunt o mare provocare, la fel și pierderea biodiversității. De aceea, este important să prețuim ceea ce avem, să observăm natura, tot ceea ce se întâmplă în fața noastră. Fiecare om are modul său diferit de a interacționa cu natura, care îl face să se simtă confortabil. Ideea este de a te concentra pe ceea ce îți place, ce îți atrage atenția, cum ar fi de pildă să-ți iei timp să te concentrezi asupra unui crâng de copaci și să înregistrezi asta într-o fotografie, pentru a păstra acea amintire.

Părinții trebuie să fie convinși de faptul că accesul în parcuri și spații verzi este esențial pentru dezvoltarea copiilor, din punct de vedere fizic, psihic, social. Copiii obțin mari beneficii în parc, în ceea ce privește sănătatea lor, sau combaterea unor probleme: stresul, depresia, anumite temeri, tulburarea de deficit de atenție.

În parc poți practica și anumite activități fizice care ar avea efecte pozitive asupra obezității sau a excesului de greutate. Plimbarea în parc este benefică pentru sănătatea mintală, reduce stresul, dar și simptomele unor boli și afecțiuni psihice, cum sunt depresia, anxietatea.

Pentru persoanele în vârstă, plimbarea în parc reduce plictiseala și riscul de apariție a unor probleme cronice de sănătate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.