Există șansa de a trăi mai mult dacă scapi de tensiune și stres. Mulți dintre noi experimentăm deseori un stres acut, care dacă devine cronic începe să ne creeze probleme. Dacă observi că trăiești într-un stres constant, atunci trebuie să te protejezi împotriva acestuia.
Încetinește ritmul vieții!
Pentru a-ți prelungi viața și a fi mai sănătos trebuie să-ți schimbi stilul de viață, să acționezi mai eficient și mai puțin nervos. A trăi cu măsură, înseamnă și să încetinești ritmul vieții, să acționezi pe îndelete, să înveți arta de a trăi, de a te bucura de liniște, de natură. Asta îți va îmbunătăți sănătatea, este o modalitate utilă pentru a scăpa de stres și nervozitate.
Conform studiilor cercetătorilor, ritmul vieții crește din cauza stresului de la job. Oamenii care se plâng de prea mult stres la muncă spun de fapt că nu mai au timp suficient pentru nimic; ei au probabil o multitudine de sarcini, prea multe probleme de rezolvat, întâlniri stresante, rapoarte constante, discuții destul de acide cu colegii.
Epuizarea emoțională și pierderea interesului pentru muncă reprezintă de fapt o suprasolicitare, spun cercetătorii. Pentru a avea o sănătate mai bună, trebuie depășită această stare. Deși ai putea crede că asta se rezolvă rapid cu o vacanță, totuși nu este suficient să pleci undeva și să te relaxezi. Uneori este nevoie să ai un sprijin psihologic, deoarece este posibil că, doar așa să te vindeci de stres, anxietate și suprasolicitare. Poți preveni epuizarea prin mici schimbări la muncă, o mai bună organizare, scăderea volumului de muncă sau transformarea lui într-unul rezonabil, avansare în carieră, etc.
Un om cu o stimă de sine scăzută, sau cu un grad mai ridicat de anxietate, va fi predispus la conflicte sau la situații de burnout. Un om dependent de muncă, sau care se cufundă în muncă în mod exagerat, va avea la un moment dat situații de cădere, de epuizare și nu va reuși la fel de bine să-și mai controleze emoțiile și stările de nervi.
Alte sfaturi pentru a încetini ritmul vieții
Încetinirea poate însemna ceva diferit pentru fiecare om. De pildă, pentru unii semnifică un motiv de a sta, de a nu face nimic, sau de a se odihni mai mult.
Încetinește prin călătorii în natură!
O modalitate grozavă de a încetini ritmul vieții este de a te bucura de natură, de a pleca într-o vacanță la munte și chiar de a dormi într-un cort. Alege un loc care îți poate atinge inima și mintea, care îți stârnește interesul și îți induce un sentiment de conexiune. Într-o astfel de călătorie poți vedea peisaje incredibile, păduri, lacuri montane, te poți relaxa și simți altfel viața.
Ține un jurnal cu experiențele și observațiile tale pline de satisfacții din călătorii și identifică plantele și animalele pe care le-ai văzut și surprins în fotografii. Un astfel de jurnal de natură poate să includă gâdurile și acțiunile tale, schițe, descrieri, etc. Nu uita să notezi data, locația, condițiile atmosferice și impresiile pe care le-ai avut de fiecare dată, în acele zile, când ai fost plecat.
Pentru a înregistra informațiile mai bine poți desena, poți face mici schițe, care îți vor îmbunătăți capacitatea de a observa și a prelua detalii subtile despre natură. Pentru a observa și a aprecia și mai mult natura este important să-ți folosești simțurile și deci, să-ți folosești auzul și văzul pentru a scana împrejurimile și a depista sunetele. În timpul plimbărilor contează și mirosurile, dar și ceea ce simți când atingi iarba, copacii, frunzele, cum simți vântul, ploaia, etc.
Încetinește ritmul vieții închizând telefonul!
Beneficiile aplicațiilor digilate în viața modernă sunt incontestabile, însă nu trebuie exagerat cu folosirea lor. Este bine să te conectezi online, să ții legătura cu prietenii, să folosești telefonul pentru a găsi informații, însă uneori trebuie să iei o pauză. Comunicarea ușoară și interacțiunea cu oamenii din diferite locuri sunt doar câteva beneficii pe care le oferă smartphone-ul. Unii oamenii însă decid să-și închidă telefonul în vacanță pentru a încetini ritmul vieții și a lua o pauză de la dispozitivele portabile, inclusiv notebook-uri și tablete.
Călătoriile sunt un obicei potrivit pentru cei care vor să lase deoparte rutina agitată și să se relaxeze, să se bucure de liniște. Dacă ei își opresc telefonul, atunci nu vor mai fi tentați să-și verifice mesajele, să vadă notificările care uneori pot genera o oarecare anxietate. Se spune că hiperconexiunea are efecte negative, provoacă anxietate asupra stării de sănătate.
Uneori evadarea de la muncă nu este chiar ușoară, nici măcar în vacanță. Se spune că atunci când ai telefonul cu tine și tableta, munca te-ar putea urmări peste tot.
Prin închiderea telefonului sau deconectare te poți bucura mai mult de vacanță, îți reduci oboseala și îți îmbunătățești conectarea cu natura. Astfel poți aloca mai mult timp plimbării, pentru a te răsfăța, pentru a face ceea ce îți place, pentru a-ți lăsa mintea să se odihnească și a găsi noi surse de inspirație.