De ce sa aduni mizeria din parc lasata de cainele tau? – Motivele pentru care trebuie facut acest lucru sunt mai multe si destul de importante. Astazi nu mai este un secret si nici nu ne mai miram ca majoritatea proprietarilor de animale de companie, mai ales de caini, nu au obiceiul sa curete dupa acestea cand isi lasa excrementele pe gazonul sau trotuarele de pe strada, in locuri publice, parcuri, gradini, etc.
Curios este ca aceste animale nu isi aleg un loc mai retras (ex. in padure) ci chiar un loc frumos, un loc de joaca pentru copii sau pe aleea unui parc in care oamenii doresc sa se plimbe si sa se relaxeze.
Multi oamenii care isi plimba copiii in locurile de joaca sau in parcuri sunt revoltati sa constate ca atunci cand se intorc acasa pe talpile pantofilor au urme de fecale de caine, fapt ce le da batai de cap in curatarea acestora.
Aceste excremente de caine sunt un pericol pentru sanatatea oamenilor, deoarece pot raspandi diverse boli, toxicitatea fecalelor poate fi raspandita si prin alte animale de companie care ajung in preajma lor, le miros si astfel ele pot ajunge pe corpul acestora, pe par si transportate in casele stapanilor lor. Aceste bacterii de pe blana cainelui intra in contact cu pielea copilului cand acesta isi mangaie animalul si astfel dezvolta diverse boli la acesta.
In ultimii ani numarul de caini vagabonzi a crescut fapt ce a dus la cresterea numarului de excremente din locurile publice insa si nepasarea proprietarilor de animale de companie ar trebui sa faca organele publice sa aplice o serie de amenzi pentru mentinerea curateniei in spatiile de recreere pentru adulti si copii.
In tarile civilizate oamenii considera un lucru normal sa curete dupa cainele lor, iar in unele locuri este interzisa plimbarea animalelor de companie cum sunt spatiile de joaca pentru copii sau parcurile de recreere pentru oameni.
In Statele Unite ale Americii exista lumini in parcuri care functioneaza pe baza de gaz metan – proiectul este numit Park Spark. Interesant este ca gazul metan este produs prin prelucrarea excrementelor de caine. Oamenii care isi plimba animalele de companie pe jos in parc aduna fecalele lasate de acestea intr-un pachet special de materiale organice si le depun intr-un container special.
Aceste locuri speciale de depozitare fac ca fecalele sa se amestece cu bacteriile anaerobe si sa dea o reactie de fermentare ce produce metan. La randul sau metanul furnizeaza energia necesara aprinderii lampii.
Video – Proiectul Park Spark: