Rețete culinareSalata de valeriană calmează stările psiho-emoționale și nervoase

Salata de valeriană calmează stările psiho-emoționale și nervoase

Valeriana are un gust plăcut și este numită și salata mielului sau fetică. Are un conținut caloric mic, deci este indicată în dietele de slăbit. Valeriana ajută la energizarea organismului și se poate cumpăra de la supermarket.

Ca plantă medicinală, valeriana este aprecciată în medicina populară pentru proprietățile sale antioxidante, tonice, antiinfecțioase, mineralizate, vitaminizante, diuretice, laxative, de purificare a organismului. Valeriana are vitamine (A, B6, C, D, K, tiamină, niacină, riboflavină), dar și magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, sodiu, fosfor, seleniu, zinc. Conform cercetătorilor, doar 56 grame de valeriană oferă organismului 36% din necesarul zilnic de vitamina C și 79% din necesarul zilnic de vitamina A. Planta conține acizi grași esențiali Omega-3 și clorofilă.

Navigare rapidă în articol

  1. Salata de valeriană
  2. Crema de valeriană
  3. Smoothie de valeriană
  4. Omletă cu valeriană

1. Salata de valeriană

Salata se face din valeriană și alte verdețuri (pătrunjel, mărar), salată verde, rucola, salată romană, ceapă, roșii cherry, castraveți, ardei gras, măsline și altele. Salata se asezonează cu un dressing omogenizat realizat din ulei de măsline extravirgin, suc de lămâie, sare fină, piper, usturoi, ardei iute, verdeață proaspătă.

Salata se poate combina și cu alte ingrediente hrănitoare, cum ar fi: avocado, linte fiartă, bacon, legume, creveți, carne de pui la grătar, dovlecel, brânză feta, cartofi fierți, nuci, etc.

Valeriana se consumă crudă în amestec cu tot soiul de legume. Ea este foarte bună pentru sănătatea organismului (pentru că este bogată în vitamine și minerale), are proprietăți diuretice, vitaminizante, revitalizante.

Beneficii pentru sănătate

Salata de valeriană are numeroase beneficii pentru sănătate. Ea este ușor sedativă, foarte bogată în fibre, vitamine și săruri minerale. Valeriana este indicată în caz de stres, insomnie, probleme digestive, astm, anxietate.

Despre această plantă s-a spune că:

  • Ajută în ameliorarea problemelor cardiovasculare
  • Combate extenuarea fizică și psihică
  • Favorizează digestia, stimulează tranzitul intestinal
  • Ajută la relaxarea musculară
  • Ameliorează stările de nervi și elimină oboseala
  • Are efect calmant, reduce colicile nefritice
  • Ajută la scăderea în greutate și prevenirea obezității.

Valeriana este utilă în tulburări de somn și crize de anxietate, are proprietăți relaxante și poate ajuta în tratamentul unor boli grave, cum ar fi: colonul iritabil, insomnia.

2. Crema de valeriană

Crema de valeriană este foarte delicioasă și se servește cu 10 cuburi de crutoane.

Se folosesc următoarele ingrediente: 100 g valeriană, 200 g cartofi, 30 g unt, o lingură de bulion, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se topește untul în tigaie, se adaugă cartoful tăiat bucățele, se amestecă câteva minute
  • Se adaugă valeriana, bulionul, un litru de apă și se fierbe timp de 25 de minute
  • Se pun toate ingredientele la blender și se obține o cremă
  • Se adaugă puțină sare, piper, o lingură de ulei și se servește cu crutoane.

3. Smoothie de valeriană

Acest smoothie este bogat în vitamine, minerale și o băutură răcoritoare. Se realizează la blender din frunze de valeriană, 2 mere, suc de lămâie și apă plată. Se pot adăuga și alte fructe cum ar fi: banane, kiwi, portocale. De asemenea, în smoothie se pune și puțin lapte de migdale care îi va da un gust și mai deosebit.

Acest smoothie are efect benefic, calmează isteria, durerile de cap, stresul, nevroza, are acțiune sedativă și antispastică.

4. Omletă cu valeriană

Această rețetă este simplă și foarte hrănitoare. Omleta se realizează din valeriană, ouă și alte legume și este delicioasă. Desigur valeriana este ingredientul principal, bogat în vitamine și minerale. Omleta este lejeră și gata în doar 10-15 minute. Se poate servi la micul dejun și nu numai.

Omleta se realizează astfel:

  • Se pune uleiul la încins și puțină ceapă tocată, se lasă la călit puțin în ulei
  • Se adaugă ciuperci și alte legume – ardei gras, ceapă, ardei capia, roșii (care se spală în prealabil și se taie în bucățele mici); acestea se lasă puțin pe foc, pentru ca să se înmoaie, cam 3-4 minute
  • Se bat ouăle și se adaugă puțină sare și piper după gust
  • Se pun ouăle în tigaia cu ulei și legume și se prăjesc puțin
  • Se potrivește focul și se supraveghează astfel ca ingredientele să nu se ardă
  • Dacă se încheagă omleta pe margini, se ridică ușor cu o spatulă, de jur împrejur, astfel ca ouăle să se gătească omogen în tigaie
  • Când omleta nu mai are ou lichid se adaugă valeriana, verdeața preferată (pătrunjel, mărar) și se mai gătește puțin
  • La final se adaugă niște parmezan ras, care va da un gust și mai bun la omleta cu valeriană.

Unii oameni adaugă și puțină slăninuță afumată sau kaizer pentru a da un gust mai bun și a avea o omletă sățioasă. În general slăninuța se prăjește la foc mic sau potrivit înainte de a adăuga ouăle, pentru a avea o culoare aurie. Desigur slăninuța poate fi înlocuită cu unt, care va face omleta destul de gustoasă. Această omletă se servește cu puțin ketchup, salată de sezon sau cu murături.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.