Home Rețete culinare Rețete culinare cu flori de salcâm – Mâncare cu flori de salcâm

Rețete culinare cu flori de salcâm – Mâncare cu flori de salcâm

0
74
blank

Salcâmul înflorește primăvara, în luna mai și miroase uimitor. Florile sale albe sunt comestibile, au gust dulceag, ca mierea și proprietăți deosebite (întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc memoria). Florile de salcâm se culeg la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. Din flori se fac gemuri, siropuri, dulceață, dar și alte rețete culinare.

Navigare rapidă în articol:

  1. Rețete culinare – Clătite cu flori de salcâm
  2. Rețete culinare – Dulceață de flori de salcâm
  3. Rețete culinare – Gogoși cu flori de salcâm
  4. Rețete culinare – Gem de flori de salcâm
  5. Rețete culinare – Salată din flori de salcâm
  6. Rețete culinare – Chiftele din flori de salcâm

1. Rețete culinare – Clătite cu flori de salcâm

Se folosesc următoarele ingrediente: 20 de flori de salcâm, 400 ml lapte, 200 g făină albă, 2 linguri de zahăr, 2 ouă, 150 ml apă minerală, puțină esență de vanilie, un vârf de cuțit de sare.

Se prepară astfel:

  • Se iau florile de salcâm, se spală sub jet de apă, se pun la scurs pe un prosop
  • Se bat ouăle cu telul, se amestecă cu zahărul și apoi se adaugă puțină sare, laptele și făina
  • Apoi se pune și apa minerală, o linguriță de esență de vanilie
  • Se lasă aluatul să stea timp de 15-20 de minute
  • Se scufundă câte o rămurică de flori de salcâm în aluatul de clătite, apoi se pune fiecare la prăjit în ulei încins
  • Se prăjesc clătitele pe ambele părți și se pun pe o farfurie pe un șervețel de hârtie
  • Se servesc cu gem, dulceață sau ciocolată finetti.

2. Rețete culinare – Dulceață de flori de salcâm

Se folosesc următoarele ingrediente: 100 g flori de salcâm, 200 ml apă, 1 kg de zahăr, o lămâie; pentru o cantitate mai mare de dulceață (pentru 5 borcane de 400 g) se dublează cantitățile.

Se prepară astfel:

  • Se aleg florile de salcâm, se spală, se pun la zvântat pe un prosop
  • Se adaugă apa și zahărul într-o oală de fontă; se amestecă la foc mic, până se topește zahărul
  • Se adaugă feliile de lămâie și se fierbe cam 5 minute
  • Cand siropul a dat în clocot, se scot feliile de lămâie, se adună spuma, se adaugă zeama de lămâie și florile de soc
  • Se amestecă la foc mic și se lasă la fiert, timp de 5 minute
  • Se acoperă cu un capac și se lasă să stea peste noapte
  • A doua zi se pune iar dulceața la fiert timp de 5 minute
  • Culoarea acestui preparat este aurie, iar gustul este asemănător cu mierea de albine și dulceața de flori de trandafiri.

Vezi aici un video cu rețeta de dulceață din flori de salcâm cu lămâie:

3. Rețete culinare – Gogoși cu flori de salcâm

Se folosesc următoarele ingrediente: 20 de flori de salcâm, 100 ml lapte, 100 g făină albă, 2 ouă, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt, 200 ml ulei de floarea-soarelui, puțin zahăr pudră, un praf de sare.

Se prepară astfel:

  • Se aleg florile de salcâm și se spală cu apă, apoi se lasă la scurs pe un prosop
  • Se bat ouăle cu furculița, se adaugă laptele, apoi zahărul vanilat, puțină sare, făina și un vârf de linguriță de praf de copt și astfel s-a obținut compoziția de aluat de gogoși
  • Se dau florile de salcâm prin aluat și se prăjesc în ulei încins, la foc mic
  • Se lasă puțin la răcit și apoi se presară deasupra gogoșilor zahăr pudră.
Citește și:  Rețete de Crăciun tradiționale - Cele mai bune rețete de sarmale pentru Crăciun

Vezi aici rețeta de gogoși cu flori de salcâm:

4. Rețete culinare – Gem de flori de salcâm

Gemul de salcâm are o aromă deosebită și un gust foarte plăcut.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg flori de salcâm, 750 g zahăr, 250 ml apă.

Se prepară astfel:

  • Se spală cu apă florile de salcâm și se pun la scurs pe un prosop
  • Se aleg florile de salcâm de pe rămurele; pot fi și muguri de flori, nu doar flori deschise, care au parfumul mai intens
  • Se pune apa într-o oală încăpătoare, se adaugă zahărul și se amestecă până în momentul în care se topește tot zahărul, astfel se obține siropul
  • Peste sirop se adaugă florile de salcâm și se fierbe la foc mic, timp de 40 de minute
  • Se amestecă în mod constant cu o lingură de lemn, pentru ca gemul să nu se prindă de oală
  • După ce a fiert, se strecoară compoziția printr-o sită groasă, iar apoi lichidul se mai fierbe timp de 10 minute; se poate opta și pentru varianta în care se păstrează florile de salcâm în sirop și deci gemul va fi un pic mai gros
  • Gemul obținut se pune în borcane sterilizate, care se închid ermetic, apoi se învelesc cu o pătură și se țin timp de 12 ore, într-un loc întunecat.

5. Rețete culinare – Salată din flori de salcâm

Se folosesc următoarele ingrediente: 80 g flori de salcâm, 2 ouă fierte, 30 g smântână, o legătură de mărar verde, puțină sare.

Se prepară astfel:

  • Se clătesc cu apă florile de salcâm și se pun la scurs pe un prosop
  • Se pun florile în castron, se condimentează cu puțină sare, se adaugă smântână și gălbenuș de ou fiert, tăiat mărunt
  • Se presară deasupra mărar verde și se poate servi.

6. Rețete culinare – Chiftele din flori de salcâm

Se folosesc următoarele ingrediente: 150 g flori de salcâm, puțină apă, 15 ml ulei de floarea-soarelui, 20 g griș, 4 ouă, 20 g smântână, 15 g pesmet.

Se prepară astfel:

  • Se spală florile de salcâm și se pun la scurs pe un prosop
  • Se aleg florile de pe rămurele și se pun într-un castron
  • Se adaugă puțin ulei, puțină apă (cam 10% din greutatea florilor) și se pun într-o oală la fiert
  • Se adaugă grișul și se amestecă cu tot cu flori, până se îngroașă
  • Se dă deoparte, apoi când s-a răcit se adaugă ouăle, puțină sare și pesmetul
  • Se împarte compoziția în grămezi mici, se formează chiftele rotunde și se pun la rumenit pe o tavă în cuptor, timp de 5 minute; se pot prăji și în ulei, într-o tigaie, la foc mic
  • Se servesc cu smântână deasupra.

Poftă bună!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.