Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune cinci retete pentru carnea de rata.
1. Reteta de rata umpluta cu ciuperci reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru rata umpluta cu ciuperci sunt urmatoarele:
- o rata;
- 300 grame ciuperci;
- o ceapa;
- un mar;
- 100 ml bulion;
- 100 ml vin rosu;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de rata umpluta cu ciuperci va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Umpleti rata cu ciupercile sectionate in cubulete amestecate cu ceapa tocata si marul dat prin razatoare, legati amestecul cu bulion;
- Condimentati rata, apoi stropiti-o cu vinul rosu;
- Coaceti preparatul in cuptorul incins timp de o ora si jumatate;
- Serviti rata de indata ce este gata.
2. Reteta de rata cu varza calita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru rata cu varza calita sunt urmatoarele:
- trei pulpe de rata;
- o legatura de ceapa;
- o varza;
- 200 ml supa de pui;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de rata cu varza calita va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti pulpele condimentate la cuptor alaturi de supa;
- Caliti ceapa, apoi adaugati varza taiata in fasiute, caliti varza pana cand se rumeneste frumos;
- Serviti pulpele cu varza calita de indata ce sunt gata.
3. Reteta de friptura de rata la cuptor va prezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati de fiecare data cand aveti ocazia. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru patru portii de friptura de rata la cuptor sunt urmatoarele:
Pentru garnitura:
- un kilogram de cartofi;
- 200 ml iaurt;
- 200 ml lapte 3.5% grasime;
- 100 grame parmezan;
- 50 grame unt;
- sare si piper.
Pentru friptura de rata:
- 800 grame piept de rata;
- doua cepe rosii;
- 400 ml supa de pasare;
- jumatate de lingurita de scortisoara;
- 100 ml vin rosu demisec;
- zahar;
- cimbru;
- ulei de masline;
- unt;
- sare si piper.
Modul de pregatirea pas cu pas pentru reteta de friptura de rata la cuptor va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Curatati cartofii de coaja, spalati-i, lasati-i la scurs sau stergeti-i cu o hartie absorbanta pentru bucatarie pana cand nu mai prezinta nici cea mai mica urma de apa. Taiati cartofii in rondele de grosime egala;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o forma de sufleu pe care o ungeti cu unt din abundenta. Asezati in forma rondelele de cartofi distribuindu-le cat mai uniform. Condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Dati parmezanul pe razatoarea cu ochiuri mici;
- Amestecati iaurtul cu parmezanul pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati treptat laptele;
- Adaugati compozitia de iaurt, parmezan si lapte peste straturile de rondele de cartofi pe care le-ati asezat in forma;
- Introduceti forma in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient si lasati preparatul sa se coaca la circa 170 de grade Celsius timp de cincizeci de minute sau pana cand introducand un cutit in stratul de cartofi, acestia sunt strapunsi cu usurinta;
- Pastrati garnitura la cald in timp ce pregatiti friptura;
- Daca ati achizitionat piept de rata congelat, va trebui sa il lasati la decongelat, deasemenea daca pieptul de rata prezinta piele sau os, acestea trebuiesc indepartate. Spalati carnea de rata, de suprafata sa pot adera nenumarate bacterii ce pot dauna tubului digestiv, acestea pot fi indepartate prin simpla spalare in jet de apa, asadar acest pas nu trebuie ocolit. Dupa ce ati spalat bine pieptul de rata, lasati-l la scurs sau stergeti-l bine cu o hartie absorbanta pentru bucatarie achizitionata din comert pana cand nu mai prezinta nici o urma de apa. Condimentati pieptul de rata cu sare, piper si cimbru dupa gust. Ungeti o tigaie cu unt, lasati untul sa se topeasca, apoi adaugati pieptul de rata. Prajiti pieptul de rata in untul topit pana cand se rumeneste frumos pe o parte, intoarceti pieptul pe cealalata parte si lasati-l sa capete o culoare maronie. Continuati pana cand acesta capata o culoare uniforma, apoi scoateti-l pe o farfurie si pastrati-l la cald;
- Curatati ceapa rosie, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Puneti pe foc o cantitate suficienta de ulei de masline, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa rosie tocata marunt sau data prin razatoarea cu ochiri mari anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ca si ceapa alba sau verde, ceapa rosie arsa strica atat textura, cat si gustul preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a deveni crocanta, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu si eventual sa indepartati tigaia de pe foc pentru a permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa s-a inmuiat suficient si a devenit translucida, adaugati zahar dupa gust si un praf de scortisoara. Amestecati bine pana la omogenizare, continuati sa amestecati pentru ca zaharul se va topi si este posibil sa se arda daca nu acordati atentie preparatului. Cand amestecul a capatat o culoare asemanatoare caramelului, adaugati supa incalzita in prealabil pana aproape de temperatura de fierbere si intreaga cantitate de vin rosu demisec. Amestecati pana cand sosul se uniformizeaza, gustati sosul, iar daca mai este nevoie, adaugati-i zahar si scortisoara dupa gust. Pastrati sosul pe foc pentru un sfert de ora;
- Incalziti din nou cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu ulei, adaugati pieptul de rata prajit uniform in unt anterior si pastrat la cald;
- Introduceti vasul in cuptor si lasati pieptul de rata sa se coaca la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de sapte minute;
- Adaugati apoi sosul pregatit asa cum v-am descris anterior si lasati pieptul de rata in cuptor pentru inca cinci – zece minute;
- Opriti focul si serviti preparatul de indata ce este gata montandu-l astfel: Asezati pe farfurii intinse portii egale din compozitia de cartofi, iaurt, lapte si parmezan pregatita anterior. Scoateti pieptul de rata din cuptor, feliati-l in felii de grosime medie. Adaugati un numar egal de felii de piept de rata alaturi de garnitura de cartofi. Cu ajutorul unei linguri stropiti garnitura, dar si feliutele de piept de rata cu sosul in care ati fiert carnea;
- Preparatul este mult mai gustos daca il serviti cald decat rece.
Friptura de rata la cuptor se pregateste usor, gustul carnii de rata este delicios, textura sa este extrem de frageda si merita incercata. Va recomandam sa incercati acest preparat, in mod sigur il veti indragi inca de la prima degustare si il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
4. Rata este mai dificil de pregatit, putine gospodine incumetandu-se sa o faca. Va prezentam mai jos reteta pentru rata cu piure de legume tocmai pentru a veni in intampinarea gospodinelor care isi doresc sa prepare acest fel de mancare.
Timp de preparare: 60 de minute.
Ingrediente pentru reteta de rata cu piure de legume (2 portii):
- 400 g carne de rata;
- 1 telina mica;
- 1 morcov;
- 1 pastarnac mic;
- 1 gulie mica;
- 1 ceapa;
- 1 catel de usturoi;
- 50 ml vin alb;
- 2 linguri cu lapte;
- 2 linguri cu unt;
- 3 linguri ulei;
- dafin, piper si sare.
Iata cum se prepara rata cu piure de legume:
- Rata se parleste in eventualitatea in care exista resturi de pene, se spala, apoi se usuca cu ajutorul unui servetel de hartie;
- Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Condimentati rata cu sare si piper dupa gust atat la exterior, cat si la interior;
- Pregatiti o tava in care puneti uleiul impreuna cu foile de dafin, vin si putina apa. Puneti rata in tava si introduceti-o in cuptor la foc potrivit pana se rumeneste;
- Intre timp curatati morcovul, telina, pastarnacul, gulia si ceapa. Spalati-le apoi taiati-le in cubulete;
- Puneti toate legumele curatate, spalate si tocate anterior la fiert cu putina sare si piper. Lasati-le la foc pana sunt fierte, apoi scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs;
- Cand legumele s-au scurs, puneti legumele in blender si mixatile pana ce obtineti un amestec omogen. Adaugati apoi untul si laptele treptat, amestecand in continuu;
- Curatati usturoiul, pisati-l si adaugati-l peste piure, apoi amestecati inca 2 minute;
- Cand rata s-a copt scoateti-o pe un platou si serviti-o alaturi de piureul de legume.
Rata cu piure de legume este usor de preparat si mai ales foarte gustoasa.
5. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pentru reteta de rata la cuptor cu varza.
Ingredientele necesare pentru rata la cuptor cu varza:
- o rata;
- o varza murata;
- doua rosii;
- doua foi de dafin;
- ulei de masline;
- 50 ml vin alb demisec;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de rata la cuptor cu varza va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati rata, lasati-o sa se scurga, apoi condimentati-o cu sare si piper dupa gust;
- Lasati varza la desarat, daca este cazul, apoi taiati-o fideluta. Caliti varza in ulei de masline, condimentati-o cu sare si piper si lasati-o pe foc pana cand se rumeneste frumos;
- Incalziti cuptorul;
- Adaugati varza calita intr-o tava inalta, deasupra sa puneti rata. Taiati rosiile rondele si asezati-le peste patul de varza, distribuiti uniform foile de dafin;
- Inainte de adauga la cuptor adaugati in tava intreaga cantitate de vin si acoperiti tava cu o folie de aluminiu;
- Coaceti preparatul la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de doua ore;
- Serviti preparatul de indata ce este gata.
Va dorim: Pofta buna!