În China, „Ziua Îndrăgostiților” se sărbătorește cu „Festivalul Qiqiao”, în data de 7 iulie. Află în acest articol legenda romantică de la care s-a născut ideea acestui festival și o rețetă tradițională de prăjituri care se realizează cu această ocazie. Oamenii din China fac prăjituri și oferă cadouri în perioada acestui festival pentru a-și arăta dragostea.
Navigare rapidă în articol:
1. Festivalul chinezesc Qiqiao
Probabil sunteți curioși să aflați legenda de la care a pornit ideea cu acest festival chinezesc. Este o legendă romantică a doi tineri – Zhinv (o fată țesătoare) și Niulang (un păstor). Povestea lor de dragoste este transmisă din generație în generație.
Legenda spune că un păstor și o zână se îndrăgostesc și se căsătoresc. El era păstor de vaci, iar fata se ocupa cu țesutul. Ei trăiesc fericiți și au doi copii – un fiu și o fiică. Totuși fericirea lor este umbrită de faptul că între ei nu putea exista o legătură de căsătorie, conform Legii Cerului. Prin urmare, ei sunt despărțiți de Regina Cerului, dar li se permite să se întâlnească doar o singură dată pe an, pe 7 iulie.
Legenda spune că în acea noapte, de 7 iulie, toate păsările de pe pământ vor zbura spre cer și vor construi un pod pentru păstor și fata țesătoare.
Despre festival
Conform tradiției, festivalul Qiqiao este sărbătorit în fiecare an, în data de 7 iulie, noaptea. Fetele oferă cadou truse de cusut, fructe și flori. Ele se roagă pentru ințelepciune și dragoste.
În China, festivalul este cunoscut cu denumirea de Qixi sau Qiqiao și se sărbătorește la data de 7 iulie în fiecare an, ca o zi romantică a Sfântului Valentin. Este un festival foarte popular în rândul fetelor tinere și considerat cel mai romantic festival din China.
În luna iulie, țesătorii țes pentru ca îmbrăcămintea să fie lucrată în august, iar în septembrie când deja este rece, ea să fie purtată. Acest festival este de fapt un fel de ceremonie, la care oamenii imploră divinitatea să aibă mâinile iscusite pentru a face haine bune.
În această perioadă se fac prăjituri chinezești tradiționale din cartofi dulci care sunt delicioase. Prăjiturile sunt în formă de floare, au culoarea foarte frumoasă.
Oamenii care se iubesc își exprimă dragostea prin cadouri și sărbătoresc prin cine romantice.
2. Rețeta tradițională de prăjituri
Pentru această prăjitură se folosesc următoarele ingrediente: 7 cartofi dulci, o ceașcă cu miere, făină albă, 3-4 linguri de grăsime (din slănină de porc), puțină apă, un ou, semințe de mac.
Se spală cartofii dulci, se pun întregi (cu tot cu coajă) la copt, timp de 30-40 de minute, și când sunt gata se taie în bucăți potrivite și se pun la uscat în aer liber. După ce s-au uscat foarte bine, se pun în mojar și se pisează cât mai bine, astfel se obține o pudră de cartofi dulci, care se va folosi la prăjituri.
Aroma de cartofi dulci la cuptor este minunată. Această metodă de coacere dă savoare cartofilor și pot fi consumați și așa de cei care adoră mâncarea sănătoasă și mai ales asemenea legume, adăugând anumite condimente și puțin ulei de măsline pentru îmbunătățirea gustului. Prin coacere, cartofii dulci își păstrează aroma și proprietățile.
Cum se face aluatul?
După ce s-a pregătit pudra de cartofi dulci, urmează realizarea a 3 tipuri de aluaturi:
- Un aluat din făină, puțină apă și o lingură de grăsime
- Un aluat din făină, o lingură de grăsime și o lingură de pudră de cartofi dulci
- Un aluat din miere și pudră de cartofi dulci.
Cele trei aluaturi trebuie să fie în cantități aproximativ egale.
Primul aluat va fi alb; din el se prepară 10 bile rotunde, care se lasă să stea timp de 30 minute acoperite cu o pânză, la fel ca la aluatul de pâine.
La fel se procedează și cu al doilea aluat, se formează din el 10 bile rotunde. Și acestea se lasă la odihnit timp de 30 minute.
Se combină apoi primul aluat cu al doilea, unind bilele două câte două între ele, obținându-se 10 rulouri de aluat degrade (vezi video de mai jos).
Din al treilea aluat se formează 10 bile mov, pentru că sunt doar din pudră de cartofi dulci și miere.
Apoi se combină rulourile degrade cu bilele mov și se obțin 10 bile rotunde din care se formează 10 forme pentru modelarea florilor. După realizarea lor se adaugă în centru puțin gălbenuș de ou crud și semințe de mac. Florile se pun la copt timp de 40 minute și apoi sunt gata.
Uneori florile ies mov, alteori sunt galbene-portocalii, în funcție de culoarea cartofilor dulci. Cert este că se dorește ca ele să fie ca floarea-soarelui, dar evident culorile sunt diferite.
Proprietățile cartofilor dulci
Cartofii dulci sunt bogați în nutrienți și au un gust deosebit. Se pot cumpăra de la supermarket. Conțin mai ales vitamine și minerale ca de exemplu: vitamine B, C și E, potasiu, beta-caroten dulce, fier, fosfor, zinc, sodiu, calciu, fibre.
Au proprietăți antiinflamatorii, antidepresive, nutritive. Prin aportul de vitamina B6 combat stresul și previn dezvoltarea bolilor degenerative și cardiovasculare.
Cartofii dulci au elemente active care mențin sănătatea tractului digestiv, a colonului, previn și combat ulcerul și gastrita. Conțin foarte multe fibre care mențin sănătatea colonului și a intestinelor.
Vezi aici un video cu această rețetă de prăjituri realizată de Liziqi: