Riscurile auzului în timpul vânătorii – Protecția auditivă este importantă!

0
104

Cei care iubesc vânătoarea, de obicei petrec ore în șir pregătindu-și echipamentele și alegând zona unde ar putea avea succes în aventura lor. Totuși ei ignoră un lucru esențial – protecția auzului. Atunci când vine timpul să tragă, sănătatea auzului acelui vânător este în pericol, pentru că doar o singură împușcare este evaluată la aproximativ 140 dB, ceea ce este foarte mult, ea poate provoca leziuni permanente ale auzului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Care sunt riscurile auzului în timpul vânătorii
  2. Protecția auzului ignorată de vânători

1. Care sunt riscurile auzului în timpul vânătorii

Puțini vânători se gândesc la riscurile la care se expun la vânătoare, deși probabil deja știu că zgomotul emis de o armă de foc este cu mult peste nivelul la care este posibil să apară probleme de auz. Dacă împușcarea depășește 140 dB și atinge o valoare de 163 dB, riscul ca impactul sunetului să poată deteriora permanent auzul este mare.

O problemă de care spun specialiștii în sănătate este tinitusul – sau zgomotul în urechi. Este un fel de fâsâit, țiuit, fluierătură în urechi. Statisticile arată că 86% din oamenii care au suferit de tinitus temporar s-au expus la zgomot ridicat în timpul liber. Vânătorii ar trebui să țină cont de acest risc și să-și protejeze auzul. Despre tinitus s-a descoperit că ar putea cauza probleme ale sistemului auditiv, chiar dacă se manifestă temporar.

Medicii au observat că surditatea a apărut la oamenii care au practicat vânătoarea ani de zile, fără protecție auditivă adecvată. De aceea ei recomandă vânătorilor din ziua de astăzi să fie mai atenți cu auzul lor, dacă vor să și-l păstreze în stare bună. Ei spun că ar trebui să folosească un anumit tip de protecție adecvat, care să fie și eficient și confortabil.

2. Protecția auzului ignorată de vânători

Pasionații de vânătoare de păsări au un risc mare de a dezvolta probleme de auz, din cauza succesiunii rapide a împușcăturilor.

Pentru a nu suferi deficiențe de auz este mai bine să previi, iar cea mai bună modalitate ar fi să-ți protejezi urechile cu o cască peltor 3M sporttac pentru vânătoare. Aceasta este eficientă și confortabilă la vânătoare, dar și la poligonul de tir.

În prezent există diferite dispozitive de protecție auditivă pentru vânătoare, începând de la cele simple – dopurile pentru urechi și până la căștile cu sistem electronic (care pot amplifica sunetele slabe sau pot estompa sunetele puternice, care ating un nivel periculos pentru auz).

Citește și:  Ce acte sunt necesare pentru a putea deveni un vânător

Dopurile de urechi nu sunt atât de confortabile pe cât s-ar crede, deci nu sunt tocmai cea mai bună alegere. Desigur dopurile pentru urechi sunt cele mai ieftine și o alternativă adecvată pentru orice buget, însă nu sunt atât de eficiente. Ele protejează auzul într-o oarecare măsură, dar vor împiedica pe vânător să mai audă bătaia aripilor unei păsări în zbor sau alte sunete din pădure, ori din zona de acțiune. Dacă sunt din spumă pot oferi 50% din protecția maximă.

Dopurile de urechi din silicon sunt destul de flexibile, se adaptează formei urechii și oferă protecție împotriva sunetelor de 25 dB, 28 dB, 32-33 dB. Prin urmare, ele permit izolarea zgomotelor mai reduse și nu fac față la cele foarte puternice.

Căștile pentru urechi sunt căptușite cu un material spumant, acoperă în întregime urechile și le protejează destul de bine de efectele mediului extern; ele atenuează frecvențele mai mari. De regulă, sunt mai ușor de purtat și mai confortabile decât dopurile de urechi.

Cum trebuie să fie protecția auditivă?

Există diferite produse pentru protecție auditivă: antifoane interne ce sunt formatabile, antifoane interne cu bandă, antifoane externe, antifoane push-to-fit și altele.

În primul rând protecția auditivă trebuie să fie potrivită pentru vânător. Ea ar trebui să ofere următoarele avantaje:

  • Să ofere siguranță și confort
  • Să reducă zgomotul la o valoare corectă, nu complet
  • Să amplifice eventual zgomotele slabe
  • Să fie adaptată cerințelor mediului.

Protecția auditivă electronică avansată este concepută special pentru vânătoare. Aceasta amplifică sunetele slabe, astfel vânătorul poate auzi sunetele ambientale, cum ar fi cele produse de ramurile care se rup. Acestea permit și depistarea direcției de unde provine sunetul pentru că amplificarea acestuia este bună.

Deși au și dispozitive de protecție mai avansate, unii vânători iau cu ei și un set de dopuri tradiționale pentru urechi pentru vânătoare; acestea pot amortiza cât de cât sunetul și sunt și ușor de utilizat. Sunt preferate mai ales antifoanele interne formatabile, care se adaptează bine la urechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.