Animale de companieCiobănescul Caucazian (Caucasian Shepherd), inițial un câine de vânătoare

Ciobănescul Caucazian (Caucasian Shepherd), inițial un câine de vânătoare

In regiunile din Caucaz isi are originea rasa de caine Ciobanesc Caucazian care a fost initial un caine de vanatoare ce era numit Shepherd. Se spune ca aceasta rasa este veche de 2000 de ani, din antichitate, iar stramosul sau este un caine vechi numit Mastifful Tibetan – rasa descrisa in anul 1845. Exista si teoria lui Konrad Lorenz potrivit careia acest caine este un descendent remarcabil din lup si sacal, de la care mosteneste caracterul independent si agresiv, curajul si dorinta de libertate.

Ciobanescul Caucazian este o rasa foarte rara, se aseamana din acest punct de vedere cu uriasul Saint Bernard, dar este mai agresiv decat el. Se spune ca rezistenta si caracterul sau curajos s-a format in conditiile aspre din muntii din Asia si Caucaz. El este un caine foarte apreciat si popular in Rusia, Georgia, Azerbaijan si Armenia. In Asia Centrala acest caine de munte era folosit de pastori pentru paza animalelor din turme de pradatorii salbatici dar si de hoti. Astfel a fost numit in Rusia ,,caine de stana”.

In anii ’50 cainele a fost recunoscut oficial dupa un proces amplu de selectie, el a fost utilizat de armata sovietica de atunci ca animal de paza. In anii ’70 rasa a aparut si in Europa, mai intai in Ungaria si Polonia. Prima expozitie de caini la care a participat si trei exemplare de Ciobanesc Caucazian a avut loc la Nuremberg, in Germania, in anul 1930. In acest fel cainii sunt numiti de presa ,,Gigantii Rosii” si devin cunoscuti in toata lumea. Mai tarziu datorita bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial numarul de exemplare scade foarte mult.

In anul 1954 o echipa de cercetatori rusi care se ocupau cu studiul raselor de caini au facut o analiza a Ciobanescului Caucazian si au ajuns la concluzia ca ar exista patru tipuri ce difera intre ele prin anumite particularitati. Primul tip este numit ,, georgian” si este considerat cel mai impresionant, are corpul cel mai robust, este inalt, iar blana sa bogata si lanoasa este mai lunga in zona membrelor si a cozii, iar pe spate alacatuieste o coama.

Al doilea tip poarta numele de ,,montan”si se aseamana cu primul prin conformatie, insa blana are un colorit aramiu-roscat, iar in zona capului neagra. Al treilea tip ,,azer” are un colorit variat al blanii, parul este mai scurt, iar corpul este mai indesat si mai musculos. Cel de-al patrulea tip se numeste ,,armean” si reprezinta forma cea mai mica a acestei rase, are blana lunga pe spate, membre si coada, in nuante de culori gri, cu diferite pete sau dungi.

La Ciobanescul Caucazian blana poate sa apara in diferite nuante de gri, alb, crem, cafeniu, maroniu-roscat, cu pete sau fara pete. Este foarte groasa, formata din par drept si aspru, din subpar dens, astfel ca ofera protectie animalului impotriva iernilor aspre din Caucaz.

Unele exemplare au blana neagra, sau neagra cu zone albe, acestea fiind mai putin preferate la expozitiile de caini. Femela este mai mica decat masculul si cantareste mai putin, are capul mai mic si parul mai scurt mai ales pe spate. Inaltimea la umar la femela este de 72 cm, iar la mascul de 75 cm, greutatea la femela este de 45 kg, iar la mascul de 75 kg.

Caucasian Shepherd
Caucasian Shepherd

Cainele Ciobanesc Caucazian are corpul puternic, cu structura osoasa masiva si musculatura foarte bine dezvoltata. Capul este mare, craniul larg si masiv, fruntea larga si putin convexa, botul scurt, maxilarele puternice, pometii vizibil proeminenti. Spatele este lat si lung, gatul musculos si scurt, pieptul larg si mare, abdomenul destul de ridicat. Membrele anterioare si posterioare sunt drepte si robuste, cu labe puternice, coada este lunga si purtata de regula in jos.

Pentru cresterea acestui caine este nevoie de rabdare si perseverenta. El trebuie dresat inca de la varsta mica pentru a invata ceea ce este voie sa faca si ce nu. Nu trebuie pedepsit daca nu executa comenzile, este suficient sa fie doar certat. Pedepsirea lui prin impactul fizic asupra organismului il va afecta foarte mult, pentru ca un caine nu intelege astfel de ce a fost pedepsit. In caz contrar el va deveni mai tarziu agresiv.

Cainele trebuie invatat sa nu se catere pe canapea, sa muste, sa urmareasca alte animale sau oameni (deoarece ar putea fi otravit), sa nu se teama de zgomotul masinilor sau de aglomeratia de pe strazi. Prin comunicare, tact, consecventa, rabdare, dragoste si respect cainele Ciobanesc Caucazian poate deveni un animal de companie extraordinar.

El poate fi crescut doar la casa, deoarece are nevoie de mult spatiu, de un loc special pentrul el – un tarc, o cusca, un loc in aer liber in care sa se miste in voie. Fata de copii este foarte prietenos, insa acestia nu trebuie lasati nesupravegheati in compania lui deoarece se poate intampla sa-i loveasca in joaca din cauza corpului sau urias.

Principalele boli ale acestei rase sunt displazia de sold, torsiunea stomacala, heterocromia la ochi (pleoapele de jos sunt exagerat de mult cazute). Hrana acestui caine trebuie sa fie tipica unui animal carnivor, tinand cont de faptul ca stramosul sau este lupul – fiorosul Canis lupus. Fiind un caine de talie peste medie mananca foarte multa carne de porc, vita, pui, curcan, miel, oaie dar si legume din care se exclude ceapa.

Cartofii, morcovii, salata, spanacul, rosiile, telina se pot adauga in dieta animalului alaturi de carne. La cainii mici care sunt in crestere se administreaza vitamine si minerale, mai ales calciu, fosfor, fier, magneziu pentru dezvoltarea armonioasa a animalului.

Video – Rase de caini – Ciobanesc caucazian (Caucasian shepherd):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.