Mugurii de zmeur se culeg primăvara și se folosesc în tratamentul multor afecțiuni și boli la femei. Ei pot ajuta în refacerea echilibrului ovarian la femei, reglează secreția hormonală ovariană, atenuează simptomele premenstruale. Tratamentul se recomandă femeilor de toate vârstele, dar mai ales în premenopauză și menopauză.
La plafar se găsește extract de muguri de zmeur care stimulează secreția hormonilor în organism și reglează tulburările menstruale.
Disfuncția ovariană este o tulburare a funcției hormonale a ovarelor, care se poate dezvolta din cauza unor tulburări endocrine sau inflamații din organism. Asta duce la tulburări ale ciclului menstrual, prelungirea lui sau la scurtarea duratei acestuia. De asemenea, se pot declanșa anumite simptome ale sindromului premenstrual. Medicii spun că disfuncția ovariană este o problemă de sănătate gravă pentru că ar putea avea consecințe mari, precum: fibrom uterin, endometrioză, infertilitate, cancer de sân.
Problemele ovariene din perioada de premenopauză și menopauză sunt cele mai frecvente motive pentru care femeile ajung să se îngrijoreze și să decidă să facă controale medicale la ginecolog. Există o serie de patologii a căror frecvență crește la vârsta de premenopauză și care se datorează anovulației legate de vârstă.
Datele statistice arată că la aproximativ 50-60% dintre femeile cu vârsta de 45-55 de ani apar simptome de urticarie la menopauză.
Echilibrul ovarian poate fi perturbat din cauza mai multor factori:
- Stres persistent, surmenaj, intreruperea sarcinii
- Administrarea unor medicamente cu efecte secundare ce includ și tulburări menstruale
- Tulburări endocrine, boli inflamatorii la tractul genito-urinar
- Boli cu transmitere sexuală.
Pulberea de muguri de zmeur – beneficii pentru organism
În mod normal, tratamentul disfuncției ovariene se face la o clinică, la un medic ginecolog endocrinolog. Pentru asta se fac o serie de analize ale organelor pelvine, a glandelor suprarenale, a glandei tiroide. Terapia cu medicamene pentru disfuncția ovariană mai gravă se face în spital. În cazuri ușoare, boala se poate trata la domiciliu. În tulburări endocrine se recomandă terapia hormonală.
În medicina populară se folosește pulberea din muguri de zmeur pentru că previne și combate simptomele de menopauză. Prin tratament se reduc bufeurile, usturimile și alte stări din timpul menopauzei.
Tratamentul cu muguri de zmeur oferă următoarele beneficii:
- Ameliorează stările emoționale negative
- Combate tulburările hormonale
- Reduce în mod eficient procesele premature de îmbătrânire.
Extractul de mlădițe de zmeur previne îmbătrânirea precoce a femeilor. Radicalii liberi provoacă multe boli în organism și duc la îmbătrânirea prematură. Cercetătorii sugerează că extractul din lăstari de zmeur are proprietăți antioxidante foarte înalte și ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi. Extractul conține substanțe flavonoide și catechine, precizează cercetătorii în studiile lor.
Lăstarii de zmeur au acid elagic, acțiune citotoxică și antimicrobiană. Un studiu de pe NCBI arată și faptul că fructele au efecte antiinflamatoare și antimicrobiene. Zmeura are proprietăți biologic active, compuși fenolici, vitamine, acid elagic, ajută în tratamentul anemiei, al durerilor de gât și de stomac. Substanțele antioxidante din zmeură sunt mult mai puternice decât acelea din căpșuni. Ele au și proprietăți anticancerigene, ajută la inhibarea atacului nociv al radicalilor liberi și prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.
Pulberea de muguri de zmeur scade riscul de chisturi ovariene
Despre acest tratament se spune că este eficient în caz de sindrom premenstrual, noduli mamari, chist ovarian, fibrom uterin. Pulberea de muguri de zmeur acționează preventiv în cazul reducerii îmbătrânirii precoce la femei, reglează secreția hormonală ovariană. Acest produs natural ameliorează simptomele premenstruale, combate dereglările hormonale, are proprietăți prin care reduce și retenția de apă în organism.
Foarte eficientă este și tinctura din muguri de zmeur. Acest preparat din medicina populară ajută în tratamentul unor probleme de sănătate la femei, precum:
- Chist ovarian, metroragie, metrită
- Tulburări menstruale, dureri de sâni
- Nervozitate, dureri abdominale
- Fibrom uterin, amenoree, dismenoree și altele.
Tinctura se realizează din mlădițe tinere și alcool alimentar de 90 de grade. Acest amestec se lasă la macerat timp de o lună. După această perioadă, preparatul se strecoară și se poate folosi în tratament, sub formă de picături diluate cu apă.
Tinctura este foarte eficientă, ajută la ameliorarea simptomelor produse de bolile aparatului genital feminin, la refacerea echilibrului ovarian.