Românii care doresc să-și cumpere o locuință cu ajutor de la stat, vor da acum un avans mult mai mare, dacă aleg programul „Noua Casă”. Acest avans s-a triplat de la 5% la 15% pentru locuințele noi. Află în acest articol ce spun analiștii financiari despre programul „Noua Casă” care va fi funcțional din data de 15 august 2020. Care sunt modificările aduse de noul program, mai ales în ceea ce privește plafonul creditelor, care vor putea fi accesate de cumpărătorii ce doresc achiziția unei noi locuințe.
Navigare rapidă în articol:
- „Noua Casă” – noua formulă de ajutor de la stat
- Ce spun analiștii financiari despre programul „Noua Casă”
- Programul „Noua Casă” va ajuta piața imobiliară
1. „Noua Casă” – noua formulă de ajutor de la stat
În acestă formulă de ajutor de la stat:
- Plafonul a fost aproape dublat
- Avansul a fost triplat, de la 5% la 15% pentru locuințele noi.
Cele două tipuri de plafoane ale programului „Noua Casă” sunt:
- Pentru o locuință de 70.000 de euro, avansul este de 5%
- Pentru o locuință de 140.000 de euro, avansul este de 15%.
2. Ce spun analiștii financiari despre programul „Noua Casă”
Românii care doresc să-și cumpere o locuință, vor avea posibilitatea să facă asta prin programul „Noua Casă”, însă ar trebui să afle și părerea analiștilor financiari cu privire la acest program.
Aceștia consideră că:
- Poate apărea riscul de supraîndatorare
- Programul Noua Casă ar putea genera scumpiri pe piața imobiliară.
Băncile vor acorda mai greu un împrumut românilor
Românii trebuie să știe că valoarea maximă a locuinței pe care o pot cumpăra, prin programul „Noua Casă”, este de 140.000 de euro. În acest caz:
- Banca va finanța cel mult 119.000 de euro, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor
- Diferența va trebui să fie achitată de beneficiar, printr-un avans de 15%, asta înseamnă că acesta va avea de plătit suma de 21.000 de euro.
Pentru alte tipuri de locuințe, cum sunt și cele vechi, în valoare de cel mult 70.000 de euro:
- Banca va finanța doar suma maximă de 66.500 de euro
- Cumpărătorul va achita un avans de 5%, respectiv 3.325 de euro. Această sumă poate că nu pare exagerată, însă în realitate se întinde pe o perioadă de timp de 30 de ani, ceea ce presupune un efort mult mai mare, decât ar părea la prima vedere. În 30 ani pot să apară diferite situații neplăcute (crize economice, șomaj, risc de boală, creșteri de preț valutar) care trebuie luate în calcul.
Despre programul „Noua Casă” se spune că „are ca principal obiectiv să faciliteze achiziția de locuințe, ce sunt adaptate la standardele moderne de locuire”. Se dorește creșterea calității spațiului pentru locuit, reducerea riscului seismic.
Termenul de locuință „nouă” se referă:
- La orice locuință care este recepționată la terminarea lucrărilor, cu 5 ani înainte, de la acea dată când s-a solicitat creditul garantat
- La locuințele care sunt supuse unor lucrări de intervenție pentru consolidarea lor și reducerea riscului seismic, cu 5 ani înainte, de la acea dată când s-a solicitat creditul garantat.
Programul oferă posibilitatea familiilor tinere să achiziționeze o locuință de până la 120 mp. Totuși având în vedere problemele cu care se confruntă multe familii de tineri în ziua de azi, acest credit nu va fi potrivit tuturor. În prezent, puține familii tinere își pot permite să dea 21.000 de euro avans pentru o locuință nouă, în valoare de 140.000 de euro.
Creditul nu va fi accesibil familiilor care au avut probleme financiare în acest an, respectiv care au avut veniturile reduse pe perioada pandemiei, sau familiilor la care soțul ori soția și-a pierdut serviciul sau a ajuns în șomaj.
Care sunt ratele pentru credite, luate pe 30 de ani?
Pentru un credit de 119.000 de euro, care va fi luat pe o perioadă de 30 de ani, venitul minim este de 6.400 lei și rata lunară depășește suma de 2.800 lei.
Pentru un apartament vechi de 66.500 de euro, venitul minim este de 3.600 lei, iar rata lunară este de 1.600 lei.
Și în cazul companiilor situația este riscantă; și acestea nu trebuie să se îndatoreze, având riscurile care ar putea exista, pe fondul pandemiei. Situația financiară a companiilor se poate deteriora în următorii ani, din cauza pandemiei de coronavirus și astfel poate apărea necesitatea reducerii de salarii și alte consecințe.
Poate apărea un risc sistemic ce se propagă în lanț și care va lovi direct compania. De exemplu, o firmă care nu încasează bani de la clienți poate ajunge într-un moment când situația sa financiară să se poate deteriora.
3. Programul „Noua Casă” va ajuta piața imobiliară
Potrivit analiștilor financiari, acest program „Noua Casă” va susține prețurile la imobiliare la același nivel. Unii analiști spun că poate duce chiar și la o creștere a prețurilor la imobiliare.
Programul „Noua Casă”:
- Poate produce o creștere artificială a prețurilor (care deja au crescut cu 20% într-un an)
- Poate să apară riscul de supraîndatorare
- Componenta socială a programului a dispărut.
Gradul de îndatorarea este de 40%, care este enorm și acum, deși a scăzut de la 60%; în realitate acesta ar trebui să fie de cca. 20-25%. Românii ar trebui să știe exact „ce casă își permit”, respectiv să analizeze unde se încadrează exact. În mod normal, ei ar trebui să aleagă o casă care să fie în valoare de maxim venitul pe 4 ani, nu mai mult, pentru a nu apărea riscul de supraîndatorare.
În ultimele 4 luni, cererea la imobiliare s-a prăbușit, iar oferta a crescut în principal datorită inerției construcțiilor imobiliare. În prezent, există un stoc de apartamente noi, care nu se vând. Acestea vor putea fi date prin programul „Noua Casă”, astfel cererea se amplifică în mod artificial și se deblochează și această piață.
Credite ipotecare standard
Unii români vor prefera creditele ipotecare standard pentru a-și cumpăra o casă, deoarece:
- Au un avans similar
- Rata este puțin mai mare, cu vreo 190 lei
- Nu apar acele constrângeri legate de înstrăinarea imobilului, vreme de 5 ani.
Alte aspecte
Programul „Prima Casă” a susținut piața imobiliară, chiar dacă a început acum 11 ani. Acest program a acordat aproape 300.000 de credite, într-o perioadă de 11 ani.
Oamenii trebuie să fie atenți la banii lor, la diferența dintre prețul și valoarea imobilului, să nu se supraîndatoreze, să nu cumpere foarte scump. Prețul trebuie să fie foarte aproape de valoarea imobilului. Românii trebuie să se gândească și la faptul că în câțiva ani poate să apară riscul de neplată, riscul de pierdere a jobului, riscul de intrare în insolvență a unei companii.